tisdag, juni 29, 2010

Mjölk- och äggfria kanelbullar

dairyfree-cinnamonrolls

Mjölk- och äggfria kanelbullar
ca 40 stora bullar

50 g färsk jäst
4 dl havremjölk
14 dl mjöl
2 dl socker (gärna hemgjort vaniljsocker)
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
175 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt

Fyllning:
150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
150 g socker
kanel

Dekoration:
Ljus sirap
pärlsocker

Blanda jäst, havremjölk och hälften av mjölet till en mjuk smet. Låt jäsa i två timmar. Blanda sen ner resten av mjölet, sockret, salt, kardemumma och margarinet (i tunna skivor). Arbeta till en jämn och fin deg.

Lägg degen på ett mjölat bakbord eller bakunderlägg, och låt jäsa under duk i 30-60 minuter.

Vispa ihop margarin och socker till fyllningen.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred ut fyllningen, toppa med massor av kanel. Rulla ihop, och skär i skivor. Lägg skivorna i bullformar, eller i en smord ugnsform. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Droppa över lite ljus sirap och dekorera med pärlsocker.

Grädda i 250°C i ca 8 minuter.

Recept på engelska:
Dairy- & eggfree Cinnamon Buns

måndag, juni 28, 2010

Vitlöksfyllda champinjoner

garlic-stuffedmushrooms

Vitlöksfyllda champinjoner

8 champinjoner med fina hattar
80 g crème bonjour vitlök
1 msk cream cheese
2 msk hackad persilja
2 vitlöksklyftor, hackade
1-2 msk ströbröd
olivolja

Ta av stjälkarna på svamparna, och använd dem till något annat gott. Mosa ihop vitlöksost, cream cheese, persilja och vitlök. Fyll i hattarna. Toppa med ströbröd, och ringla över lite olivolja.

Baka på 200°C i ca 10 minuter.

Recept på engelska:
Garlic-stuffed Mushrooms

torsdag, juni 24, 2010

Hallonmacarons med mörk choklad

raspberrymacarons

Hallonmacarons med mörk choklad

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
10 g frystorkade hallon (möjligen tar jag lite mer nästa gång)

Mixa florsocker, hallon och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop (även tillsamans med färg om du använder det) - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Toppa eventuellt hälften med lite extra mald mandel. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10-12 minuter. (Jag använder varmluftsugn) Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Chokladganache:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
en liten nypa salt

Hacka chokladen fint, och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills det är slätt. Smaksätt med lite, lite salt. Låt chokladkrämen stelna tills den är tjock nog att fylla kakorna med - om den stelnar för mycket kan du värma den lite lätt i mikron så blir den mjukare igen.

Lägg ihop kakorna två och två, med lite chokladganache mellan. Ställ svalt - de håller ett par dagar i kylen, eller bra mycket längre i frysen.

Recept på engelska:
Raspberry Chocolate Macarons

måndag, juni 21, 2010

Fänkålsrisotto med fetaost

fennel-feta-risotto

Fänkålsrisotto med fetaost

1 gul lök
1 fänkål
2 dl arborioris
1/2 dl torr sherry
1 liter buljong (jag använde en fond med smak av brynt lök, men även grönsaksbuljong skulle gå bra)
1 dl finriven parmesan
75 g fetaost
Smör, olivolja

Hacka lök och fänkål. Häll lite olivolja och en klick smör i en stor gryta och värm. Fräs lök och fänkål på medelvärme i ett par minuter. Tillsätt riset, och höj värmen - nu ska det få färg, och bli lite gyllenbrunt. Rör hela tiden. När riset har fått färg, slå över sherryn, fortfarande på hög värme. Det kokar in på nån minut.

Sen börjar du tillsätta buljongen, lite i taget. Så fort risotton ser torr ut ska du ha i mer. Totalt tar det ca 20 minuter, smaka på riset så att det är färdigt. Du kanske inte behöver all buljong, eller så behöver du fylla på med varmt vatten.

När riset verkar klart rör du ner parmesanen. Servera med smulad fetaost på, gärna till en god kryddstark korv.

Recept på engelska:
Fennel Risotto with Feta Cheese

torsdag, juni 17, 2010

Citrontårta med jordgubbar

strawberry-lemonmousse-cake-2

Det här är en riktigt härlig sommartårta! Du kan förbereda den flera dagar i förväg, men gör den åtminstone kvällen innan. Den blir finast om den får frysa ordentligt innan du lossar den från formen. Du behöver två formar - en 24-cm springform till anslagen (tårtbotten) och en 26-cm form till själva tårtan. Den senare behöver också fodras med overhead-film.

