fredag, juni 27, 2008

Yogurtpannacotta

blackberry-yogurt-pannacotta2

Yogurtpannacotta
ca 8 portioner (eller många fler små)

1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 vaniljstång eller 2 msk vaniljsocker
3 gelatinblad
5 dl vaniljyogurt

blackberry-yogurt-pannacotta1

Låt gelatinet ligga i kallt vatten i ca fem minuter. Värm grädde och mjölk i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljen. Låt det svalna en aning, och smält sedan ner gelatinet i blandningen. Rör ner yogurten, och häll upp i fina glas eller skålar. Ställ i kylen tills det har stelnat.

Toppa gärna med björnbär som fått dra med lite socker och rivet citronskal.

Recept på engelska:
Vanilla Yogurt Panna Cotta

tisdag, juni 24, 2008

Vitlöksfylld lövbiff med teriyakisås

teriyakilovbiffsrullar

Vitlöksfylld lövbiff med teriyakisås
2 portioner

4-6 skivor lövbiff (ca 300 g)
100 g färskost med vitlökssmak (Creme Bonjour Extra Vitlök)
ca 1 dl teriyakisås
1 msk sesamfrön
lite smör att steka i
salt
svartpeppar

Salta och peppra lövbiffarna lätt. Fördela osten, och vik ihop biffarna. Använd tandpetare för att hålla ihop dem. Stek i het panna ca 2 minuter på varje sida. Häll på teriyakisåsen och sesamfröna och servera direkt.

Gott med fullkornsris och kokta morötter.

Recept på engelska:
Teriyaki Garlic Beef Roulades

söndag, juni 22, 2008

Couscous med halloumi, citrus och chili

couscoussallad-chilicitrus

Couscous med halloumi, citrus och chili
2 portioner

Dressing:
Rivet skal och saft från 1/2 citron
1/2 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk olivolja
2 msk sweet chilisås
salt, svartpeppar

Couscous:
2,5 dl vatten
1 msk olivolja
2 dl couscous
1/2 rödlök, tunt skivad
1 apelsin, tärnad
1 avocado, tärnad
2 msk mandel, grovt hackad
250 g halloumi

Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen och låt stå och dra en stund.

Koka upp vatten och olivolja och rör ner couscousen. Täck med lock och ta av från värmen, låt stå ca 10 minuter. Fluffa upp med en gaffel. Tärna halloumin och fräs i lite mer olivolja tills den är gyllene.

Blanda couscousen med dressingen och rör ner rödlök, avocado och apelsin. Toppa med mandel och halloumi.

Recept på engelska:
Couscous with halloumi, citrus & chili

torsdag, juni 19, 2008

Buffy

buffy the drink

Buffy
1 glas

3 cl Passoa
3 cl vit rom
1 cl pressad lime
10 cl apelsinjuice
1 passionfrukt, delad och urgröpt

Skaka ihop Passoa, vit rom och lime med is. Sila och häll i ett glas över mer is och den urgröpta passionsfrukten. Fyll upp med apelsinjuice.

Recept på engelska:
Buffy the drink

måndag, juni 16, 2008

Rostade rödbetor och rödlök

roasted beets and red onions

Rostade rödbetor och rödlök
4 portioner (som tillbehör)

8 rödbetor
4 rödlökar
3-4 msk olivolja
1 citron - rivet skal plus saften
salt, peppar

Koka rödbetorna utan att skala dem i ca 20-25 minuter. De ska fortfarande ha lite motstånd kvar. Skala och skär i klyftor. Skala löken och skär i klyftor. Blanda ihop i en ugnssäker form, häll över olivolja och citronsaft och strö över citronskal, flingsalt och svartpeppar. Baka i 200°C i ca 30 minuter.

Extremt gott med parmesansås!

Recept på engelska:
Roasted Beets & Red Onions

fredag, juni 13, 2008

Maya Gold-tryfflar

mayagold-truffles

Maya Gold-tryfflar
ca 30

Maya Gold är en underbart god ekologisk mörk choklad med chili och apelsin.

200 g Green & Blacks Maya Gold (eller annan god choklad)
1,5 dl vispgrädde
25 g osaltat smör, rumsvarmt
kakao

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen, och rör tills all choklad har smält. Rör ner smöret och fortsätt röra tills du har en jämn och blank smet. Ställ i kylen tills den stelnat tillräckligt för att du ska kunna rulla tryfflar.

Rulla jämna fina tryfflar (eller mer rustika), och doppa i kakaopulver. Ställ in i frysen en kort stund så behåller de formen bättre. Sen kan du ha dem i kylen.

