onsdag, november 30, 2011

Potatis- och purjolökssoppa med bacon

potato-leek-soup

Potatis- och purjolökssoppa med bacon

70 g bacon, tärnat
2 purjolökar, den vita delen, strimlad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
8 medelstora potatisar, tärnade
1-1,25 liter buljong
2 tsp dijonsenap
cayennepeppar
2,5 dl riven ost
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl mjölk
salt, peppar

Fräs baconet i en stor gryta, tills det är knaprigt. Ta ur och lägg åt sidan. Fräs purjon på medelvärme i 2-3 minuter, och ha sen i vitlök i någon minut. Lägg ner potatisen och sedan buljongen - du ska ha tillräckligt för att täcka potatisen ordentligt. Krydda med dijonsenap, och en liten gnutta cayennepeppar.

Koka upp, sätt på lock, sänk värmen och låt småkoka på låg värme i ca 20 minuter. Kolla att potatisen är riktigt mjuk. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Lägg i osten och låt den smälta, och rör ner mjölk och vispgrädde. Lägg i hälften av baconet. Smaka av med salt och peppar, och värm eventuellt soppan lite mer om den känns ljummen.

Servera med resterande bacon, och gärna lite extra ost.

Recept på engelska:
Bacon, Leek and Potato Soup

måndag, november 28, 2011

Sesamstekt lax med nudelsallad

sesamlaxmednudlar

Sesamstekt lax med nudelsallad
3 portioner

3 portionsbitar av lax
1 lime, rivet skal samt saft
1 + 1 msk ljus japansk soja
färsk ingefära, en rejäl bit - ca 5 cm - fint riven
1 msk sweet chilisås
sesamfrön
125 g äggnudlar
250 g wokgrönsaker
100 g sockerärter

Blanda ihop limeskal, limesaft, 1 msk soja, färsk ingefära och sweet chilisås. Vänd laxbitarna i detta, och sedan i sesamfrön. Spar marinaden!

Koka upp vatten och koka nudlarna enligt instruktion, gärna någon minut kortare så de fortfarande har lite krispighet. Koka med sockerärterna sista minuten. Spola med kallt vatten.

Stek laxen i olja, ca 3-4 minuter per sida, på medelhög värme. Se upp så inte sesamfröna bränns vid!

Hetta upp olja i en vid stekpanna eller wok, och woka grönsakerna ett par minuter. Tillsätt nudlar och sockerärter, och häll på den kvarvarande marinaden samt 1 msk soja. Blanda ordentligt i någon minut och servera sen direkt tillsammans med laxen.

Recept på engelska:
Sesame-crusted Salmon with Noodles

söndag, november 27, 2011

Pepparkaksbiscotti med rostade hasselnötter

pepparkaksbiscotti

Pepparkaksbiscotti med rostade hasselnötter
ca 40 biscotti

100 g grovhackade rostade hasselnötter
2 ägg
2 dl farinsocker
1 msk pepparkakskryddor (blanda gärna egna - 2 delar kanel, 2 delar ingefära, 1 del kardemumma och 1 del nejlikor)
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 180°C. Blanda nötter, ägg, farinsocker, pepparkakskrydda, salt och bakpulver. Rör ner vetemjöl och choklad, och blanda till en något kladdig deg.

Rulla ut längder, ca 3 cm breda, som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 180°C i 20 minuter. Skär längderna i snittar och lägg dem med snittytan uppåt. Torka dem i 100°C i 40 minuter - 20 på varje sida.

Recept på engelska:
Gingerbread Biscotti with Toasted Hazelnuts

torsdag, november 24, 2011

Svampstuvning till crêpes

pannkakor-nov11-1
(sorry, ingen bild på själva stuvningen...)

Svampstuvning till crêpes
Lagom till 8 crêpes

70 g bacon
300 g champinjoner, finhackade
1/2 liten rödlök, finhackad
1-2 msk idealmjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk worcestershiresås
2 tsk konjak
salt
svartpeppar
8 pannkakor
riven ost

Fräs baconet tills det börjar bli krispigt. Ha i svamp och lök, och fräs tills svampen tappat det mesta av vätskan. Pudra med idealmjöl. Rör ner mjölk och grädde, och smaka av med worcestershiresås, konjak, salt och peppar. Låt puttra ihop till en tjock stuvning - red ev. med lite extra mjöl om det blir för tunt, eller späd med mer mjölk om det är för tjockt.

