måndag, augusti 31, 2009

Rökig Kycklingstroganoff

ramsay-chickenstroganoff

Rökig Kycklingstroganoff
baserad på ett recept från Gordon Ramsay
2-3 portioner

450 g kycklingfilé (bröst eller lår)
2 tsk rökt paprika (vi använder den heta sorten)
3 msk olivolja
1 grön paprika, strimlad
100 g champinjoner, skivade
1 dl vatten
0,5 dl vitt vin
0,5 dl gräddfil (eller creme fraiche)
75 g salladsärter

Förväll salladsärterna - lägg ner i kokande vatten ett par minuter, häll av.

Skär kycklingfilén i mindre bitar. Krydda med rökt paprika, och fräs i olivoljan. Fräs även paprika och champinjoner ett par minuter. Häll på vatten och vin, och låt småputtra i ca 10 minuter, tills kycklingen är helt klar. Späd med mer vatten om det behövs. Rör ner gräddfil och salladsärter på slutet, och servera med ris, bulgur eller pasta.

Recept på engelska:
Smokey Chicken Stroganoff

fredag, augusti 28, 2009

Blåbärsscones

blueberryscones

Blåbärsscones
8

5 dl mjöl, plus 1 msk
1 msk bakpulver
3 msk socker
nypa salt
85 g osaltat smör, plus 1 msk
1/2 msk vaniljextrakt
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda blåbären med en matsked mjöl, och ställ i frysen.

Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en matberedare. Tillsätt smöret, som ska vara kallt, och kör tills det är väl blandat. Flytta över till en skål, och tillsätt vanilj och grädde. Rör ihop till en mjuk deg - tillsätt ev. lite extra mjöl om det är väldigt kladdigt. Rör ner blåbären.

Häll degen på en väl mjölad bänk och forma till en cirkel, ca 3 cm hög. Dela i åtta delar, och placera trianglarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Toppa med en liten klick smör.

Grädda i ca 15 minuter.

Recept på engelska:
Blueberry Scones

lördag, augusti 22, 2009

Chili & Rosmarinmarinerad fläskkarré

karre-0906-1

Chili & Rosmarinmarinerad fläskkarré
4 portioner

800 g fläskkarré, tunt skivad

marinad:
1,5 dl olivolja
Salt
Peppar
1-2 smulad chili (peperoncino)
1 msk hackad färsk rosmarin
2 smulade lagerblad

karre-0906-2

Blanda ihop och låt köttet marinera i minst tre-fyra timmar. Grilla. Servera eventuellt med rivet citronskal och finhackad koriander.

Recept på engelska:
Chili Rosemary Marinated pork

måndag, augusti 17, 2009

Fisksoppa

fisksoppa-0908

Fisksoppa
4 portioner

2 msk olivolja
2 msk tomatpure
2 morötter, grovt rivna
Ca 1 dl finstrimlad purjo
Ca 1 dl tunt skivad fänkål
1,5 dl vitt vin
3 medelstora potatisar, tärnade
1-1,5 liter vatten
2 lagerblad
2 tomater, tärnade
Fänkålsdill
Citronzest från en halv citron
Salt, peppar
nypa strösocker
400 g torskfilé i tärningar
100 g gravad lax i tunna strimlor

Värm oljan i en gryta och fräs morotsstrimlorna på hög värme i ett par minuter. Tillsätt tomatpurén och fortsätt fräsa. I med purjo och fänkål, och fräs lite till. Häll på vinet och låt det koka in. Sänk sen värmen och lägg i potatis samt 1 liter vatten och lagerblad. Låt småkoka under lock tills potatisen börjar kännas mjuk - ca 15-20 minuter. Ta upp lagerbladen, och kör om du vill lite med en stavmixer, så tjocknar soppan. Jag ville inte ha den slät, men lite mosig. Använd resten av vattnet om du vill ha den lite tunnare.

Krydda soppan med salt, peppar och en nypa strösocker. Rör ner tärnade tomater, fänkålsdillen om det var någon på din fänkål, och citronzest från en halv citron. Nu är det dags att ha i fisken - lägg först i torsken och låt sjuda tre-fyra minuter, och sen laxen som bara tar någon minut.

