måndag, augusti 29, 2011

Kyckling med citron & dragonsmör

roastbutterychicken

Kyckling med citron & dragonsmör
4 portioner

1 liten kyckling
50 g smör, rumsvarmt
1 liten klyfta vitlök
2 citroner, finrivet skal
1 msk färsk dragon, finhackad
salt, peppar

500 g potatis
8 små färska gula lökar

Finhacka vitlöken, och blanda med rivet citronskal, dragon, salt, peppar och smöret. Klappa in ordentligt i kycklingen, tryck gärna in lite mellan skinnet och köttet också.

Skala potatisen och dela i mindre bitar. Dela lökarna i halvor eller kvartar, beroende på hur stora de är. Lägg grönsakerna i en ugnsform, och lägg kycklingen ovanpå.

Sätt in i ugnen, på 175°C i ca 40 minuter. Kolla att kycklingen är genomstekt.

Recept på engelska:
Lemon & Tarragon Butter Chicken

lördag, augusti 27, 2011

Jordgubbsmacarons

strawberrymacarons-2

Jordgubbsmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
3 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
röd hushållsfärg, helst i pulverform

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga. Blanda i lite färgpulver om du vill ha rosa macarons.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

strawberrymacarons-1

Jordgubbsfyllning:
1/2 sats smörkräm
200 g färska jordgubbar
50 g strösocker

Mixa jordgubbarna släta. Blanda med sockret och koka upp. Reducera på medelvärme i ca 10 minuter. Passera purén genom en sil och låt svalna helt. Blanda sen med smörkrämen.

Smörkräm:
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, dela smörkrämen i två bunkar. Den ena kan du spara i kylen (vispa upp igen innan du använder) eller frysa. Den andra halvan blandar du med jordgubbspurén, lite i taget.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt. Vi ritade på våra med Food Markers.

Recept på engelska:
Strawberry Macarons

måndag, augusti 22, 2011

Mango- och Avocadosalsa

mango-avocadosalsa

Mango och avocadosalsa

1 avocado, tärnad
100 g mango, tärnad
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 rödlök, finhackad
1 lime, pressad
2 msk koriander, finhackad
salt, peppar

Blanda ihop rubbet, och smaka av med salt och peppar.

Recept på engelska:
Avocado Mango Salsa

fredag, augusti 19, 2011

Parmesanpannkakor

cornparmesanpancakes

Parmesanpannkakor
15 små pannkakor

2,5 dl majsgryn (cornmeal, eller möjligen finmald polenta)
30 g finriven parmesan
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad basilika
1/2 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl mjölk
2 msk matolja + mer till stekning

Blanda majsgryn, parmesan, oregano, basilika, salt, socker och bakpulver. Rör ner ägget, mjölken och oljan, och låt smeten stå och svälla i ca 15 minuter,

Stek små pannkakor i olja, på medelvärme. De ska bli gyllenbruna på båda sidorna. Servera gärna med bacon.

Recept på engelska:
Parmesan Pancakes

onsdag, augusti 17, 2011

Kolibritårta

hummingbirdcake-1

Kolibritårta

450 g vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
225 g strösocker
225 g farinsocker
3 stora ägg
2 tsk vaniljextrakt
2,5 dl matolja
2,5 dl krossad färsk ananas (kör i matberedare) - ca 250 gram
4 stora bananer, mosade - ca 450 gram
2,5 dl valnötter, rostade och fint hackade - ca 120 gram

Blanda vetemjöl, kanel, bikarbonat och salt i en skål. Vispa både sorternas socker och äggen riktigt pösiga. Tillsätt vaniljextrakt, matolja, krossad ananas och mosad banan. Rör ner mjölblandningen, och till sist valnötterna.

Fördela i två smorda formar, med ca 20 cm diameter. Grädda i 175°C tills de inte längre är kladdiga inuti - ca 45 minuter. Tag ur och låt svalna helt på ett galler.

hummingbirdcake-2

Glasyr:
170 g osaltat smör, rumsvarmt
600 g färskost av philadelphia-typ, rumsvarmt
1 vaniljstång, urskrapad
200 g florsocker

Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn och fluffig glasyr. Bred i och på bottnarna, när de har kallnat helt.

Recept på engelska:
Hummingbird Cake

måndag, augusti 15, 2011

Jordgubbs- och apelsinshake

orangestrawberryfrosty

Jordgubbs- och apelsinshake
2 små glas

2 apelsiner
6 jordgubbar
stor näve isbitar

Pressa juicen, och lägg tillsammans med jordgubbar och isbitar i en blender. Kör tills det är slätt. Häll upp i två glas, och njut.