Fyll kalla pannkakor, rulla ihop, och lägg i en ugnsform. Strö över lite stark riven ost och gratinera på 225°C i ca 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Mushroom crêpes

tisdag, november 22, 2011

Pasta med tomat och ädelost

tomato-bluecheese-pasta

Pasta med tomat och ädelost
3 portioner

70 g bacon, tärnad
1/2 gul lök, finhackad
en nypa röda chiliflingor
1 msk tomatpuré
400 g körsbärstomater på burk (eller för all del krossade tomater)
salt, peppar
200 g pasta
250 g gorgonzola eller annan god ädelost

Fräs baconet i en stor traktörpanna tills det börjar få lite färg. Tillsätt löken och fräs ett par minuter till. Lägg ner chiliflingor och tomatpuré och rör om ordentligt. Tillsätt tomaterna, och mosa de hela körsbärstomaterna så gott det går. Krydda med lite salt och peppar, och låt såsen puttra i ca 30 minuter på låg värme.

Koka pastan i rejält saltat vatten enligt instruktionerna, gärna någon minut kortare. Häll av och lägg över pastan i tomatsåsen. Smula över ädelosten och rör om ordentligt så den smälter ner helt.

Recept på engelska:
Tomato Blue Cheese Pasta

söndag, november 20, 2011

Jordnötskakor med mjölkchoklad

peanutbutteroatmelcookies

Jordnötskakor med mjölkchoklad
ca 35 kakor

125 g smör
100 g jordnötssmör
100 g farinsocker
100 g strösocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
125 g vetemjöl
80 g havregryn
1 tsk vaniljsocker
125 g mjölkchoklad, grovhackad
100 g saltade jordnötter, grovhackade

Vispa smör, jordnötssmör och båda sorternas socker tills det är lätt och luftigt. Tillsätt ägget och vispa ett par minuter till. Tillsätt alla andra ingredienser och blanda tills de går ihop till en deg.

Forma valnötsstora bollar och lägg på en plåt.

Grädda på 175°C i ca 10 minuter.

Som vanligt kan du frysa in degen i lagom stora bollar, och baka direkt från frysen när du är sugen på en kaka! Du kan såklart frysa in de färdiga kakorna också, men nybakat är ändå alltid godast.

Recept på engelska:
Peanut Butter Oatmeal Chocolate Chunk Cookies

torsdag, november 17, 2011

Chicken Salsa Ranch i pitabröd

chicken-salsa-ranch-wraps

Chicken Salsa Ranch i pitabröd
3 personer

6 pitabröd
2 kycklingfiléer
1 dl salsa
1/2 dl ranchdressing
gurka
ost
röd paprika
sallad
smör att steka i, salt, peppar

chicken-salsa-ranch

Strimla kycklingem och stek i smör med lite salt och peppar. Häll på salsa och ranchdressing, och låt det koka ihop nån minut.

Servera i pitabröd med strimlad gurka, riven ost, strimlad papika och isbergssallad. Jättegott!

Recept på engelska:
Chicken Salsa Ranch Pitas

tisdag, november 15, 2011

Dumplings med kycklingfärs

chicken-ginger-dumplings

Dumplings med kycklingfärs
400 g kycklingfärs
1 rejäl bit ingefära, finriven (storlek som två tummar ungefär)
1 stor klyfta vitlök, pressad
1 tsk sesamolja
1 tsk japansk soja
salt
svartpeppar
1 kruka finhackad koriander

Blanda samtliga ingredienser.

Dipsås:
2 msk kinesisk soja
2 msk japansk soja
2 msk strösocker
1 msk risvinäger
1 tsk sambal oelek
2 msk finhackad koriander

Blanda samtliga ingredienser.

För recept på dumplingsdeg och instruktioner, gå till den här bloggposten.

Recept på engelska:
Chicken Ginger Dumplings

måndag, november 14, 2011

Gröna kycklingspett

green-chickenskewers

Gröna kycklingspett
500 g kycklingbröst, delad i strimlor på längden

Marinad:
2 vitlöksklyftor
2 tsk fisksås
2 tsk flytande honung
3 salladslökar, skivade
2 tsk rapsolja

Kör alla ingredienser till marinaden i en matberedare eller mixer. Lägg tillsammans med kycklingen i en plastpåse och låt marinera i minst två timmar.