Servera med aioli och ett gott bröd.

Recept på engelska:
Fish Soup

söndag, augusti 16, 2009

Hemgjord Aioli

homemade-aioli

Hemgjord Aioli

2 äggulor
2 klyftor vitlök
1 msk pressad citron
1 msk vitvinsvinäger (jag hade vit balsamvinäger)
lite salt
1,25 dl rapsolja
1,25 dl olivolja

Hacka vitlöken fint. Blanda med äggulorna, citron, vinäger och salt i en köksassistent, eller en bunke om du vill vispa för hand eller med elvisp. Vispa rejält, och tillsätt oljorna teskedsvis tills du har en jämn och tjock aioli.

Håller ca en vecka i kylen.

Recept på engelska:
Homemade Aioli

fredag, augusti 14, 2009

Frusen tiramisutårta

frozentiramisucake

Frusen tiramisutårta

4 ägg
1,5 dl socker
500 g mascarponeost
1 dl marsalavin
2 dl vispgrädde
2 skivor av en färdig tredelad sockerkaksbotten
3 msk frangelicolikör
5 msk bryggt starkt kaffe, avsvalnat
15 mörka noblesseplattor (garnering)
kakao (garnering)

Dela äggen i vitor och gulor och lägg i varsin skål. Vispa vitorna tillsammans med en halv deciliter av sockret till en blank maräng. Vispa äggulorna med resterande socker (1 dl) tills de är fluffiga. Blanda ner mascarpone, och sen marsalan.

Vispa grädden och rör ner i smeten. Vänd till sist ner äggvitorna.

Blanda kaffe och likör i en liten skål.

Lägg en tårtbotten i en springform som passar. Skeda över hälften av kaffeblandningen, och sedan hälften av mascarponesmeten. Lägg på den andra botten, skeda över resten av kaffeblandningen och avsluta med resten av smeten. Frys in i minst fem timmar, och helst över natten. Låt tina lite innan servering, och dekorera med kakao och noblessplattor.

Recept på engelska:
Frozen Tiramisu Cake

fredag, augusti 07, 2009

Zabaglione Gelato

zabaglionegelato

Zabaglione Gelato
från The Perfect Scoop av David Lebovitz

250 ml standardmjölk
130 g socker
nypa salt
finrivet skal från en citron
6 äggulor
375 ml vispgrädde
125 ml marsalavin

Häll grädden i en stor skål. Ställ en sil ovanpå.

Blanda mjölk, socker, salt och citronskal i en kastrull och värm så att sockret löser sig.

Vispa äggulorna i en bunke. Häll sakta ner den varma mjölken, och vispa hela tiden. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, och sjud på medelvärme tills det hela tjocknar. Rör ordentligt hela tiden!

Häll krämen genom silen ner i grädden. Blanda och tillsätt marsalavinet och rör om ordentligt. Låt svalna, och ställ sen i kylen tills det blivit riktigt kallt. Kör i glassmaskin och frys in.

Recept på engelska:
Zabaglione Gelato

onsdag, augusti 05, 2009

Lavendelmacarons med chokladhonungsganache

lavendermacarons

Lavendelmacarons med chokladganache
ca 18-20 dubbla kakor

3 äggvitor
2 msk socker (gärna hemgjort vaniljsocker)
110 g mandel, skållad och skalad
200 g florsocker
1/2 msk torkad lavendel
lila pastafärg

160 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/2 msk flytande honung

Mixa florsocker, lavendel och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen och lite pastafärg i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Chokladhonungsganache:
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och honung, häll över chokladen och rör om tills den har smält och är jämn. Tillsätt en aning salt. Om den är för rinnig, låt smeten stå svalt en stund. Om den stelnar för mycket går det att värma den försiktigt i mikro.

Bred lite chokladganache på hälften av macaronskalen, och toppa med resterande skal. Går bra att frysa, eller förvara några dagar i kylen.

Recept på engelska:
Lavender Macarons with Chocolate Honey Ganache