måndag, augusti 30, 2010

Sylt på röda bär

redberryjam

Sylt på röda bär

220 g jordgubbar, grovt hackade
280 g hallon, frysta
300 g röda vinbär
800 g syltsocker

Blanda allt i en stor gryta, och koka i ca 5 minuter. Skumma ev. av (jag brukar faktiskt strunta i det för det mesta) och häll upp på rena burkar. Förvara kallt, eller frys in så håller det länge.

Recept på engelska:
Red Berry Jam

söndag, augusti 29, 2010

Krämig grönsakspasta

gardenvegpasta

Krämig grönsakspasta
2 generösa portioner

200 g pasta
1 broccolihuvud, delat i små buketter
1 liten zucchini, tärnad
75 g salladsärter
1/2 msk olivolja
100 g cream cheese
2 msk riven parmesan
1/2 citron, rivet skal och saft
basilika, en rejäl näve, hackad
salt, peppar

Koka pastan i saltat vatten. När tre minuter återstår av koktiden, häll ner broccoli och ärter och låt dem koka med.

Under tiden steker du zucchinitärningarna i olivoljan. När pastan börjar bli klar, häll över en slev av pastavattnet i stekpannan. Blanda ner cream cheese, parmesan, citronsaft och citronskal och rör om till en jämn och krämig sås. Häll av pastan och grönsakerna och blanda ner i stekpannan. Smaka av med salt och peppar, och tillsätt basilikan.

Recept på engelska:
Garden Veg Pasta

tisdag, augusti 24, 2010

Macarons med mandelkrokant

almond-praline-macarons2

Macarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10-15 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Fyllning:
200 g mjölkchoklad
100 g mandelpraliné

Smält chokladen, blanda i mandelpralinén. Låt ev. svalna lite om den är för mjuk för att breda på macaronsen. Bred sedan på hälften av skalen, och toppa med de andra skalen. De färdiga kakorna kan frysas eller förvaras i kyl i ett par dagar.

Mandelpraliné:
100 g socker
65 g mandel

Skålla och skala mandeln. Rosta den lätt gyllenbrun i ugnen eller i en torr stekpanna. Grovhacka.

Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull, och värm på medelvärme tills det börjar smälta. Rör inte om. Skaka pannan lite lätt så det smälter jämnt, och när allt socker har blivit gyllenbrunt, rör snabbt ner mandeln. Häll upp på en silikonmatta eller bakpapper i teflon och tryck ut så tunt som möjligt. (Akta dig - det är galet varmt. Lättast är att ha ett till bakpapper i teflon, och trycka med en ugnsvante.)

Grovhacka sen karamellen och kör i matberedare till ett fint pulver. Förvara i en noga försluten burk.

Recept på engelska:
Almond Praline Macarons

söndag, augusti 22, 2010

Matmuffins med polenta

mini-matmuffins-1008

Matmuffins med polenta
Ca 40 minimuffins

200 g vetemjöl
100 g polenta
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
1 tsk bikarbonat
2 ägg
1/2 dl matolja
2 dl filmjölk
70 g parmaskinka
150 g riven ost
1 dl färsk koriander, finhackad

Blanda mjöl, polenta, salt, bakpulver, socker och bikarbonat i en bunke. Tillsätt ägg, olja och filmjölk och rör ihop till en smet. Rör ner ost, skinka och koriander.

Klicka ut i muffinsformar - helst i en muffinsplåt så håller de formen bättre - och grädda på 200°C. Jag gjorde minimuffins, och de tog 13 minuter att grädda klart i min varmluftsugn. Större muffins tar längre tid.

Recept på engelska:
Savoury Polenta Muffins

fredag, augusti 20, 2010

Vaniljpannacotta med jordgubbar

strawberry-vanilla-pannacotta

Vaniljpannacotta med jordgubbar
4 portioner

Vaniljpannacotta:
3 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
1/2 dl hemgjort vaniljsocker
1/2 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstång, och rör tills sockret har löst sig. Ta upp vaniljstången. Rör ner gelatinet och rör så att det smälter helt. Häll upp i små glas eller formar och ställ kallt i minst fyra timmar.

Jordgubbstopping:
Ca 250 g färska jordgubbar
1 msk vit sirap

Mosa hälften av jordgubbarna tillsammans med sirapen med en stavmixer. Skär resten i små tärningar och blanda ner. Ställ kallt, och häll sedan över pannacottan strax före servering.

Recept på engelska:
Vanilla Pannacotta with strawberries

onsdag, augusti 18, 2010

Ugnsstekt Adobo-kyckling

adobochickenpanini

På bilden har jag använt kycklingen till panini, fyllda med kyckling, rödlök och en hallon-chipotle-majonäs. Fantastiskt gott! (men det kräver att du har hallon-chipotlesås, och det är inte det lättaste att få tag på i Sverige.