Trä upp kycklingstrimlorna på blötlagda träspett, och grilla på hög värme ett par minuter på varje sida. Kontrollera att de har blivit genomstekta.

Du kan också köra kycklingen i ugnen eller stekpanna.

Recept på engelska:
Green Chicken Skewers

torsdag, november 10, 2011

Tortellini med kyckling och svamp

tortellini-kyckling

Tortellini med kyckling och svamp
3 portioner

2 kycklingbröst
8 salviablad (färsk)
100 g champinjoner, skivade
2 msk smör
1 klyfta vitlök, pressad
250 g färsk tortellini
salt, peppar
smör att steka i
parmesan till servering

Skär några skåror i kycklingen och peta in salvia. Salta och peppra runt om. Bryn i smör, och stek klart på medelvärme tills de är precis genomstekta.

Stek svampen i smör.

Smält de 2 matskedarna smör, och pressa ner vitlöken i det. Fräs på medelvärme någon minut, men inte så vitlöken bränns. Koka tortellinin, och vänd ner den i vitlökssmöret. Blanda i svamp. Skiva kycklingen och blanda i den med.

Servera med riven parmesanost.

Recept på engelska:
Chicken & Mushroom Tortellini

måndag, november 07, 2011

Majspannkakor

cornpancakes

Majspannkakor
12 små pannkakor

1 msk smör
ca 2 dl majs
1 ägg
2 dl filmjölk
1 dl turkisk yogurt (eller mer filmjölk)
1 msk socker
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
3 msk majsgryn (cornmeal - EJ majsmjöl. Ersätt med fin polenta.)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat

Börja med att smälta smöret och stek majskornen i ca 4-5 minuter. De ska få lite färg. Låt svalna.

Vispa ihop ägget med fil och yogurt, socker och salt. Blanda ner majskornen, mjöl, majsgryn, bakpulver och bikarbonat.

Stek små plättar på medelhög värme i smör. Vänd när de börjar få bubblor på ovansidan och är lite torra runt kanterna.

Recept på engelska:
Corn Pancakes

fredag, november 04, 2011

Snabbaste majonnäsen

Snabbaste majonnäsen

Se till att alla ingredienser har samma temperatur innan du börjar

1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citron eller vitvinsvinäger
250 ml rapsolja
salt, peppar
ev. vitlök om du vill göra aioli

Lägg samtliga ingredienser i en skål, eller helst en mixerkanna. Använd en stavmixer, och håll den ovanför ägget. Kör tills du börjar se strimmor av majonnäs, lyft då sakta stavmixern - medan den fortfarande är igång - och se till så att allt är mixat. Svårare är det inte!

Du kan se en video av det hela här.

Recept på engelska:
The quickest mayo

torsdag, november 03, 2011

Surdegsbröd med hasselnötter & russin

hazelnut-raisinbread

Surdegsbröd med hasselnötter & russin
ca 20 portionsbröd

dag 1:
100 g aktiv rågsurdeg
300 ljummet vatten
180 g rågmjöl

Blanda allt, täck med en handduk och låt stå i rumstemperatur under natten.

dag 2:
blandningen från gårdagen
400 g vatten
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
300 g rågsikt
20 g salt
200 g russin
200 g hela, rostade hasselnötter

Blanda allt utom russin och nötter, och arbeta ihop till en deg. Räkna med ungefär fem minuter i en assistent, eller det dubbla om du knådar för hand. Blanda ner russin och nötter, och fortsätt arbeta degen i ca 5 (respektive 10) minuter. Täck bunken med plast och låt degen dubbla i storlek (ca 2-4 timmar, beroende på hur aktiv surdegen är).

Stjälp upp degen, och forma portionsbröd om ca 100 g. Degen är ganska kletig, så det är inte helt lätt att rulla snygga bullar men om du viker kanterna inåt hela tiden så får du bra spänning i brödet. Lägg med den finaste, jämnaste sidan uppåt på en plåt.

Täck med en handduk och jäs i ca 90 minuter.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in bröden och baka i ca 10 minuter. Sänk temperaturen till 200° och baka i ca 10 minuter till.


Recept på engelska:
Hazelnut & Raisin Sourdough