måndag, december 26, 2011

Köttgryta i Crock-Pot

slowcooker-gryta

Köttgryta i Crock-Pot
750 g fransyska, tärnad
140 g bacon, tärnad
2 klyftor vitlök, finhackad
150 g champinjoner, tunt skivad
1 purjolök, tunt skivad
10 schalottenlökar, skalade
4 morötter, slantade
1 buljongtärning
1,5 dl porter
3,5 dl rödvin
smör eller olja att steka i
smetana och ris till servering

Börja med att bryna köttet, bacon, vitlök och champinjoner i omgångar. Lägg över i din crock-pot. Lägg även i purjo, schalottenlökar, morötter, buljong, porter och rödvin. Låt den gå i åtta timmar på låg värme.

Servera med kokt ris och gärna en klick smetana eller crème fraîche.

Recept på engelska:
Crock-Pot Beef Stew

fredag, december 23, 2011

Ägghalvor med västerbottens-räkröra

agghalvor-vasterbotten

Ägghalvor med västerbottens-räkröra
14

7 ägg, hårdkokta
500 g frysta räkor, tinade och skalade
1/2 liten rödlök
2 msk majonnäs
1 dl finriven västerbottensost

Dela äggen. Plocka undan 14 stora räkor, och grovhacka resten. Finhacka rödlöken. Blanda ihop med majonäs och västerbottensost till en fast röra. Klicka på ägghalvorna, och toppa med räkorna.

Recept på engelska:
Cheese & Prawn Egg Halves

onsdag, december 21, 2011

Apelsinmarshmallows

orange marshmallows

Apelsinmarshmallows
ca 80 stycken

200 g apelsincompound
20 g gelatinpulver
1 vaniljstång
240 g vatten
460 g strösocker
2 äggvitor
1/4 tsk salt
florsocker

Apelsincompound:
apelsiner (helst kärnfria)
strösocker

Jag skulle inte ge mig på det här utan en mixer som vispar - jag använder min Kitchen-Aid.

Börja med apelsinerna. Skrubba så många apelsiner du vill (men det går inte åt mer än max två, du kan dock spara compounden i kylen) och lägg i kokande vatten. Koka en minut, häll av vattnet. Upprepa två gånger till. Du kokar alltså apelsinerna tre gånger, en minut, i nytt vatten varje gång.

Häll av och låt dem svalna lite. Väg apelsinerna och tillsätt hälften så mycket socker som apelsinernas vikt. (Mina vägde 460 gram, så jag tillsatte 230 g socker.) Mixa helt slätt i en matberedare. Låt eventuellt compounden rinna av lite, om den verkar väldigt blöt - häll den i så fall i en finmaskig sil.

Lägg 200 g i en skål, och blanda ner en urskrapad vaniljstång och gelatinpulvret. (Lägg resten i en burk i kylen.)

Förbered en form - ca 24*30 cm - genom att smörja den med lite olja och sikta ett tjockt lager florsocker över botten och sidorna.

Koka upp vatten och socker, och koka på medelvärme till 125°C. Ta av värmen, och rör ner apelsinblandningen. Rör försiktigt tills det är slätt. Vispa upp äggvitorna och saltet så det skummar, och tillsätt sen försiktigt den varma sockersmeten. Vispa sedan smeten på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Fortsätt vispa tills den blir ungefär 40°C.

Häll ut smeten i den förberedda formen. Försök breda ut den - det går lättare om du siktar över mer florsocker och använder baksidan av en träslev för att trycka ut massan.

Sikta över ett jämnt lager florsocker, och ställ formen kallt i minst tre timmar.

Vänd upp marshmallowsplattan på en skärbräda. Skär i tärningar, och sikta över mer florsocker. Det är riktigt kladdigt om man inte täcker alla skurna ytor. Förvara i rumstemperatur.

Recept på engelska:
Orange Vanilla Marshmallows

måndag, december 19, 2011

Saffransbröd med honung

saffranslimpa

Saffran ser man inte så ofta i matbröd, men det är fantastiskt gott. Det här brödet passar jättebra till en stark cheddarost, och är lika gott på julbordet som till frukost en snöig adventsmorgon.

Saffransbröd med honung

500 g vetemjöl
250 g fullkornsvetemjöl
50 g jäst
4 dl vatten, kallt
0,5 g saffran
1 msk hett vatten
1 msk salt
4 msk honung


Blanda ihop hälften av vetemjölet, allt fullkornsvetemjöl, jästen (smulad), och vattnet. Du behöver inte knåda – blanda bara ihop. Täck med handduk och låt stå i en timme.

Rör ut saffranet i det heta vattnet och tillsätt till degen, tillsammans med salt och honung.

Knåda ordentligt, tillsätt eventuellt mer vetemjöl om degen är mycket kladdig. Olika mjölsorter binder olika mycket vätska, och det är också beroende av bl.a. väder - jag har bakat med allt från totalt 500 till 750 g mjöl.

Låt degen vila 30 minuter i bunken innan du bakar ut den.

Forma degen till en stor rund limpa, och lägg på en plåt. Strö över lite mjöl, och täck med en handduk. Jäs i ca en timme.

