måndag, april 27, 2009

Cheesecake med päron och kardemumma

daringbakers0904

Cheesecake med päron och kardemumma
4 portionsformar
(Du får tredubbla receptet till en fullstor form, och förlänga baktiden till ungefär 50-60 minuter.)

botten:
60 g digestivekex
40 g smält smör
1/2 msk socker
droppe vaniljextrakt (eller lite vaniljsocker)

fyllning:
200 g philadelphiaost
65 g socker
1 stort ägg
0,8 dl vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk kardemumma

pocherade pärontärningar:
2 fasta, mogna päron
1 dl vatten
1 dl socker
1/2 citron, endast saften

Börja med päronen. Skala och skär i tärningar. Koka upp vatten, socker och citron. Häll ner pärontärningarna, sjud på låg värme tills päronen är mjuka (5-10 minuter, ungefär), och låt dem sen svalna i lagen. Håller bra i en burk i kylen om inte alla går åt.

Krossa digestivekexen till botten, fint. Blanda med smält smör, lite socker och vanilj. Fördela i fyra portionsformar, och tryck ut ordentligt.

Vispa ihop philadelphiaosten med sockret. Tillsätt ägget och grädden. Rör ner vanilj och kardemumma, och vispa ihop ordentligt.

Toppa kexbottnarna med några tärningar pocherat päron. Häll över ostsmeten, och se till så att det blir jämnt fördelat mellan formarna.

Ställ alla formarna i en liten ugnspanna, och häll på kokande vatten så att det går ungefär halvvägs upp på utsidan av formarna. Ställ in i ugnen på 175°C och grädda i ungefär 25 minuter.

Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt. Låt formarna stå en timme, och flytta sedan till kylskåp och låt dem stå över natten.

Servera med lite florsocker på, om du vill.

Recept på engelska:
Pear Cardamom Cheesecake

söndag, april 26, 2009

Pita-pizza

pita-pizza

Pita-pizza
2 portioner

4 pitabröd (jag använde "mexican pita" från Santa Maria)
1 röd paprika, fint hackad
1/2 gul lök, fint hackad
1 kryddig korv, jag använde Ciasculo
75 g fetaost
salt
olivolja

Tärna korven fint och stek i olivolja tills den börjar få färg. Tillsätt lök och paprika, och fräs i ett par minuter tills grönsakerna mjuknar. Salta ev. litegrann. Fördela på pitabröden, och smula över fetaosten. Gratinera i 200°C i ca 7-8 minuter.

Recept på engelska:
Pita-pizza

fredag, april 24, 2009

Kokosmuffins med topping

coconutcrispmuffins

Kokosmuffins med topping
Baserat på recept från Dagens Muffin
16 normalstora muffins

1/2 dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk salt
1/2 dl matolja
2 ägg
1 dl lättfil eller yogurt

Topping:
75 g smör
1 dl socker
2 dl kokosflingor

Blanda ihop toppingen i en kastrull - låt smöret smälta och blanda ordentligt.

Blanda kokos, mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Tillsätt vaniljextrakt, olja, ägg och fil eller yogurt. Rör försiktigt, inte för mycket.

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt, eller använd dubbla formar. Fyll formarna till hälften - inte mer! Klicka i lite topping.

Grädda på ca 200°C i ca 10 minuter. Var försiktig så att inte toppingen bränns vid.

Recept på engelska:
Coconut Crisp Muffins

torsdag, april 23, 2009

Fluffiga pannkakor

fluffypancakes

Fluffiga pannkakor
10-12 små pannkakor

2,5 dl filmjölk eller yogurt
2 msk matolja
1 ägg

2 msk socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

Vispa ihop de våta ingredienserna, och rör ner i de torra. Blanda tills alla klumpar är borta. Stek små pannkakor på medelvärme i smör - vänd när de börjar se torra ut och det är många små bubblor på ytan.

Recept på engelska:
Better, Fluffy Pancakes

tisdag, april 21, 2009

Linssoppa med vita bönor

linssoppa-ramsay

Linssoppa med vita bönor
baserad på ett recept från Tana Ramsays Homemade
4 portioner

70 g bacon, finhackat
1 msk olivolja
1 gul lök, grovt hackad
2 morötter, tunt skivade
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 tsk garam masala
1/2 tsk torkad chili
150 g röda linser
400 g (en burk) krossade tomater
400 g (en burk) stora vita bönor
1 msk tomatpuré
1 liter vatten
1/2 tsk socker
skalet av 1 citron, finrivet
salt, peppar
tjock yogurt
färsk koriander

Fräs baconet i en gryta tills det har blivit lite knaprigt. Tillsätt olivoljan, lök och morötter, och fräs i 8-10 minuter på låg värme. Tillsätt vitlök, garam masala och chili, rör om ordentligt och tillsätt linserna.