Recept på engelska:
Maya Gold Truffles

måndag, juni 09, 2008

Bacon guacamole och fyllda svampar

bacon-guacamole

Bacon guacamole
140 g bacon, finhackad och knaperstekt
3 avocado, mosade
1 tomat, fint tärnad
1 liten rödlök, fint tärnad
1 färsk chili, fint hackad
3-4 msk färsk koriander, fint hackad
2 lime, pressade
salt, svartpeppar

Det här är bara så fantastiskt gott. Stek baconet och låt det rinna av lite. Mosa avocadon tillsammans med lime i en bunke. Tillsätt tärnad tomat, chili och rödlök, rör ner koriander och bacon, och smaka av med lite salt och svartpeppar. Servera med nachochips.

Fyllda svampar

ca 600 g champinjoner (välj ganska små)
200 g philadelphiaost
100 g serranoskinka
1 tsk färsk timjan
300 g gröna druvor, kärnfria
olivolja
riven parmesan

Rensa svampen: ta ur stammarna och putsa till hålen så att de blir lätta att fylla. Hacka serranoskinkan och blanda med timjan och philadelphiaost.

Ställ svamparna på en plåt (eller ugnssäker form) och lägg en druva i varje. Klicka på fyllningen. Toppa med lite olivolja och riven parmesan. Ställ kallt i minst 30 minuter så att fyllningen stelnar lite.

Gratinera på 200 grader, i ca 10 minuter, och servera direkt.

Recept på engelska:
Bacon Guacamole & Stuffed Mushrooms

fredag, juni 06, 2008

Rabarbermousse

rhubarbmousse

Rabarbermousse
4 portioner

Baserat på ett recept från Håkan Larssons Vin och Fest

Rabarbersirap:
400 g rabarber
2 dl socker
2,5 dl vatten

Rabarbermousse:
1 dl rabarbersirap
1,5 gelatinblad
2 äggulor
60 g strösocker
3 dl vispgrädde

Rabarbergelé:
2 dl rabarbersirap
1,5 gelatinblad

Börja med att göra sirapen. Skär rabarbern i mindre bitar, och koka med socker och vatten i ca 10 minuter. Kör med stavmixer, och sila genom ett kaffefilter. (Jag försökte med sil först, men då kom det med en del fruktmassa som gör sirapen grumlig.) Det tar tid - låt det gärna stå ett par timmar. Du behöver totalt tre dl sirap - fyll annars på med lite outspädd rabarbersaft.

Mousse: Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Vispa äggulorna och sockret tills det är pösigt. Värm rabarbersirapen, och smält ner gelatinbladen. Vispa ihop med ägg och sockerblandningen. Låt det hela svalna lite, och vispa sedan grädden och vänd ner den. Fyll i glas eller formar och ställ i kylen för att stelna.

Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Värm rabarbersirapen, och smält ner gelatinbladen. Låt det hela svalna till rumstemperatur, och häll sedan försiktigt över de nu stelnade mousserna. Ställ tillbaka i kylen ett par timmar tills gelén stelnat helt.

Boken föreslår vit chokladsorbet till - jag var lat, och hyvlade helt enkelt över lite vit choklad. Det var gott det med.

Recept på engelska:
Rhubarb Mousse

torsdag, juni 05, 2008

Parmesansås

creamy parmesan sauce

Parmesansås
baserat på ett recept från "Gott till Grillat" av Jan-Erik Hagbom

2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
2 dl crème fraîche
1 äggula
1-2 tsk sambal oelek
salt

Pressa vitlöken, och rör ihop med alla de andra ingredienserna utom saltet. Låt helst såsen stå i ett par timmar så att smakerna blommar ut, och smaka sen av med lite mer salt om det behövs.

Recept på engelska:
Parmesan Sauce

måndag, juni 02, 2008

Kycklingsallad med parmesan

italiensk kycklingsallad

Kycklingsallad med parmesan
2 portioner

1 kycklingbröst, tillagat
6 körsbärstomater
lite färsk basilika
1/2 rödlök, finhackad
10 cm gurka, strimlad
50 g sockerärter, i bitar
1 stånd romansallad, riven i lagom stora bitar
1/2 dl riven parmesan
1-2 msk olivolja
2-3 msk balsamvinäger
2 klyftor vitlök, krossade
salt, svartpeppar

Vispa ihop olivolja, balsamvinäger, vitlök, salt och peppar. Skär kycklingen i små bitar, dela tomaterna, och finhacka rödlöken. Sen är det bara att blanda!

Recept på engelska:
Chicken Salad with Parmesan