fredag, mars 30, 2012

Cowboysoppa




Cowboysoppa
4 portioner

500 g nötfärs
1 gul lök, grovhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 gul paprika, tärnad
3-4 potatisar, tärnade
2 dl tomatsås (färdig pasta eller pizzasås går bra, annars passerade tomater)
6 dl vatten
salt, peppar
anchochili
spiskummin
oregano
paprikapulver
olja

Fräs lök och vitlök i lite olja, tills det mjuknat, i en stor gryta. Tillsätt köttfärsen, och stek tills den har fått lite färg. Krydda - börja med ca 1 tsk av allt, och sen kan du alltid ha i mer om du vill. Tillsätt paprika, potatis och tomatsåsen. Fyll på med vatten.

Koka upp allt, och låt koka i ca 20-30 minuter. Potatisen ska bli helt mjuk.

Servera gärna med en klick crème fraiche, tärnade tomater, tärnad avocado och tortillachips, om du vill! Lite koriander på skadar inte heller.

Recept på engelska:
Cowboy Soup

torsdag, mars 22, 2012

Chorizo- och bönsoppa

chorizo-whitebeansoup

Chorizo- och bönsoppa
3-4 portioner

250 g chorizo
1 msk olivolja
2 små rödlökar
2 klyftor vitlök
1/2 tsk torkad timjan eller ett par stjälkar färsk
2 * 400 g burkar bönor - jag tog en burk cannelinibönor, och en med sojabönor
salt, peppar
citronjuice
bladpersilja eller koriander, grovt hackad

Hacka rödlöken, skiva chorizon tunt och skiva vitlöken. Skölj av bönorna ordentligt. Koka upp vatten om du har en vattenkokare - ca en liter.

Fräs rödlök, vitlök och timjan i olivolja i en gryta eller stor traktörpanna. Tillsätt chorizon, och stek tills oljan tar färg av korven, och korven börjar bli krispig. Häll ner bönorna. Täck med varmt, gärna kokande vatten, och låt sedan puttra i ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar, pressa ner lite citron, och avsluta med bladpersiljan/koriandern.

En klick crème fraiche är också gott till.

Recept på engelska:
Chorizo Bean Soup

lördag, mars 17, 2012

Min apelsinmarmelad



Min apelsinmarmelad

575 g apelsiner (det var vad mina tre vägde)
1/2 citron, pressad
vatten
300 g ljust muscovadosocker
300 g hemgjort vaniljsocker (eller strösocker plus en skårad vaniljstång)

Skrubba apelsinerna ordentligt med hett vatten. Klyfta dem, och skär sen varje klyfta i tunna skivor. (Jag tar även bort kärnorna.)

Lägg dem i en vid, tjockbottnad kastrull. Pressa över citronen. Häll på vatten så det precis täcker. Koka upp och låt koka tills skalen har mjuknat - ca 20 minuter.

Häll på sockret, koka upp och koka 30-40 minuter. Gör marmeladprov - häll en liten klick marmelad på en kall tallrik (ställ den i kyl eller frys innan) och dra ett streck med skeden. Om strecket stannar kvar är marmeladen klar, men om den flyter ihop behöver den koka lite till.

Häll upp på rena glasburkar.

Recept på engelska:
My Orange Marmalade

tisdag, mars 13, 2012

Vårig kyckling med örter

varkyckling-med-dragon-1

Vårig kyckling med örter
6-8 personer

8 stora kycklinglår - med ben
2 tsk fänkålsfrön
1,2 liter kycklingbuljong
3 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
2 msk maizena
finrivet skal av 1 citron
1-2 klyftor vitlök, pressade
2 tsk dijonsenap
1/2 litet vitkålshuvud, tärnat
150 g sockerärter
ett knippe rädisor, halverade
2 msk färsk dragon, grovhackad
1 knippe gräslök, grovhackad
1 kruka basilika, grovhackad
salt, vitpeppar

Dra skinnet av kycklinglåren. Koka upp kycklingbuljong med fänkålsfrön och vitt vin. Sänk värmen och sjud kycklingen i ca 15 minuter. Ta ut kycklingen och lägg åt sidan. Tillsätt istället grädden, och koka ihop vätskan tills ungefär 2/3 återstår.

Rör ut maizena med lite vatten och rör ner i grytan. Blanda ner citron, vitlök, dijonsenap, viktål, sockerärter, rädisor och dragon. Lägg även tillbaka kycklingen.

Småkoka under lock i 5-10 minuter - grönsakerna ska bli lagom mjuka, och kycklingen helt genomkokt. Smaka av med salt och peppar, och rör ner gräslök och basilika precis innan servering.

Recept på engelska:
Spring Chicken with Herbs

onsdag, mars 07, 2012

Makaronipudding med broccoli

makaronipuddingbroccoli

Makaronipudding med broccoli

5 dl gammaldags makaroner
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl riven västerbottensost
3 korvar, slantade
1 gul lök, grovhackad
200 g rökt skinka, tärnad
1 broccolihuvud, skuret i små bitar
salt, vitppepar

Koka makaronerna i saltat vatten, någon minut kortare än vad som anges.

Blanda ihop ägg, mjölk, grädde, salt och vitpeppar. Tänk på att du får sälta från korv, skinka och ost också.

Fräs korvslantarna ett par minuter, och sätt åt sidan. Fräs lök och broccoli på mellanvärme tills de är mjuka. Blanda ihop med korven, skinkan, de kokta makaronerna och äggstanningen. Rör även ner ungefär hälften av osten.

Häll i en smörad ugnsform, och toppa med det sista av osten. Grädda i 200°C i ca 25 minuter.

Recept på engelska:
Macaroni Pudding with Broccoli