torsdag, december 30, 2010

Kakor med pistage & vit choklad

pistachio-whitechoc-cookie

Kakor med pistage & vit choklad

110 g osaltat smör, rumsvarmt
120 g strösocker
100 g farinsocker
1 ägg
1 msk mjölk
1 tsk vaniljextrakt
200 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
50 g havregryn
100 g vit choklad, finhackad
100 g pistagenötter (osaltade), hackade

Blanda smör och båda sorternas socker, och vispa i ca 3 minuter. (Jag använder en Kitchen-Aid.) Tillsätt ägg, mjölk och vanilj och blanda noga.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och havregryn i en skål, och blanda ner i kaksmeten. Blanda till sist ner pistage och vit choklad.

Klicka ut på en plåt - lämna ordentligt med plats, de flyter ut en del. Grädda i 175°C i ca 8 minuter, tills de har fått lite färg i kanterna. Låt svalna lite innan du försöker flytta dem från plåten.

Recept på engelska:
Pistachio White Chocolate Cookies

måndag, december 27, 2010

Edamamedipp

edamame-hummus

Supergott - och supernyttigt. Dippa grönsaker eller chips, eller ha det på mackan!

Edamamedipp

Ca 2 dl edamamebönor (skalade)
1 tumstor bit ingefära, riven
1 klyfta vitlök, grovt hackad
1 schalottenlök, hackad
1/2 kruka koriander
1/2 lime, pressad
3 msk smetana, crème fraîche eller yogurt
salt

Koka upp bönorna i vatten, utan salt. Häll av och spola med kallt vatten. Blanda med ingefära, vitlök, schalottenlök, koriander och lime. Mixa i matberedare eller med stavmixer tills det är slätt. Rör ner smetana eller något av alternativen. Smaka av med salt.

Recept på engelska:
Edamame Dip

onsdag, december 22, 2010

Kolakaks-bräck

caramelcookiebark

Kolakaks-bräck

150 g saltiner
2,5 dl farinsocker
220 g smör, osaltat
300 g mörk choklad

Lägg ut saltinerna på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Koka upp smör och farinsocker, och låt det koka i tre minuter. Oroa dig inte om det ser separerat ut, det gjorde mitt med.

Häll smeten över kexen, och bred ut ordentligt så alla är täckta.

Baka på 200°C i 7 minuter.

Smält chokladen, och häll över de nu karamelliserade kexen. Låt stelna helt, och bryt sedan i bitar.

Recept på engelska:
Caramel Cookie Brittle

tisdag, december 21, 2010

Jordnötssmörskakor

homemade-peanutbuttercookies-3

Jordnötssmörskakor
24 stora kakor

200 g osaltat smör, rumsvarmt
120 g strösocker
100 g farinsocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljextrakt
200 g jordnötssmör
220 g mjöl
3/4 tsk bikarbonat
70 g salta jordnötter, finhackade

Vispa smör och båda sorternas socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt ägg och vanilj och blanda noga. Rör ner jordnötssmöret, och mixa till en slät smet.

Blanda ner mjöl och bikarbonat, rör inte mer än nödvändigt. Avsluta med jordnötterna.

Ställ kallt en stund om degen känns kladdig. Rulla bollar och platta till - antingen med en stämpel, eller med ett glas doppat i lite mjöl. Grädda i 175°C i ca 12 minuter. Låt svalna helt på plåten innan du flyttar dem.

Recept på engelska:
Peanut Butter Cookies

måndag, december 20, 2010

Pepparmintsmarshmallows

peppermint-marshmallows-2

Pepparmintsmarshmallows
ca 80 stycken

2 msk + 2,5 tsk gelatinpulver
125 ml kallt vatten
125 ml varmt vatten
125 ml vit sirap
5 dl strösocker
1/4 tsk salt
2 äggvitor
1 vaniljstång
1/2-1 msk pepparmintsextrakt (ej att förväxla med pepparmintsolja - använd i så fall mindre)
lite röd färg, helst i geléform
2 dl florsocker

Jag skulle inte ge mig på det här utan en mixer som vispar - jag använder min Kitchen-Aid.

Förbered en form - ca 24*30 cm - genom att smörja den med lite olja och sikta ett tjockt lager florsocker över botten och sidorna.

Häll det kalla vattnet i assistentens bunke och strö över gelatinpulvret.

Blanda varmt vatten, vit sirap, socker och salt i en kastrull. Koka tills smeten är 116°C. Häll i bunken med gelatinet (det kommer bubbla!) och rör om så det blandas. Vispa sedan smeten på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. (ca 5-6 minuter).

Vispa äggvitorna separat tills de blir styva. Blanda ner dem, mintextraktet, lite röd färg samt fröna från vaniljstången i marshmallowsmeten och vispa tills det har gått in ordentligt. Häll ut smeten i den förberedda formen. Dekorera eventuellt med lite mer röd färg - doppa en tandpetare och dra den genom smeten så bildas ett fint mönster.

Sikta över ett jämnt lager florsocker, och ställ formen kallt i minst tre timmar.

Vänd upp marshmallowsplattan på en skärbräda. Skär i tärningar, och sikta över mer florsocker. Det är riktigt kladdigt om man inte täcker alla skurna ytor. Förvara i rumstemperatur.