Häll ner tomaterna, bönorna, tomatpuré och vatten. Koka upp under omrörning, täck sen med lock och sänk värmen. Sjud i ca 45 minuter, tills linser och morötter är genomkokta och mjuka.

Ta av grytan från värmen och rör ner rivet citronskal och socker. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick yogurt och lite färsk koriander.

Recept på engelska:
Tana Ramsay's Lentil Soup

fredag, april 17, 2009

Dumletårta

dumletarta

Dumletårta
baserad på ett recept av Daniel Roos
ca 8-10 bitar

Botten:
150 g hasselnötter, malda
65 g strösocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl vit sirap
100 g äggvita (ca 3)

Fyllning:
2 dl vispgrädde
350 g ljus choklad
90 g smör
1 tsk smörkolaarom (kan uteslutas, men finns på Essence-fabriken)

Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla ingredienserna till bottnen, och häll i en fodrad form med löstagbar botten. (Jag använder teflonduk i botten, men smörpapper är ok - smöra i så fall.)

Grädda i ca 10 minuter och låt svalna helt.

Smält alla ingredienser till fyllningen i en kastrull på svag värme, och häll det ovanpå bottnen. Stoppa in i frysen i ett par timmar, eller gärna över natten. (Men låt den tina före servering.)

Garnera med några goda bär, och ät gärna med lite lättvispad grädde till.

Vill du ha kanterna extra snygga - snyggare än mina - så fodra formen med en ring av OH-plast eller liknande innan du häller på fyllningen.

Recept på engelska:
Chocolate Toffee Cake

torsdag, april 16, 2009

Lamm Korma

lammkorma

Det här går jättebra att göra med kyckling också, eller helt vanligt nötkött för den delen. Jag hade bitar från en tillagad lammstek i frysen som jag använde, men om du använder rått kött, bryn det innan och låt det koka klart i grytan. (Det kan ta lite längre tid i så fall.)

Lamm Korma
baserad på ett recept ur Jamie's Ministry of Food
4 portioner

600 g lamm, färdiglagat
2 gula lökar, tunt skivade
en tumstor bit färsk ingefära, finhackad
1/2 kruka färsk koriander (delad i blad och stjälkar, hacka stjälkarna)
400 g kikärter (en burk om du inte vill använda hemkokta)
matolja
400 ml kokosmjölk
3 msk flagad mandel
1 omgång kormakrydda, se nedan

Kormakrydda:
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit färsk ingefära
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk garam masala
1/2 tsk salt
2 msk matolja
1 msk tomatpuré
2 färska gröna chili
3 msk kokosflingor
2 msk finhackad mandel
1/2 kruka färsk koriander
2 tsk hel spiskummin
1 tsk hela korianderfrön

Börja med att rosta spiskummin och korianderfrön i en torr stekpanna, och mortla dem sedan fint. Skala vitlöken och ingefäran. Blanda alla ingredienser i en matberedare, och kör till en jämn kryddpasta.

För själva grytan: hetta upp lite matolja i en djup stekpanna eller gryta, och fräs löken, ingefäran och korianderstjälkarna på medehög värme i ca 10 minuter. Rör om så det inte bränner vid. Tillsätt kryddpastan, kokosmjölken, flagad mandel, kikärter och lammet. Häll på en eller ett par dl vatten, och låt sen grytan koka ihop under lock i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris, och de färska korianderbladen. Det är gott med lite yogurt och flagad mandel också, om du vill.

Recept på engelska:
Jamie's Lamb Korma

måndag, april 13, 2009

Chorizo Stroganov

spag-chorizosauce

Chorizo Stroganov
2 portioner

200 g falukorv, tärnad
1 chorizo, tunt skivad
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök
salt, peppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk tomatpuré
olivolja

Fräs chorizon tills den är knaprig, i lite olivolja. Ta ur pannan och fräs falukorven i samma panna. När den fått lite färg, tillsätt lök och vitlök och fräs ett par minuter till. Krydda med salt och peppar. Lägg tillbaka chorizon och häll på grädden. Smaka av med tomatpuré och ev. mer kryddor.

Servera med nykokt pasta.

Recept på engelska:
Chorizo Stroganov

fredag, april 10, 2009

Dammsugare

liladammsugare2

Det är nästan omöjligt att ge exakta mått. Det varierar så mycket beroende på vilka kaksmulor du använder. Så, rådet är att ha lite extra av allt till hands, och blanda tills smeten smakar som du vill ha den.