Recept på engelska:
Strawberry Orange Frosty

lördag, augusti 13, 2011

Mjölkchokladsnittar

milkchocolatecookies

Mjölkchokladsnittar
ca 40

170 g smör, rumsvarmt
45 g strösocker
45 g råsocker
3 msk ljus sirap
300 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g mjölkchoklad, hackad

Vispa smör och båda sorternas socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt sirap, och sen alla andra ingredienser. Rör ihop till en smidig deg.

Forma långa rullar av degen (i mitt fall blev det tre), ca 2-3 cm tjocka. Lägg på en plåt, och grädda i 175°C i ca 20 minuter. De ska spricka lite på ovansidan.

Låt svalna någon minut och skär sen i 2 cm breda snittar, på diagonalen. Låt svalna helt på plåten.

Recept på engelska:
Milk Chocolate Cookies

tisdag, augusti 09, 2011

Surdeg med äpple och hasselnötter

apple-hazelnut-sourdough

Surdeg med äpple och hasselnötter

Steg 1:
150 g bubblande surdegsgrund
500 ml vatten
200 g rågmjöl
200 - 250 g vetemjöl special
350 g rågsikt
10 g jäst

Blanda ihop till en deg. Låt vila i 2 timmar.

Steg 2:
Degen från steg 1
15 g salt
150 g rivet äpple
150 g rostade hasselnötter

Blanda ihop, och knåda ordentligt – minst tio minuter med assistent. Häll degen i en lätt oljad plastlåda, och jäs i kylskåp 12-16 timmar.

Steg 3:
Ta ut degen ur kylen. Forma degen - till ett stort bröd om du vill, eller till frallor. Om den är väldigt kladdig - det var min - så kan du trycka ner den i en lätt oljad långpanna och grädda den så.

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Steg 4:
Sätt ugnen på 250°C. Sänk direkt till 200°C och ställ in brödet. Tiden varierar beroende på vilken form du valt, men kontrollera med ugnstermometer. De ska ha en innertemperatur på 98°C. Låt bröden svalna helt innan du skär upp dem.

Recept på engelska:
Apple Hazelnut Sourdough

lördag, augusti 06, 2011

Sallad med vattenmelon och fetaost

feta-watermelonsalad

Sallad med vattenmelon och fetaost
4 portioner

1 stor klyfta vattenmelon, grovt tärnad
70 g fetaost, smulad
1/2 liten rödlök, finhackad
1 lime, pressad

Den som vill lägger till svartpeppar, svarta oliver, färsk koriander eller varför inte en matsked kapris? Det är en väldigt utbyggbar sallad, som är god i sin enkelhet.

Recept på engelska:
Watermelon & Feta Salad

onsdag, augusti 03, 2011

Tårta med Dulce de Leche och jordgubbar

strawberry-dulcedelechecake

Dulce de Leche gör du genom att koka en burk kondenserad mjölk - minst två timmar, men gärna lite mer. Själv har jag bara gjort den över natten i min crock-pot - ca 8 timmar på låg värme. Om du inte har en crock-pot, var supernoga med att burken hela tiden är täckt med vatten, annars kan den explodera.

Tårta med Dulce de Leche och jordgubbar
10-12 bitar

Tårtbotten:
4 ägg
3,75 dl socker
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
120 ml kokande vatten

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt stegvis mjölblandningen och vattnet till äggpöset - lite i taget, och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Grädda i en smord och mjölad form (ca 24 cm) på 175°C i ca 35-40 minuter. Låt svalna helt innan du delar den i tre delar. (Eller fyra, om du vill ha dem lite tunnare.) Lättast är att använda en tandad kniv, och skära försiktigt samtidigt som du vrider kakan - då blir det jämnt.

Fyllning:
en burk Dulce de Leche
2 liter jordgubbar
5 dl vispgrädde

Plocka undan de finaste, jämnstora jordgubbarna - ca 300 gram - till dekoration. Skiva resten tunt. Vispa grädden, ganska hårt.

Bred hälften av dulce de lechen på den första botten, och fyll med jordgubbar. Lägg på tårtbotten nummer två, och upprepa. Avsluta med den tredje botten, och bred ett tunt lager vispad grädde runt hela tårtan. Skär resten av jordgubbarna snyggt och lägg i ett mönster på tårtan. Avsluta med att spritsa grädde på kanterna.

Recept på engelska:
Dulce de Leche Strawberry Cake

måndag, augusti 01, 2011

Vermouth-torsk

cod-vermouth-butter

Vermouth-torsk
3-4 portioner

400 g fryst torsk, halvtinad
2 msk vermouth
1 msk smör
1 msk olivolja
salt
peppar

Skiva fiskblocket i cm-tjocka skivor. Lägg i en liten ugnsform och ringla över olivolja, vermouth och ett par smörklickar. Krydda med salt och peppar.

Laga i ugn på 175°C i ca 15-20 minuter. Servera gärna med en god risotto.

Recept på engelska:
Cod with Vermouth