torsdag, november 20, 2008

Bräserad vitkål

braisedcabbage

Det här låter inte jättespännande, men det är faktiskt supergott! Och det sköter sig själv i ugnen. Servera gärna med knaperstekt bacon, och ett pocherat (eller stekt) ägg.

Bräserad vitkål
2 portioner

1/2 litet kålhuvud
2 små morötter
1 gul lök
3-4 msk vatten
2-3 msk olivolja
salt, svartpeppar och/eller krossad chili

Värm ugnen till 160°C.

Skär kålen i fyra klyftor, men se till att de håller ihop i rotstocken. Lägg i en ugnssäker form, gärna så att de precis får plats. Skiva lök och morot och fördela över. Ringla över vatten och olivolja, och krydda med salt, svartpeppar och gärna lite krossad chili om du har.

Täck formen ordentligt med ugnsfolie. Sätt in i ugnen och baka i ungefär en timme. Ta ut, vänd på kålskivorna och kolla så att det finns vätska kvar. Häll annars på lite mer vatten. Täck med folie igen och ställ in i ugnen en timme till.

Ta av folien, och höj värmen till 200°C. Baka kålen utan folie tills den börjar bli lite brun på ytan, i ungefär en kvart. Servera direkt, och gärna med lite stekt bacon och ett ägg.

Recept på engelska:
Braised Cabbage

måndag, november 17, 2008

Lamm i citronsås med cous-cous

lemonylamb

Lamm i vitlöks- och citronsås
4 portioner

1 kg lamm med ben
vatten
2 tsk sambal oelek
2 tärningar hönsbuljong (eller flytande fond)
1 lagerblad
svartpeppar

sås:
1/2 msk smör
1 klyfta vitlök
1-2 msk idealmjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 citron - rivet skal plus pressad saft
salt, vitpeppar

Couscous:
3-4 dl cous-cous
varmt vatten
lite av buljongen
cayennepeppar
spiskummin
salt

Lägg lammet i en gryta, häll på kallt vatten så det täcker, och koka upp. Skumma av och koka upp igen. Tillsätt sambal oelek, hönsbuljong, lagerblad och lite svartpeppar, och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt koka i ca 1,5-2 timmar.

Låt köttet svalna lite, och plocka sedan loss det från benet. Sila buljongen.

Hacka vitlöken, och fräs den i smöret i en kastrull. Rör ner mjölet, och späd med 3-4 dl av buljongen. Häll ner matlagningsgrädde, citronskal och citronsaft och koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar, och blanda ner lammköttet. Låt det bli genomvarmt.

Cous-cousen har ett extremt improviserat recept, men oroa dig inte - det blir bra. Häll upp cous-cous i en skål, och strö på kryddorna. Häll på lite av den kvarvarande lammbuljongen, och sedan kokande vatten så att cous-cousen täcks med ungefär 4-5 cm vatten. Täck skålen med plastfolie och låt stå ungefär fem minuter. Fluffa sedan till med en gaffel, och servera.

Recept på engelska:
Lemony Lamb with Cous-Cous

torsdag, november 13, 2008

Stockholmschili med dinkelchips och ugnstorkade tomater

stockholmschili

Stockholmschili med dinkelchips och ugnstorkade tomater
6 portioner

1 kg högrev, i stora tärningar
500 gram fläskfärs
2 gula lökar, i halvmånar
matolja
salt och peppar
4 klyftor vitlök, grovhackade
2 röda chili finhackade
5 dl Coca-cola
2-3 msk anchochili (pulver)
2-3 msk chipotlechili (pulver eller pastaform)
2-3 msk spiskummin
majsstärkelse, valfritt

till servering:
dinkelchips
ugnstorkade tomater
riven ost
färsk koriander
hackad rödlök
creme fraiche

Bryn högrev, fläskfärs och lök i matolja i en stor stekgryta, i omgångar. Salta och peppra under tiden. Lägg sedan tillbaka allt i grytan, tillsammans med chili, vitlök, coca-cola, anchochili, chipotlechili och spiskummin. Koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock i minst två men gärna tre timmar. Rör om då och då och håll koll så det inte verkar bli för torrt - späd i så fall med vatten.

Mot slutet, smaka av och krydda med extra salt eller kryddor så att den smakar som du vill ha den. Coca-cola gör grytan söt, så man får balansera med de andra kryddorna. Späd med mer vatten om det är för tjockt, men om det är för rinnigt kan du istället reda av med lite majsstärkelse.

Servera chilin med tillbehören.

Dinkelchips
3,5 dl siktat dinkelmjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk torrjäst
1 msk socker
1 msk olivolja
1 dl vatten, varmt
cayennepeppar eller anchochili
flingsalt

Blanda salt, torrjäst, socker, olivolja och vatten i en bunke. Tillsätt mjölet och arbeta till en jämn och fin deg. Knåda ordentligt! Täck degen och låt den jäsa i ca 90 minuter.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, så tunt som möjligt. Du kan behöva lite extra mjöl. Skär ett rutmönster, pensla med lite vatten och strö över lite cayennepeppar eller anchochili och flingsalt.

Grädda i 175°C i ca 15-20 minuter. Låt svalna lite innan du bryter isär chipsen. De torkar ytterligare efter några minuter men kan vara lite mjuka när de precis kommer ur ugnen.

Ugnstorkade tomater
6 mogna plommontomater
1 tsk råsocker
1 tsk rökt salt
1 tsk cayennepeppar
1 msk olivolja
2-3 msk vit balsamvinäger

Skär tomaterna i tunna klyftor - ungefär sex klyftor per tomat. Lägg med skinnsidan neråt i en ugnsform, och droppa över olivolja. Strö över råsocker, rökt salt och cayennepeppar. Baka i 150°C - gärna i varmluftsugn - i ca en timme, tills tomaterna ser lite torra ut. Du kan behöva ha dem inne lite längre. När du tar ut dem, häll över lite vit balsamvinäger och låt dem svalna. Servera rumstempererade.

Recept på engelska:
Stockholm Chili

söndag, november 09, 2008

Lax med nudlar

salmonnoodles

Lax med nudlar
2 portioner

2 portionsbitar laxfilé
1 tsk curry
1/4 tsk salt
1 tsk socker
olja

nudlar, ta din favoritsort och laga enligt förpackningen
1 klyfta vitlök
1 broccolistånd, delade i små buketter
2 morötter, tunt skivade
1/2 purjolök, tunt skivad
färsk ingefära, 4-5 cm
100 g böngroddar
soja
färsk koriander
olja

Blanda ihop kryddorna och strö noggrannt över laxen. Stek dem i en het panna i lite olja i 2-3 minuter på varje sida.

Börja med att laga nudlarna som det står på förpackningen och spola dem i kallt vatten. Hetta upp lite olja i en wok eller stor stekpanna, och fräs broccoli och morötterna några minuter. Tillsätt vitlök, purjo och ingefära, och fräs ett par minuter till. Häll på lite soja och ev. några skedar vatten också. Rör ner böngroddarna, blanda ihop ordentligt och servera med laxen och färsk koriander.

Recept på engelska:
Salmon with Noodles