Till marsipanen använde jag 250 g mandelmassa som jag arbetade smidig med lite vit sirap och florsocker, och färgade lila. Använd färdigfärgad marsipan om du vill, det är enklare. Räkna med ungefär 300-350 g - min tog slut.

liladammsugare1

Dammsugare
ca 40 små kakor

200 g kaksmulor
150 g smör, rumsvarmt
3 msk kakao
2 msk florsocker
2 msk punsch

marsipan, se ovan
150 g mörk choklad, smält

Börja med att lägga kaksmulorna i en mixerbunke, eller en vanlig vispskål om du använder elvisp. Blanda med smöret, och rör ner kakao, florsocker och punsch. Jag använder min Kitchen-Aid, men annars får du jobba ihop det hela till en smidig deg som smakar som du vill, och som går att rulla.

Rulla ut smala längder av degen, och lägg i kylen tills de har stelnat. Då blir de enklare att rulla in i marsipanen.

Kavla marsipanen tunt, och rulla kring varje degrulle. Nyp ihop skarven och lägg den nedåt. Skär rullen i lagom långa bitar.

Doppa ändarna i smält choklad, och eventuellt något mer om du vill - jag hade färgat socker, men du kan använda strössel, nötter, eller kokos t.ex.

Förvara svalt. De är godare dagen efter de görs, tycker jag.

Recept på engelska:
Swedish Dammsugare (Vacuum Cleaners)

måndag, april 06, 2009

Ruccolarisotto

rocket-mushroomrisotto

Ruccolarisotto
2 portioner

2 dl avorioris
50 ml vermouth
1 gul lök, fint hackad
240 g svamp, tärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
3 soltorkade tomater, fint hackade
50 g ruccola, grovhackad
Salt, peppar, parmesan
ca 1 liter kycklingbuljong
smör, olivolja

Hetta upp smör och olivolja i en stor gryta. Värm under tiden buljong i en kastrull.

Fräs löken i smör/oljan tills den har mjuknat lite, på medelvärme. Tillsätt riset och öka värmen. Fräs tills riset fått lite färg. Häll på vermouthen och låt den koka in helt.

Tillsätt buljongen en slev i taget, och rör om mer eller mindre hela tiden. Riset kommer att absorbera buljongen. Ha inte för låg värme! När det ser torrt ut tillsätter du mer buljong. Smaka på riset - det brukar ta ca 20 minuter innan det är lagom mjukt. Det ska inte bli överkokt. All buljong kanske inte går åt, eller så behöver du lite mer - det går bra att använda varmvatten i så fall.

Fräs under tiden svampen med vitlöken och de soltorkade tomaterna i en separat stekpanna. Blanda ner ruccolan och ta av från värmen.

När risotton är färdig - och det är den när riset är färdigkokt och krämigt - så blandar du ner ruccolaröran. Tillsätt en näve riven parmesan, och smaka av med lite salt och peppar.

Recept på engelska:
Arugula Risotto

fredag, april 03, 2009

Havrekakor med blåbär, lavendel och vit choklad

blueberry-lavendercookies

Havrekakor med blåbär, lavendel och vit choklad
ca 40 kakor

1 3/4 dl farinsocker
220 g smör, rumsvarmt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
7,5 dl havregryn
3,1 dl mjöl
90 torkade blåbär
1 tsk torkade lavendelblommor, malda i mortel
200 g vit choklad, grovt hackad

Värm ugnen till 175°C. Vispa smör och socker tills det är fluffigt och smidigt. Tillsätt bikarbonat, vanilj och salt. Rör ner äggen.

Blanda i havregryn, mjöl, lavendel, blåbär och vit choklad.

Forma degen till små runda bollar, och lägg med ganska gott mellanrum på en bakplåt. Baka i 10 minuter, eller tills de är ljust gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Recept på engelska:
Oatmeal Blueberry cookies with Lavender & White Chocolate

torsdag, april 02, 2009

Krämig pasta med bacon & pesto

creambaconpesto

Krämig pasta med bacon & pesto
2 portioner

200 g pasta
140 g bacon, tärnat
1 liten rödlök, tunt skivad
1 dl matlagningsgrädde
100 g pesto
salt, peppar

Koka pastan i rikligt med saltat vatten.

Fräs baconet knaprigt, och låt löken fräsa med någon minut. Häll på grädden och koka ihop.

När pastan är färdigkokt, blanda ihop den med pesto och baconblandningen. Smaka av med salt och peppar.

Recept på engelska:
Creamy Bacon Pesto Pasta