onsdag, oktober 31, 2007

Fransk sallad med bondbönor & bacon

frenchsalad070913

Fransk sallad med bondbönor & bacon
2 portioner (lagom till en stadig lunch eller lätt middag)

1 stånd romansallad
100 g bacon (ca 2/3 paket)
3 skivor dagsgammalt bröd, helst surdegsbröd
500 g färska bondbönor (totalvikt)
näve körsbärstomater
2 ägg
1/2-1 msk olivolja
1-2 tsk rödvinsvinäger
1-2 tsk dijonsenap
flingsalt

Tärna baconet och stek det knaprigt. Ta ur pannan och låt det rinna av. Skär brödet i bitar och stek i samma panna, i det fett som är kvar. Ta ur och låt det svalna. Skala bondbönorna, och koka dem i tre minuter, skala sedan bort även det sega innerskalet. Dela körsbärstomaterna tvärs över.

Ägget ska pocheras. Det gör jag i s.k. poach pods, men om du är duktigare än jag kan du säkert pochera ägg på alldeles vanligt sätt också. Eller koka ett ägg helt enkelt, det funkar det med.

Vispa ihop olja, rödvinsvinäger, senap och flingsalt.

Skölj salladen väl och lägg upp den på en tallrik. Strö över de andra ingredienserna, avsluta med ägget. Ringla över dressingen.

Recept på engelska:
French Salad with Broad Beans, Bacon and Poached Egg

söndag, oktober 28, 2007

Knäckebröd med solrosfrön

knackebrod2

Knäckebröd med solrosfrön

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
3 tsk salt
1 msk honung
8 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1,5 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön

extra sesamfrön
flingsalt


Rör ut jästen i vattnet, och blanda i salt, honung och rågmjöl. Rör om, och tillsätt alla övriga ingredienser. Knåda för hand eller i degmaskin. Tillsätt lite extra mjöl om degen är alltför klibbig. Flytta degen till en ren bunke, täck med en handduk och låt jäsa i en timme.

Rulla ut degen till en lång rulle, och dela i ca 15 bitar. Kavla ut varje bit för sig. Använd extra mjöl så att inte degen fastnar i underlaget, och vänd ofta. Strö över lite sesamfrön och flingsalt innan du kavlar sista gångerna.

Kavla ett par tag med en kruskavel. Ta ut ett litet hål i mitten med ett kakmått eller ett litet glas. Eller så kavlar du hela kakor, och skär ett kors i mitten precis innan de sätts in ugnen, så är det lätt att dela dem i fyra delar sen.

Lägg på en plåt och grädda i 200°C (varmluftsugn, ta 225°C i en vanlig ugn) i ungefär 10-12 minuter. Vänd efter halva tiden.

Recept på engelska:
Swedish Crisp Bread with Sunflower seeds

torsdag, oktober 25, 2007

Linssoppa

linssoppa

Linssoppa
2 portioner

1 dl röda linser
1 gul lök
1 stor morot
2 tomater
1 msk currypasta
1 tärning grönsaksbuljong
7,5 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk olja
salt, peppar

Hacka lök och morot. Fräs löken i oljan, tillsammans med currypastan. Tillsätt morot, linser, tomater, buljongtärning, lagerblad och vatten, och småkoka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Recept på engelska:
Red Lentil Soup

måndag, oktober 22, 2007

Oscar II:s tårta

oscar2cake

Oscar II:s tårta
från Rutiga Bakboken

Bottnar:
100 g mald sötmandel
150 g socker
4 äggvitor

Smörkräm:
4 äggulor
100 g socker
2 dl vispgrädde
150 g smör, rumsvarmt

Mandelnougat:
20 sötmandlar
3/4 dl socker

Dekoration:
mandelspån

Börja med bottnarna. Vispa vitorna tills de är styva, och vänd ner socker och mald mandel. Bred ut i runda bottnar, jag ritade mina ca 20 cm i diameter och fick ut fyra. Grädda i 175°C i ca 15 minuter.

Gör under tiden smörkrämen. Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull, och sjud på låg värme tills det har tjocknat till en kräm. Rör hela tiden ordentligt - det tjocknar när du minst anar det! (Du kan behöva höja värmen lite om inget händer på ett tag, men rör noga!) Ta av från värmen och klicka i smöret, rör hela tiden. Låt krämen svalna.

Smält sockret till mandelnougaten i en liten kastrull. Grovhacka mandeln under tiden, det underlättar senare. När sockret är helt smält, tillsätt mandeln och rör om. Häll ut på en smord plåt eller på folie (jag använder en teflonmatta) och låt nougaten stelna. Stöt sen i mortel, och blanda ner i smörkrämen.

