onsdag, september 29, 2010

Champinjonstuvning

svamptoast

Champinjonstuvning
till fyra smörgåsar

250 g champinjoner
1 gul lök
1 msk smör
salt, svartpeppar
1,5 dl grädde
riven ost

4 skivor bröd
4 msk cream cheese

Fräs svamp, lök och smör tills den mesta vätskan har kokat ur svampen och det börjar ta lite färg. Tillsätt grädden och koka in, smaka av med salt och peppar.

Bred fyra skivor bröd med lite cream cheese, och häll på champinjonstuvningen. Toppa med lite stark riven ost, och gratinera i 225°C i 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Creamy Mushroom Toast

måndag, september 27, 2010

Kycklingsoppa med ingefära och fänkål

chicken-ginger-fennelsoup

Kycklingsoppa med ingefära och fänkål
4 portioner

1 färsk kyckling
1 morot, skalad och skuren i mindre bitar
1/2 liten fänkål, grovt hackad
5 skivor ingefära, ca 2 mm tjocka
2 gula lökar, grovt hackade
1 lagerblad
6 svartpepparkorn
1 tsk torkad dragon
50 g smör
2 msk mjöl
1 dl vispgrädde
1 msk sherry eller konjak
salt

Lägg kycklingen, hel och med bröstet upp, i en gryta tilsammans med moroten, fänkål, ingefära och den ena löken. Lägg ner lagerblad, svartpeppar, dragon och lite salt, och häll på vatten tills det nästan täcker kycklingen. Den övre delen av bröstet ska vara ovanför vattnet. Koka upp och sänk sen värmen och täck med lock. Låt sjuda i ca 1,5 timmar.

Ta ut kycklingen och låt den svalna lite, och plocka sen loss köttet i små bitar. Sila kokvätskan i en kastrull, och koka ner den tills ungefär en liter återstår.

Smält smöret i en stor kastrull, och fräs den återstående löken tills det blivit mjukt men inte fått färg. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Vispa försiktigt ner kokspadet från kycklingen, lite i taget. Koka upp under omrörning. Sänk sen värmen och låt soppan småkoka i 10 minuter. Mixa sedan soppan slät med stavmixer.

Tillsätt grädde, sherry eller konjak, och slutligen kycklingköttet. Smaka av med salt.

Recept på engelska:
Chicken soup with Ginger and Fennel

fredag, september 24, 2010

Risoni Chermoula med yogurtmarinerad kyckling

chermoulachicken-risoni

Jättegod middagsrätt, anpassad ur boken "Medelhavsmat för svenska kastruller". Skräms inte av den långa ingredienslistan - det är busenkelt, och tar inte alls lång tid. Kycklingen marinerar du med fördel kvällen innan.

Risoni Chermoula med yogurtmarinerad kyckling
2 portioner

yogurtmarinerad kyckling:
2 kycklingfiléer
2 dl mild yogurt
1 msk olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1/2 tsk salt
1 tsk paprika
1 tsk oregano
1/2 tsk cayennepeppar

Skär kycklingen i mindre bitar. Kör lök och vitlök till mos i en mixer, och häll i olivolja, yogurt och kryddor. Låt marinera minst ett par timmar, eller gärna över natten. Trä sen upp på spett - om du vill - och grilla, eller stek kycklingen. (Jag stekte på spisen, men nästa gång kör jag den nog i ugnen istället.)

Risoni Chermoula:
150 g risoni
1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
1 klyfta vitlök, hackad
1 röd paprika, tärnad
1 dl svarta oliver, delade
1/2-1 tsk chilipeppar
1/2-1 tsk spiskummin
1 msk citronsaft
1 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad koriander
1 avocado, tärnad
salt, peppar

Koka risonin. Hetta upp olivolja, och fräs lök, vitlök och paprika i ett par minuter. Lägg i oliverna och alla kryddor. När risonin är klar, häll av den och tillsätt till stekpannan tillsammans med citron, persilja, koriander och avocado. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med lite gräddfil eller crème fraîche.