Ugnsstekt Adobo-kyckling

1 kg kycklingfiéer (helst utan innerfilé)
1 dl olivolja
1 msk spiskummin
1 msk chili (gärna anchochili)
1-2 tsk cayennepeppar (beroende på hur starkt du vill ha det)
1 msk vitlökspulver
1 msk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda allt till marinaden, och vänd runt kycklingen. Lägg i en ugnssäker form och stek på 200° i ca 15 minuter. Kolla så alla bitar är genomstekta.

Låt svalna. Jättegoda att ha i varma mackor, wraps, eller till nästan vad som helst. Håller några dagar i kylen.

Recept på engelska:
Baked Adobo Chicken

söndag, augusti 15, 2010

Folkets Bröllopstårta, på mitt sätt

folketsbrollopstarta

Här är min variant av Folkets bröllopstårta, som togs fram till kronprinsessans bröllop i juni 2010. Jag har inte följt det officiella receptet (som är för 28 stycken 16-cm tårtor = rätt jobbigt att anpassa) men däremot har jag med alla delar som ingår. Ja, nästan. Jag har valt att ha helt vanliga anslag istället för mandelbottnar, mest för att jag är så nöjd att äntligen ha hittat ett bra tårtbottenrecept. Jag råkade ha jordgubbssylt hemma, så det fick bli det istället för hemgjord kompott. Mandelkrispet gjorde jag på egen hand, likaså en vaniljbavaroise, och så marsipanlock förstås. Kristyr, blått band och prinsesskrona skippade jag faktiskt.

Det här är inte det allra enklaste att ge sig på, men kanske kul att testa nån gång?

Folkets Bröllopstårta

Bottnar:
4 ägg
3,75 dl socker
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
120 ml kokande vatten

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt stegvis mjölblandningen och vattnet till äggpöset - lite i taget, och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Grädda i en smord och mjölad form (ca 24 cm) på 175°C i ca 35-40 minuter. Låt svalna helt innan du delar den i tre delar. (Eller fyra, om du vill ha dem lite tunnare.) Lättast är att använda en tandad kniv, och skära försiktigt samtidigt som du vrider kakan - då blir det jämnt. Du kommer använda två av bottnarna till tårtan, så frys in de övriga.

Mandelkrisp:
100 g mjölkchoklad
50 g mandelpraliné
20 g cornflakes, lätt krossade

Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Rör ner praliné och cornflakes. Kavla ut mellan två bakplåtspapper (gärna i teflon) tills du har en platta som är ungefär lika stor som din tårtform. Ställ i frysen så länge.

Mandelpraliné:
100 g socker
65 g mandel

Skålla och skala mandeln. Rosta den lätt gyllenbrun i ugnen eller i en torr stekpanna. Grovhacka.

Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull, och värm på medelvärme tills det börjar smälta. Rör inte om. Skaka pannan lite lätt så det smälter jämnt, och när allt socker har blivit gyllenbrunt, rör snabbt ner mandeln. Häll upp på en silikonmatta eller bakpapper i teflon och tryck ut så tunt som möjligt. (Akta dig - det är galet varmt. Lättast är att ha ett till bakpapper i teflon, och trycka med en ugnsvante.)

Grovhacka sen karamellen och kör i matberedare till ett fint pulver. Förvara i en noga försluten burk. Du kommer använda ca 50 g till tårtan. Resterande är supergott i t.ex. smörkräm eller glass.

Fyllning:
Jordgubbssylt, ca 1,5 dl

Vaniljbavaroise:
4 blad gelatin
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk (3%)
1,5 dl socker
4 äggulor
2,5 dl vispgrädde

Skrapa ur vaniljstången och lägg skrapet, och själva vaniljstången tillsammans med hälften av sockret och mjölken i en kastrull. Koka upp, ta av värmen och låt stå i ca 10 minuter.

Vispa ihop äggulor och resten av sockret. Vispa ner några skedar av den varma mjölken så att äggulorna tempereras, och vispa sen ihop med resten av mjölken i kastrullen. Sjud på medelvärme, och rör om hela tiden. Krämen ska tjockna, men inte koka.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.

Sila sen ner vaniljkrämen i en bunke, och ställ i ett vattenbad. Smält ner gelatinet medan smeten fortfarande är varm. Låt sen svalna helt, rör om då och då.

Vispa grädden och vänd ihop med krämen. Nu är bavaroisen klar - ställ den kallt!

Dags att montera:
Använd en 24 cm tårtring, eller form med avtagbara kanter (utan botten), så blir tårtan jämn och fin. Lägg först i en botten. Häll på ca 1/3 av vaniljbavaroisen. Klicka ner jordgubbsylt och rör om så det blir lätt marmorerat. Täck med chokladkrispen. Lägg på nästa botten. Täck den med hälften av den resterande vaniljbavaroisen. Ställ in i frysen i minst en timme, spara också det du har kvar av bavaroisen i kylen.

Ta ut tårtan och ta loss formen eller tårtringen. Stryk tårtan runt om med vaniljbavaroise så att den blir jämn och fint rundad upptill.