Rosta mandelspånen i en het, torr stekpanna, och låt dem svalna.

Lägg ihop bottnarna med smörkräm mellan, avsluta med massor av smörkräm som ska täcka även sidorna. Det går bra att frysa den hoplagda tårtan (faktum är att den håller ihop lite bättre då.) Lägg på mandelspånen precis innan servering.

Recept på engelska:
Almond Cake (Oscar II:s cake)

söndag, oktober 21, 2007

Zucchinisallad

zucchinisalad

Zucchinisallad

1 zucchini, ca 350 g
2 msk olivolja
1 msk rödvinvinäger
flingsalt
2 tsk dijonsenap
1 liten klyfta vitlök
2 msk hackad färsk dragon
svartpeppar

Skala zucchinin och släng skalet. Fortsätt skala i fina strimlor. Vispa ihop dressingen, droppa över och avsluta med massor av svartpeppar.

Recept på engelska:
Zucchini Salad

fredag, oktober 19, 2007

Toscakaka

toscacake

Toscakaka

2 ägg
125 g socker
100 g mjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
2 msk grädde

Topping:
50 g smör
100 g socker
2 msk grädde
2 msk mjöl
50 g mandelflarn
75 g hasselnötter, grovhackad
75 g mandel, grovhackad

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Smält smöret. Rör ner mjöl och bakpulver i äggsmeten, och till sist smör och grädde. Häll i formen och grädda i ca 25 minuter.

Gör under tiden toppingen - blanda allt i en liten kastrull och koka upp. Bred över kakan, och grädda i ungefär 15 minuter till. Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen.

Recept på engelska:
Tosca Cake for Dad

onsdag, oktober 17, 2007

Rödlökschutney med aprikoser

onion chutney

Rödlökschutney med aprikoser
4-5 portioner

3 små rödlökar
3 klyftor vitlök
100 g torkade aprikoser
1 msk olivolja
1 kanelstång
2 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 dl honung

Skiva rödlök och vitlök tunt. Skär aprikoserna i mindre bitar. Blanda allt i en kastrull, och koka på låg värme i ca 30 minuter tills chutneyn har tjocknat och blivit trögflygande. Servera gärna ljummen.

Recept på engelska:
Red Onion Apricot Chutney

tisdag, oktober 16, 2007

Rågsiktskakor

ragsiktsbrod

Rågsiktskakor
4 stycken

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g jäst
3 msk sirap
2 tsk salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
750 g rågsikt

Smält smöret, tillsätt filmjölken och värm tills det är ungefär fingervarmt.

Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Tillsätt sirap, salt, fänkål och anis. Rör ner större delen av mjölet, arbeta in, och tillsätt resten. Arbeta degen tills den blir riktigt smidig. Det kan behövas lite mer mjöl, om den är väldigt kladdig.

Jäs degen under duk till dubbel storlek. Kavla ut fyra runda plattor, 2-3 cm tjocka, och lägg på plåtar.

Nagga kakorna noga med en gaffel.

Jäs under duk i ca 30 minuter. Grädda i 225°C i ca 10 minuter. Ta ut och pensla direkt med varmt vatten. Låt svalna under duk.

Recept på engelska:
Rye-Wheat Cakes

måndag, oktober 15, 2007

Kanelkyckling med apelsincous-cous

cinnamon chicken

Kanelkyckling
4 portioner

1 kg kycklingdelar, gärna lår
1 msk fänkålsfrön
1 msk honung
2 msk färsk rosmarin, finhackad
2 tsk kanel
3 klyftor vitlök, grovt hackade
2 msk olivolja
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar

Blanda alla ingredienserna till marinaden, och låt kycklingen ligga i den i minst ett par timmar. Sätt ugnen på 200°C.

Stek kycklingen i ugnen i 30-40 minuter, tills den är genomstekt och frasig på ytan. Servera med apelsincous-cous och gärna rödlökschutney.

Apelsincous-cous
4 portioner

5 dl cous-cous
5 dl kycklingbuljong
1,5 dl apelsinjuice
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
1-2 tsk spiskummin
1 dl mandel, grovhackad

Börja med att rosta mandeln i en torr stekpanna. Lägg åt sidan. Häll cous-cousen i en skål, och tillsätt salt, svartpeppar och spiskummin. Koka upp buljongen och apelsinjuicen. Häll över cous-cousen, och täck med plastfolie. Låt stå i fem-tio minuter. Fluffa upp med en gaffel, och blanda sedan ned den rostade mandeln.