Snitta ytan med en vass kniv precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda i 200°C i ca 25-30 minuter. Låt svalna helt innan den skärs upp.

Recept på engelska:
Honey Saffron Bread

söndag, december 18, 2011

Julig Apelsinsallad



Julig Apelsinsallad
4 portioner

2 stora apelsiner
1/2 rödlök
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 tsk hel kryddpeppar
1/2 stjärnanis
salt

Skala apelsinerna med kniv och skiva tunt. Skiva rödlöken tunt. Lägg ut på ett fint fat. Krossa kryddorna i en mortel, och blanda med vinäger och olivolja. Smaka av, så det är lagom surt-starkt-kryddigt. Salta ev. lite grann, och häll över apelsinerna.

Recept på engelska:
Christmas Orange Salad

fredag, december 16, 2011

Körsbärsknäck med rostad mandel

körsbärsknäck-1

Fantastiskt recept från Anna Billing! Min twist är just den rostade mandeln, som ger en extra dimension...

Körsbärsknäck med rostad mandel

2 dl körsbärssirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
rostad mandel, hackad

Koka ihop sirap, socker, grädde och smör på medelvärme tills det når ca 125-126°C. Häll upp i knäckformar - lättast om du häller smeten i en liten kanna med smal pip - och strö över mandeln. Låt stelna helt.

Recept på engelska:
Cherry Knäck with Toasted Almonds

onsdag, december 14, 2011

Janssons Frestelse



Janssons Frestelse

4-5 mellanstora potatisar, grovt rivna
1 liten ask ansjovis (125 g)
1 stor gul lök, tunt skivad
salt, peppar
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225°C. Blanda potatis och lök med lite salt och peppar, och lägg hälften i en smord ugnsform. Lägg på all ansjovis, och sen resten av potatis-lökmixen. Häll över hälften av grädden och baka i ca 20 minuter.

Häll på resten av grädden och baka i ungefär 20 minuter till, tills den får färg och blir lite krispig på toppen.

Recept på engelska:
Jansson's Temptation

söndag, december 11, 2011

Saffransbullar med mandel

saffransbullar-2011

Saffransbullar blir lätt torra, men med den här saftiga fyllningen är det ingen risk alls!

Saffransbullar med mandel
ca 50 bullar

50 g jäst
6 dl mjölk
1/2 g saffran
175 g normalsaltat smör, rumsvarmt
1 ägg
140 g strösocker
ca 11-1200 g mjöl

Fyllning:
175 g smör
350 g mandelmassa, riven
0,5 g saffran
1-3 msk vit sirap

Till garnering:
1 ägg
Hackad mandel
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen är löst. Rör ner saffranet. Tärna smöret och blanda ner det, tillsammans med ägg, socker och salt. Blanda ner mjölet, lite i taget, och arbeta till en smidig deg.

Täck degen med en handduk och jäs tills den har dubblat i storlek. Det tog ungefär två timmar i mitt kök, eftersom du har kall mjölk tar det lite längre tid än vanligt

Vispa ingredienserna till fyllningen med elvisp tills den är mjuk och smidig. Tillsätt ev. lite extra vit sirap om den verkar för hård.

Kavla ut bulldegen till två rektanglar, och bred fyllningen ovanpå. Rulla ihop från långsidan, och skär i jämna skivor.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, och jäs i ca 30-60 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandel och pärlsocker, och grädda på 200°C i 10-15 minuter.

Recept på engelska:
Saffron Almond Buns

fredag, december 09, 2011

Fikon och Amarettobollar

figamarettoballs

Fikon och Amarettobollar
ca 60

200 g torkade fikon
60 g smör
160 g mandelmassa
1/2 dl amarettolikör
120 g ströbröd

mörk choklad

Ta bort stjälken från fikonen och dela dem i mindre bitar. Kör fikon, smör, mandelmassa, amaretto och ströbröd i en matberedare, till en jämn smet. Rulla fina små bollar, och ställ kallt ett tag. Doppa sedan i smält mörk choklad.

Recept på engelska:
Fig Amaretto Balls

torsdag, december 08, 2011

Knäckebröd med kummin

knackebrod1

Knäckebröd med kummin

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 tsk hel kummin, stött i mortel
2 tsk sesamfrön
2 tsk linfrön

Rör ut jästen i vattnet, och blanda i alla övriga ingredienser. Knåda för hand eller i degmaskin. Tillsätt lite extra mjöl om degen är alltför klibbig. Flytta degen till en ren bunke, täck med en handduk och låt jäsa i en timme.

Rulla ut degen till en lång rulle, och dela i ca 15 bitar. Kavla ut varje bit för sig. Använd extra mjöl så att inte degen fastnar i underlaget, och vänd ofta. Kavla ett par tag med en kruskavel. Ta ut ett litet hål i mitten med ett kakmått eller ett litet glas.

knackekatt

Lägg på en plåt och grädda i 200°C (varmluftsugn, ta 225°C i en vanlig ugn) i ungefär 10-12 minuter. Vänd efter halva tiden.