Recept på engelska
Risoni Chermoula with Marinated Chicken

onsdag, september 22, 2010

Vaniljfrosting

whitecookedfrosting

Vaniljfrosting

Det går bra att dubbla receptet. Det här räcker till ca 30 minimuffins eller 15 normalstora.

1,25 dl mjölk
2,5 msk vetemjöl
1/2 tsk vaniljextrakt
120 g smör, rumsvarmt
120 g strösocker

Vispa ihop mjölk och mjöl i en liten kastrull och koka upp. Koka i några minuter, tills smeten har tjocknat ihop ordentligt. Låt svalna helt. Rör ner vaniljen.

Vispa smör och socker pösigt. Blanda i mjölkblandningen, som måste vara helt rumstempererad. Vispa ihop tills du har ungefär samma konsistens som vispad grädde, och bred på dina muffins eller din tårta. Den här frostingen är alldeles för mjuk för att spritsa, men den är väldigt god!

Recept på engelska:
Vanilla Frosting

fredag, september 17, 2010

Chokladmuffins

chocolatemuffins'

Chokladmuffins
Stort recept - ca 30 medelstora muffins, eller 60 minimuffins, eller en långpanna

5 dl mjöl
5 dl socker
220 g smör
4 rågade matskedar kakao
2,5 dl kokande vatten
1,25 dl filmjölk
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk bikarbonat

Blanda mjöl och socker i en skål. Smält smöret i en kastrull och rör ner kakaon. Häll på det kokande vattnet och rör tills all kakao har löst sig. Blanda med mjöl och socker.

Vispa upp äggen i en separat skål, och blanda med vaniljextrakt, filmjölk och bikarbonat. Blanda ner i resten av smeten.

Häll i muffinsformar.

Grädda i 175°C - för mig tog minimuffins ca 10 minuter, och medelstora 15. En hel långpanna tar ungefär 20-25 minuter.

Recept på engelska:
Chocolate Muffins

torsdag, september 16, 2010

Pasta med bacon, paprika och kantareller

pasta-kantareller-paprika

Pasta med bacon, paprika och kantareller
3 portioner

250 g pasta (vi hade gnocchi den här gången)
140 g bacon,tärnat
1 gul paprika, i stora tärningar
1 gul lök, grovhackad
1 klyfta vitlök, grovhackad
200 g gula kantareller, rensade och skurna i mindre bitar
3 dl matlagningsgrädde
1 dl parmesan, riven
1 msk färsk dragon, finhackad
svartpeppar

Koka pastan.

Fräs ihop bacon, paprika, lök och vitlök ett par minuter. Ta ur pannan och ställ åt sidan. Stek kantarellerna tills de har släppt all vätska och börjar få färg. Häll tillbaka baconfräset i pannan och slå på matlagningsgrädden. (Eller vispgrädde, om du känner för det.)

Häll av pastan när den är klar, men spar lite av kokvattnet. Häll ner pastan i såsen tillsammans med osten, och blanda eventuellt i lite av pastavattnet om det är för tjockt. Krydda med färsk dragon och svartpeppar.

Recept på engelska:
Chanterelle, Bellpepper & Bacon Pasta

tisdag, september 14, 2010

Gryta med mörk öl & chorizo

chorizo-böngryta

Gryta med mörk öl & chorizo
4-6 portioner

800 g grytbitar
5 dl vatten
1 flaska (33 cl) mörkt öl
2 msk ajvar relish
2 msk kalvfond
salt, peppar
100 g rotselleri, tärnad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
200 g champinjoner, kvartade
300 g chorizo, tjockt skivad
1 liten zucchini, tärnad
400 g stora vita bönor, förkokta eller från burk
olivolja

Sätt ugnen på 150°C. Börja med att lägga grytbitar, vatten, öl, ajvar relish, kalvfond och lite salt och peppar i en gryta. Koka upp. Sätt på locket, och ställ grytan i ugnen.