Recept på engelska:
Vanilla Peppermint Marshmallows

torsdag, december 16, 2010

Kolakarameller

kolakarameller

Receptet skulle egentligen vara för tjong, men det blir inte alls som de tjongkolor jag minns från min barndoms julmarknader... Men det blir supergoda kolakarameller! Glöm inte att passa både händer och tänder!

Kolakarameller
ca 40

1,5 dl strösocker
0,75 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
1 msk osaltat smör

Blanda, och koka tills den når 150°C. Häll ut på en oljad plåt eller marmorskiva, och arbeta med en inoljad stekspade eller liknande tills den börjar stelna. Dra ut och vik! Ha gärna plasthandskar på dig, och var försiktig så du inte bränner dig. När smeten är varm nog att ta i, använd händerna och dra ut den och vik ihop. Forma till ett långt rep, och klipp av lagom stora bitar med en inoljad sax.

Recept på engelska:
Hard Caramels

söndag, december 12, 2010

Saffransbullar med vit choklad

giantsaffronsnail

Saffransbullar med vit choklad
ca 60 bullar, eller två gigantiska

50 g jäst
6 dl mjölk
1/2 g saffran
175 g osaltat smör, rumsvarmt
1 ägg
140 g strösocker
1/2 tsk salt
ca 1100 g mjöl

Fyllning:
200 g osaltat smör, rumsvarmt
400 g vit choklad, hackad

Garnering:
2 ägg
1/2 tsk salt
2 tsk vatten
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen är löst. Rör ner saffranet. Tärna smöret och blanda ner det, tillsammans med ägg, socker och salt. Blanda ner mjölet, lite i taget, och arbeta till en smidig deg. (Jag körde ca 10 minuter i min Kitchen-Aid.)

Täck degen med en handduk och jäs tills den har dubblat i storlek. Det tog ungefär två timmar i mitt kök, eftersom du har kall mjölk tar det lite längre tid än vanligt.

Dela degen i två delar, och kavla ut till en stor rektangel. Bred på hälften av smöret på den första halvan och strö över hälften av chokladen. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Rulla antingen ihop hela rullen till en gigantisk bulle, eller skär den i ca 1,5 cm tjocka bitar och lägg i bullformar.

Gör likadant med den andra halvan av degen.

Jäs under duk, ca 1 timme. Vispa ihop ägg, vatten och salt, och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.

Grädda på 175°C i ca 15 minuter - längre om du gör en jättebulle, jag körde min i ca 25 minuter.

Recept på engelska:
Saffron Buns with White Chocolate

torsdag, december 09, 2010

Bananbakelse

bananbakelse-5

Bananbakelse
Baserat på ett recept av Frederik Zäll, från Lyxlagat
4 bakelser

1 ägg
40 g vetemjöl
1 dl vatten
35 g smör

Fyllning:
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker (gärna hemgjort)
1/2-1 msk konjak
1 banan

Dekoration:
mörk choklad
florsocker

Börja med degen. Koka upp smör och vatten i en liten kastrull. Vispa ner mjölet, och rör ordentligt i ett par minuter, tills det släpper helt från kanterna och går ihop utan klumpar. Låt svalna.

Vispa sedan ner ägget - jag använder min Kitchen-Aid för att få degen riktigt slät och fin men det går förstås att göra för hand också.

Klicka ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt, och grädda ca 15-20 minuter i 200°C. Öppna inte ugnsluckan, för då ramlar bakelserna ihop!

Ta ut och låt svalna medan du förbereder fyllningen.

Mosa bananen. Vispa grädden med vaniljsockret, och smaka av med lagom mycket konjak.

När bakelserna har svalnat, dela dem med en vass kniv. Bred på ett lager mosad banan, och toppa med konjaksgrädde. Lägg på locken. Dekorera med smält choklad och siktat florsocker. Servera direkt!

bananbakelse-3

Recept på engelska:
Banana Cream Puffs

måndag, december 06, 2010

Mjuk pepparkaka med lingon

mjukpepparkaka

Mjuk pepparkaka med lingon

100 g smör
1 dl rårörda lingon
2 ägg
200 g socker
0,75 dl smetana eller creme fraiche
0,75 dl mild yogurt
180 g mjöl
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk kryddnejlika
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt

Smält smöret. Blanda ner lingonen och ställ åt sidan.

Blanda mjölet med bikarbonat, kryddnejlika, ingefära, kanel och salt i en bunke.

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda ner smetana och yogurt. Rör ner mjölblandningen och slutligen smör-lingonblandningen.

Häll i en smord form och grädda på 175°C i ca 20 minuter om du har en bred form som jag - små, höga formar kommer ta längre tid. Kolla noga med en sticka innan du tar ut kakan - den ska inte vara kladdig inuti.

Recept på engelska:
Lingonberry Gingerbread

fredag, december 03, 2010

Sötpotatisgratäng med citron & parmesan

sweetpotato-lemon-garlic

Sötpotatisgratäng med citron & parmesan

500 g sötpotatis
skalet av en citron, fint rivet
50 g finriven parmesan
2 klyftor vitlök, finhackade
2 dl vispgrädde
salt, peppar

Skala sötpotatisen och skär i ganska stora tärningar, ca 2*2 cm. Lägg i en ugnsform. Blanda ner citron, parmesan och vitlök, och krydda med salt och peppar. Häll över grädden.

Baka i 175°C i ca 30 minuter - potatisen ska bli mjuk och kännas färdig.

Recept på engelska:
Lemon & Parmesan Sweet Potato Gratin