Citrontårta med jordgubbar

Tårtbotten
4 ägg
3,75 dl socker
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
120 ml kokande vatten

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt stegvis mjölblandningen och vattnet till äggpöset - lite i taget, och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Grädda i en smord och mjölad form (ca 24 cm) på 175°C i ca 35-40 minuter. Låt svalna helt innan du delar den i tre delar. (Eller fyra, om du vill ha dem lite tunnare.) Lättast är att använda en tandad kniv, och skära försiktigt samtidigt som du vrider kakan - då blir det jämnt.

Fyllning
3 dl lemon curd (färdig från burk är helt ok, annars finns recept här.)

citronmousse
5 äggulor
3 citroner (helst ekologiska eftersom du ska använda skalet)
4 gelatinblad
6 dl grädde
210 g socker
85 g vatten
600 g kesella

Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Ta undan 3 msk, och blanda resten med skalet och kesellan till en jämn smet.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden till mjuka toppar. Vispa äggulorna skummiga.

Blanda socker och vatten (85 g) i en liten kastrull och koka till 122°C. Häll den varma sockerlagen över de skummiga äggulorna under omvispning, och vispa hela tiden tills det har svalnat till rumstemperatur.

Ta upp gelatinbladen och lägg i en liten skål tillsammans med de 3 msk citronsaft som du sparade. Värm på mycket låg effekt i mikron - det tar bara några sekunder - så att de smälter. Blanda ihop med alla andra ingredienser - både äggulevispet, grädden och kesellan.

Dekoration
1 liter jordgubbar, kvartade

Montering:

Börja med att sätta fast overheadfilm i din 26-cm form. Tejpa ihop remsor så att de går en bit över kanten på formen.

Bred den första tårtbottnen med lemon curd. Lägg i formen, och häll på mousse så att det täcker och även går ner runt sidorna. Bred lemon curd på nästa botten och lägg ner den i formen. Täck igen med mousse. Bred lemon curd på din tredje botten och lägg med curden NERÅT i formen. Fyll på med resten av moussen, släta till så att det blir snyggt. (Om du inte använder all mousse kan du servera lite i små glas, den är jättegod som den är.) Ställ in i frysen, minst tre-fyra timmar.

Samma dag som tårtan ska serveras tar du ut den ur frysen. Lossa formen (värm ev. försiktigt med en hårtork) och ta bort overhead-plasten. Flytta tårtan till ett tårtfat. Låt tina i kylskåp i några timmar. Dekorera med jordgubbar så nära servering som möjligt.

strawberry-lemonmousse-cake-3

Recept på engelska:
Lemon Strawberry Cake

måndag, juni 14, 2010

Kyckling med cashewnötter

cashewchicken-1003

Kyckling med cashewnötter
2 portioner

2 små kycklingbröst
3 klyftor vitlök
6 salladslökar
1 dl cashewnötter, osaltade
2 msk risvinäger
1 dl vatten
1 msk mörk soja
4 msk hoisinsås
1 tsk sesamolja
1 msk jordnötsolja
salt, peppar

Förbered alla ingredienser: Skär kycklingbrösten i mindre bitar. Pressa vitlöken. Dela salladslöken i ca 2-3 cm långa bitar - de gröna för sig, och de vita för sig. Rosta cashewnötterna om de är orostade.

Hetta upp jordnötsoljan i en wok eller stor stekpanna. Stek kycklingen med salt och peppar i en minut på hög värme. Tillsätt vitlöken och de vita delarna från salladslöken, och stek i tre minuter. Tillsätt risvinägern och sänk värmen till medel. Låt koka in, det tar ungefär en minut. Tillsätt vatten, soja och hoisinsås och rör om ordentligt. Låt koka ihop, ca en minut. Nu bör kycklingen vara helt färdig. Rör ner sesamoljan, cashewnötterna och de gröna delarna av salladslöken, och servera direkt med kokt ris.

Recept på engelska:
Cashew Chicken

torsdag, juni 10, 2010

Banankaka med blåbär

banana-blueberrycake-2

Banankaka med blåbär

150 g fullkornsdinkel
150 g vetemjöl
75 g strösocker
75 g farinsocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 bananer (ca 450 g skalad vikt), mosade
1 dl rapsolja
1 dl filmjölk
2 ägg
1 vaniljstång, urskrapad
ca 200 g blåbär, färska

banana-blueberrycake-1

Börja med att blanda båda sorternas mjöl och socker med salt och bikarbonat i en bunke. Mosa bananerna och blanda med olja, filmjölk och ägg. Rör ner vaniljskrapet. Blanda sedan ner i de torra ingredienserna och rör om.

Smöra och mjöla två små brödformar, och fördela smeten i dessa. Tryck ner hälften av blåbären i varje form.

Grädda i 175°C i ca 45 minuter.