Du kan grädda alla "hålen" för sig, de behöver möjligen lite mindre tid än de stora kakorna. Och så kan man ta ut bitar med kakmått, som min knäckebrödskisse här ovan...

Recept på engelska:
Swedish Crisp Bread with Caraway

onsdag, december 07, 2011

Den här bloggposten innehåller nötkräm

Text från Unicef.se:

Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop.

tisdag, december 06, 2011

Min enklaste knäck



Jag gör min knäck i mikron. Det blir alltid perfekt, och funkar för mig. Men jag använder ALLTID en Pyrex-kanna, utan den ingen knäck. Du behöver alltså testa dig fram till vad som kan funka för dig. Det måste vara något ganska högt, och definitivt inte i plast.

Knäck
ca 40 stycken

1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1/2 dl finhackad mandel

Blanda sirap, socker och vispgrädde i en glaskanna (eller något annat i glas eller porslin, med höga kanter) och kör på full effekt i din mikro i sju minuter. Gör kulprov (häll en droppe smet i kallt vatten - stelnar den till en mjuk boll så är det klart) och kör ev. någon minut längre. Ta ut, rör ner mandeln, och klicka genast ut i knäckformar. Förvara svalt

Vill du ha knäckvarianter?

Mörk valnötsknäck
Polkaknäck
Knäcke-knäck

Recept på engelska:
Knäck

måndag, december 05, 2011

Saffransmacarons med vit chokladtryffel

saffransmacarons

Gudomligt goda små kakor! Istället för vit choklad kan du ta mörk – och smaksätt gärna med en nypa kardemumma om du vill ha extra julig smak.

Saffransmacarons med vit chokladtryffel
ca 25 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
½ g saffran

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen tillsammans med saffran. Rör inte för mycket, men var inte rädd för att ta i heller. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10-12 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Vit chokladtryffel:
200 g vit choklad
100 g vispgrädde

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll ovanpå, rör tills det är slätt. Låt svalna tills den har lagom tjock konsistens för att fylla kakorna.

Para ihop skal som är lika stora. Klicka, eller spritsa, lite chokladfyllning på den ena delen, och lägg på den andra.

Recept på engelska:
Saffron Macarons

söndag, december 04, 2011

Vaniljpannacotta med kaneläpple

vanillaapplepannacotta

Vaniljpannacotta med kaneläpple
4 små portioner

2 dl vispgrädde
1 gelatinblad
2 msk socker
1 vaniljstång, delad
1 kanelstång, i bitar

Topping
1 äpple, tärnat
1 msk socker
Resten av vaniljstången
Resten av kanelen

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten, i ca 5 minuter.

Koka upp vispgrädden med socker, vaniljstång och kanel. Låt dra i tio minuter. Sila sen ur vanilj och kanel (men spar dem!) och rör ner det urkramade gelatinbladet. Häll i formar och låt stelna i minst fyra timmar, i kylskåp.

Till toppingen: Blanda äppletärningar, socker, och vaniljstången och kanelstången från pannacottan i en kastrull. Koka upp och låt stå och dra medan pannacottan stelnar. Fiska sen ur bitarna av kryddorna, och lägg på toppingen precis före servering.

Recept på engelska:
Vanilla Panna Cotta with Cinnamon Apples

lördag, december 03, 2011

Pepparkakskola



Pepparkakskola

1 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 tsk pepparkakskryddor
1 msk smör

Klä en liten form eller låda med bakplåtspapper.

Blanda alla ingredienser och koka upp. Koka på mellanvärme till smeten är ungefär mellan 122-125°C. Ju varmare smet, desto hårdare kola. Använd en termometer. Om du inte har någon kan du göra kulprov genom att droppa lite smet i kallt vatten, och se om den går att forma till en kula - om det går är smeten klar.

Häll kolan i formen och låt svalna. När den är lite svalare men innan den är stenhård, passa på att skära den i lagom stora bitar och rulla in i kolapapper.

Recept på engelska:
Gingerbread Toffee

torsdag, december 01, 2011

Saffranscarbonara

saffranscarbonara

Saffranscarbonara
3-4 portioner

4oo g pasta (vi valde Mezze Maniche)
140 g bacon
2 klyftor vitlök
125 ml vitt vin
2 dl vatten
1/2 g saffran
3 äggulor
1 dl riven parmesan
svartpeppar

Börja med att koka upp vatten till pastan, och lägg i den.

Koka upp 2 dl vatten med saffran, och låt sjuda på låg värme.

Stek baconet knaprigt i en stor stekpanna. Lägg i vitlöken och fräs i någon minut. Tillsätt vinet, och låt det koka in.

Nu bör pastan vara klar. Häll av den, men spar ett par deciliter kokvatten. Lägg i stekpannan och häll på saffransvattnet. Krydda med svartpeppar.

Vispa upp äggulorna tillsammans med 1 dl av det sparade pastavattnet, och häll det i stekpannan tillsammans med osten. Rör om och servera direkt. (Späd ev. med mer pastavatten om det känns för tjockt.)

Recept på engelska:
Saffron Carbonara