Efter en timme, fräs rotsellerin i lite olivolja och tillsätt till grytan. Låt den stå kvar i ugnen.

Efter ytterligare en timme, stek champinjoner, vitlök och chorizo i lite olja, och tillsätt även detta till grytan. Låt den stå kvar i ugnen.

Efter totalt 2,5 timmar, ta ut grytan. Stek zucchinin i olivolja och rör ner i grytan tillsammans med bönorna.

Smaka av, och servera tillsammans med kokt potatis eller ris.

Recept på engelska:
Beer & Chorizo Stew

lördag, september 11, 2010

Trippelcitronkaka med yogurt

triple-lemoncake-2

Trippelcitronkaka med yogurt

3 ägg
1,25 dl matolja
2,5 dl mild yogurt
220 g strösocker
skal från 2 citroner, finrivet
1/2 tsk vaniljextrakt
3,75 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Citronsyrup:
80 g strösocker
1 dl pressad citron

Citronglasyr:
2,5 dl florsocker
2-3 msk citronsaft
1/2 tsk vaniljextrakt

triplelemoncake

Vispa ihop äggen med matolja, yogurt, socker, citronskal och vaniljextrakt. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Häll i en smord och mjölad form, och grädda på 175°C i ca 50 minuter.

Koka ihop socker och citron till citronsyrupen.

När kakan är färdiggräddad, ta ut den och låt svalna lite innan du försöker stjälpa upp den på ett fat. Stick sedan massor av hål i kakan med en provsticka eller en tandpetare, och häll därefter över den varma citronsyrupen.

När kakan har svalnat helt rör du ihop citronglasyren. Häll den över kakan och låt den stelna innan du serverar.

Recept på engelska:
Triple Lemon Yogurt Cake

onsdag, september 08, 2010

Morotsfrallor

morotsfrallor

Det här hittade jag på Kryddburken! Smärre ändringar, men inget stort. Jag blev inte överförtjust men maken älskade dem!

Morotsfrallor
20 frallor

50 g färsk jäst
5 dl mjölk
1/2 dl sirap
1 tsk salt
1 dl matolja
50 g krossat linfrö
50 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser, finhackade
200 g morötter, rivna
ca 1 kg vetemjöl med hög proteinhalt, t.ex. Northern Spring eller Manitoba Cream. (Eller Vetemjöl Special)

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tills den är fingervarm och slå den över jästen. Rör så att jästen löser upp sig. Tillsätt sirap, salt, matolja, linfrö, sesamfrön, torkade aprikoser och morötter. Blanda till en jämn smet, och tillsätt sedan mjölet, lite i taget. Arbeta länge - minst 20 minuter för hand, eller 10 minuter i en assistent.

Låt jäsa i 30 minuter. Dela sen upp i 20 bitar (mina vägde lite drygt 100 g styck vilket jag tycker är en bra portionsstorlek) och forma fina frallor. Lägg på plåtar och låt jäsa i ca 30 minuter till under duk.

Grädda sen i ca 200°C i ca 15 minuter. (Jag har varmluftsugn.)

Recept på engelska:
Carrot Seed Bread

måndag, september 06, 2010

Köttfärssås med rotselleri

bolognese-celeriac

Köttfärssås med rotselleri
6 portioner

900 g köttfärs
300 g rotselleri
300 g morötter
2 medelstora gula lökar
2 tsk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
1-2 tsk worcestershiresås
1/2 dl vatten
1 burk (400 g) krossade tomater
100 g tomatpuré
4 dl rödvin
1 dl vispgrädde
1-2 tsk socker
olivolja


Skala morötter och rotselleri och riv dem grovt. Hacka lök och vitlök fint. Fräs rotselleri, morot och lök med oregano i en stekpanna på medelvärme i ca 10 minuter.