(Du kan förstås använda en större form, eller göra muffins, men då kommer gräddningstiden påverkas.)

banana-blueberrycake-3

Recept på engelska:
Banana Blueberry Bread

onsdag, juni 09, 2010

Broccolisoppa

broccolisoppa-0911

Broccolisoppa

1 gul lök
1 klyfta vitlök
smör
1 broccolihuvud
1/2 dl sött vitt vin
5 dl vatten
1 peperoncino (liten torkad chili)
skalet från 1/2 citron
1/2 dl grädde
salt, peppar
ev. mjölk

chèvrekräm:
100 g chèvre
2-3 msk grädde

Hacka lök och vitlök grovt. Fräs i lite smör så att det blir mjukt men inte får färg. Tillsätt broccolin i mindre bitar, vin, vatten och chili. Koka i fem minuter. Häll i grädde och citronskal och koka i fem minuter till. Mixa till en slät soppa. Späd ev. med lite mjölk om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med lite serranoskinka, ett gott bröd och chèvrekräm.

Chèvrekrämen gör du genom att smula chèvren i en skål, och rör ihop med lite grädde tills den du får en slät kräm.

Recept på engelska:
Broccoli Soup

måndag, juni 07, 2010

Vit chokladcheesecake med chèvre

chevrecheesecake

Vit chokladcheesecake med chèvre

Recept från Fredagskocken av Mattias Larsson
Ca 8-10 bitar

70 g smör
175 g digestivekex
170+100 g vit choklad
150 g chèvre
2 dl vispgrädde
325 g cream cheese

Smält smöret. Bryt digestivekexen i mindre bitar och kör i matberedare till små smulor. Tillsätt smöret och kör ihop till en smet. Fördela i botten av en pajform, gärna med löstagbara kanter. Kyl ner så botten stelnar.

Hacka 170 g vit choklad och lägg i en matberedare, tillsammans med chèvren som du smular. Koka upp grädden och häll ner den också i matberedaren. Kör tills det är slätt. Tillsätt cream cheese och mixa till en slät kräm. Häll ner i pajskalet och ställ kallt tills pajen stelnat helt. (Räkna med tre-fyra timmar, men gärna över natten.)

När kakan är helt kall och stelnad, riv resten av den vita chokladen och strö över cheesecaken. Gratinera i ugnen på 250° övervärme men se till så den inte bränns! Ställ genast i kylen en liten stund till. Sen är det bara att servera - den är extra god med hjortonsylt till men jag tror även att färska jordgubbar skulle vara fantastiskt.

Recept på engelska:
White Chocolate Chèvre Cheesecake

fredag, juni 04, 2010

Rostad aubergine med fetaost

eggplant-feta-pomegranate

Rostad aubergine med fetaost
1 aubergine
olivolja
salt och peppar
50 g fetaost
1 liten näve basilika
3 msk rostade pinjenötter
3 msk granatäpplekärnor

Skär av ändarna på auberginen. Dela den tvärs över i två delar. Skär den tjockare delen i åtta klyftor, och den smalare i sex - alla klyftor ska vara ungefär lika stora. Lägg dem i en ugnsform och droppa över olivolja. Krydda med salt och peppar, och rosta i 200°C i ca 20 minuter.

Ta ut och låt klyftorna svalna lite. Lägg över på ett fat, och strössla över fetaost, basilika, pinjenötter och granatäpplekärnor.

Recept på engelska:
Roasted Aubergine with Feta

tisdag, juni 01, 2010

Bagels med tranbär & hasselnötter

cranberryhazelnutbagels

Bagels med tranbär & hasselnötter
ca 16

Fördeg:
12 g färsk jäst
600 g vetemjöl special (eller Northern Spring, Manitoba Cream eller liknande)
6,25 dl vatten, ljummet

Blanda ihop och låt jäsa i ca 2 timmar.

Tillsätt sen:
12 g färsk jäst
450-500 g vetemjöl special
5 msk socker
3 tsk salt
1 msk mörk sirap eller honung
100 g torkade tranbär
100 g rostade hasselnötter, delade

Arbeta ihop till en riktigt hård deg, som inte ska kännas kladdig. Räkna med minst 8-10 minuter med köksassistent, eller dubbel så lång tid för hand. Bagels kräver rejäl glutenutveckling, så ta i ordentligt!

Dela sen degen i 15 lika stora bitar, och forma till runda bullar. Lägg att vila i 20 minuter.

Forma varje rund bulle till en ring genom att trycka fingret rakt igenom så det blir ett hål, och tvinna försiktigt bulle runt fingret så att hålet blir större. Lägg att vila i 20 minuter till.

Koka upp en gryta med vatten, och tillsätt 1 msk bikarbonat. Koka bagelsarna en minut på varje sida, och lägg sedan på en plåt. Grädda på 225°C i ca 10 minuter.

Recept på engelska:
Cranberry Hazelnut Bagels