Dekoration:
ca 500 g marsipan
Vit pulverfärg
blå pulverfärg

Färga all marsipan vit med pulverfärg. Kavla ut tunt, täck tårtan och skär av kanterna. Färga resterna ljusblå och skär ut ett smalt band att sätta runt tårtan, och en prinsesskrona.

Recept på engelska:
The Royal Wedding Cake, my way

lördag, augusti 14, 2010

Pad Thai med räkor

shrimp-pad-thai

Jättegott och lite oortodoxt recept på pad thai! Istället för räkor kan du förstås ta kyckling eller något annat gott. Jordnötssåsen till är helt frivillig, men verkligen god! Rester av den kan med fördel serveras till stekt kyckling och nudlar.

Pad Thai med räkor
2 rejäla portioner

Ca 15 råa tigerräkor
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk jordnötsolja
1 morot, grovriven
2 ägg
200 g risnudlar
1 tsk ketchup
1 msk farinsocker
2 msk oystersås
2 tsk fisksås
1 lime, pressad
3 msk vatten
1 tsk chiliflingor
2 msk hackade jordnötter
2 salladslökar, hackade
1 näve färska böngroddar

Jordnötssås:
200 ml kokosmjölk
1 msk farinsocker
1/2 lime, pressad
1 vitöksklyfta, fint hackad
1 röd chili, fint hackad
2 msk jordnötssmör
2 tsk fisksås

Börja med risnudlarna. Lägg dem i en skål, slå över kokande vatten och låt dem stå tills de blir mjuka. Kolla ofta - det kan ta allt från 3-10 minuter, beroende på hur tjocka nudlarna är. När de är mjuka, men med tuggmotstånd, häll av vattnet.

Blanda ketchup, socker, oystersås, fisksås, lime, vatten och chili i en liten skål.

Värm oljan i en stor stekpanna eller wok, och stek räkor, morot och vitlök tills räkorna har blivit rosa och genomstekta. Flytta allt till ena sidan av pannan, och knäck i de två äggen. Rör runt tills de blir genomstekta. Blanda ner nudlarna och rör om ordentligt.

Häll ner såsen och de hackade jordnötterna, och rör om ordentligt. Ta av pannan från värmen och blanda avslutningsvis i böngroddar och salladslök. Servera direkt, eventuellt med den extra jordnötssåsen.

För att göra den blandar du helt enkelt jordnötsmör, kokosmjölk, socker, lime, chili, vitlök och fisksås i en kastrull och kokar ihop. Busenkelt!

Recept på engelska:
Shrimp Pad Thai

måndag, augusti 09, 2010

Vaniljkakor

sugarcookies-1005-1

Vaniljkakor

450 g mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
225 g smör, rumsvarmt
225 g socker
1 ägg
1 vaniljstång, urskrapad

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smör och socker pösigt, rör ner ägget. Blanda ner vaniljskrapet och så långsamt mjölblandningen. Blanda tills det blir en jämn deg, men inte för mycket. Låt vila i kylen ca 30 minuter.

Kavla ut till ca 2 mm, och ta ut kakor med ett kakmått.

Grädda i 175°C i ca 10-12 minuter.

recept på glasyr hittar du här.

Recept på engelska:
Vanilla Cut-Out Cookies

söndag, augusti 08, 2010

Rödlökssmör

redonionbutter

Rödlökssmör

ca 2 dl finhackad rödlök
3 dl rödvin
100 g smör, rumsvarmt
salt, svartpeppar
worcestershiresås

Koka rödlök och rödvin tills allt vinet har kokat in helt. Låt svalna. Vispa upp det rumsvarma smöret, och rör ner rödlöken. Smaka av med salt, peppar och lite worcestershiresås.

Servera med en god köttbit.

Recept på engelska:
Red Onion Butter

tisdag, augusti 03, 2010

Knaprig kalv i apelsinsås

crispyorangebeef

Knaprig kalv i apelsinsås

500 g kalvinnanlår i tunna strimlor
Maizena
Olja
2 msk ingefära,finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
Rivet skal av 1 apelsin
3 msk apelsinjuicekoncentrat
3/4 dl socker
3/4 dl risvinäger
1 msk soja
1 tsk salt

Börja med att panera kalvstrimlorna med maizena, så att de är väl täckta. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok, och stek köttet på hög värme tills det är krispigt på utsidan. Ta ur pannan, och lägg åt sidan.

Blanda apelsinjuice, socker, risvinäger, soja och salt i en skål.

Fräs ingefära, vitlök och apelsinskal i samma panna som du stekt köttet i, i ca en minut. Häll på juiceblandningen och koka upp. Koka ihop i 3-4 minuter, tills det tjocknar något. Vänd ner köttet, blanda ordentligt och servera direkt med nykokt ris och gärna kokt broccoli.

Recept på engelska:
Crispy Orange Veal