Hetta upp lite olja i en gryta och bryn köttfärsen tillsammans med vitlöken. Krydda med salt, svartpeppar och worcestershiresås. Häll på vattnet om köttfärsen verkar klumpa sig mycket, det hjälper till att få den mer finfördelad. När all köttfärs fått färg, häll ner rotfruktsrivet, tomaterna, tomatpuré och vinet. Rör om, koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 30 minuter.

Häll ner grädden, och koka ihop ett par minuter. Smaka av med mer kryddor, och lite socker.

Servera med nykokt pasta.

Recept på engelska:
Bolognese with celeriac

söndag, september 05, 2010

Ostgratinerad blomkål

cauliflower-cheese

Ostgratinerad blomkål
3-4 portioner

1 medelstort blomkålshuvud
100 g riven ost (gärna ganska stark)
50 g parmesan
40 g smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk senap
2 msk crème fraîche
salt, peppar

Dela blomkålen i buketter, och koka precis mjuk i saltat vatten - ca 4 minuter. Häll av.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ihop. Tillsätt långsamt mjölken, vispa hela tiden så blir det inga klumpar. När all mjölken är tillsatt, höj värmen och koka upp. Sänk värmen igen och låt såsen sjuda i ca 5 minuter, tills den har tjocknat. Tillsätt hälften av den rivna osten och all parmesan, samt senap och crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.

Lägg blomkålen i en ugnssäker form och slå över ostsåsen. Toppa med resten av den rivna osten. Gratinera i 200°C i ca 20 minuter. Passa noga så inte ytan bränns vid.

Servera gärna med en köttbit, eller falukorv.

Recept på engelska:
Cauliflower Cheese

fredag, september 03, 2010

Fetaostdipp

fetaostdip

Fetaost är verkligen fantastiskt gott! Om några veckor kommer Fontana ha en särskild receptfolder med fetaostrecept, skriven av tio matbloggare - bland annat av mig! Jättekul - håll utkik! Jag avslöjar inte receptet riktigt än, men så länge kan du göra den här supergoda dippen med fetaost och cashewnötter.

Fetaostdipp

2 msk olivolja
1 vitlök King Solo, eller tre klyftor vanlig vitlök, tunt skivad
2 msk cashewnötter
75 g fetaost
1 sardell
2 tsk citronsaft
8 basilikablad

Värm olivoljan och fräs vitlöksskivorna och cashewnötterna tills de har fått färg, ca 3-4 minuter. Låt svalna lite, och mixa sen slätt tillsammans med ost, sardell, och citron. Skär basilikan i tunna strimlor och rör ner.

Servera gärna med grönsaker, eller knäckebröd.

Recept på engelska:
Feta-Cashew Dip

onsdag, september 01, 2010

Chocolate Marshmallow Cookies

chocchip-marshmallow-cookies-2

Chocolate Marshmallow Cookies
drygt 30

170 g osaltat smör
260 g mjöl
40 g kakao
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
150 g farinsocker
150 g strösocker
1 äggula
1 ägg
75 g mörk choklad i små bitar
75 g rostade hasselnötter, finhackade
minimarshmallows, ca 100

chocchip-marshmallow-cookies-1

Smält smöret. Blanda mjöl och kakao med bikarbonat och salt i en bunke. Rör ihop båda sorternas socker och det smälta smöret. Tillsätt äggula och ägg och vispa tills det är ljust och fluffigt. Rör ner mjölblandningen, och till sist choklad och nötter. Skopa upp på bakplåtspapper - ca 9 per plåt - och tryck ner tre minimarshmallows i varje kaka.

Grädda i ca 165°C i ca 10-12 minuter.

Klicka ut på en plåt med mycket mellanrum, och grädda i ca 10-12 minuter på 165°C.

Recept på engelska:
Chocolate Marshmallow Cookies