Recept på engelska:
Cinnamon Chicken & Orange Cous-Cous

fredag, oktober 12, 2007

Kaffe Latte Cookies

kaffelattecookie

Kaffe Latte Cookies
ca 30

220 g smör, rumsvarmt
125 g farinsocker
125 g strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
275 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
30 g kakao
1 tsk snabbkaffe
150 g mörk choklad, finhackad
150 g vit choklad, finhackad

Rör smör och båda sorternas socker tills det är pösigt. Blanda i ägg och vanilj. Blanda mjölet med salt och bikarbonat i en annan bunke, och blanda i kaksmeten.

Ta ur hälften av kaksmeten och lägg i en annan bunke. Blanda ner kakao, snabbkaffe och mörk choklad i den ena halvan, och den vita chokladen i den andra halvan. Ta ungefär en matsked av varje smet, och lägg ihop på en plåt. Lämna ordentligt med utrymme, jag fick plats med ungefär 10 kakor per plåt.

Grädda i 175°C i 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Coffee Latte Cookies

onsdag, oktober 10, 2007

Kokos- och citronris

kokoscitronris

Kokos- och citronris
2 portioner

ur Pink! - den rosa kokboken

1,5 dl basmatiris
2,25 dl vatten
1/2 msk olja
50 g cashewnötter, naturella
1 msk röda linser
1 msk senapsfrön
1 torkad röd chili
1/2 tsk gurkmeja
2 msk färsk koriander
1/2 dl kokos
1/2 dl färsk citron

Skölj riset ordentligt. Blanda med vattnet och koka upp. Sänk värmen och koka under lock i ca 10 minuter. Ta sen av kastrullen och låt vila i 10 minuter till.

Värm oljan i en stekpanna och fräs nötterna, linser, senapsfrön och chili tills det börjar knäppa i fröna, och nötterna får färg. Blanda ner i riset tillsammans med gurkmeja, koriander, kokos och citron. Rör om och servera.

Recept på engelska:
Coconut Lemon Rice

måndag, oktober 08, 2007

Vitkål med chévre och citron

chevrecabbage

Vitkål med chèvre och citron

150 g chèvre
ca 5 dl strimlad vitkål
1 msk olivolja
1/2 citron, pressad
salt
peppar
1/2 kruka koriander

Smula chèvren i en bunke, tillsätt olja, citron, salt, peppar och hackad koriander.

Förväll kålen i kokande saltat vatten i ca en minut, och häll av ordentligt, blanda sedan ner direkt i bunken och rör om ordentligt. Servera direkt! Jättegott till en köttbit. Räcker till 2-4 beroende på vad som serveras till - vi åt det med bara en köttbit, och då var det två rejäla portioner.

Recept på engelska:
Chèvre Lemon Cabbage

torsdag, oktober 04, 2007

Bästa kanelbullarna

kanelbullar cinnamon buns

Bästa kanelbullarna
baserat på ett recept från Åsa Swanbergs bok: Bara Bullar

ca 40 stycken

80 g jäst
2 ägg
5 dl ljummen mjölk
ca 1 kg vetemjöl (drygt 15 dl)
200 g råsocker (2 dl)
150 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
2 tsk kardemumma, mald

Fyllning:
80 g smör, rumsvarmt
råsocker
kanel

Pensling:
1 ägg, vispat med 1/2 tsk vatten och en gnutta salt
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Häll över lite av den ljumna mjölken och rör tills jästen löser sig. Rör sen ner resten av mjölken, hälften av mjölet, och äggen. Jäs under duk i en timme.

Tillsätt resten av mjölet, råsocker, salt, smör och kardemumma. Arbeta till en smidig deg. Du kan behöva ha i lite mer mjöl, du märker om degen är för kladdig. Flytta den färdiga degen till en ren bunke, och låt jäsa under duk i 30 minuter.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på smör, och strö över råsocker och kanel. Rulla ihop från långsidan, och skär varje rulle i ca 20 bitar. Lägg i pappersformar som du ställer direkt på en plåt, eller med bakplåtspapper under för att undvika kladd. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.

Vispa ägget med en gnutta salt och 1/2 tsk vatten, och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker.

Grädda i ca 250°C i 6-8 minuter.

Recept på engelska:
Swedish Cinnamon Buns

onsdag, oktober 03, 2007

Långkokt broccoli

longcookedbroccoli

Långkokt broccoli

1 broccolihuvud
2-3 klyftor vitlök
1/2 gul lök
1-2 små torkade chili
2 msk olivolja
salt

Skär av stammen från huvudet, och skala den. Skiva den, och hela broccolihuvudet i ca 5 mm breda skivor. Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt lite salt och koka broccolin i 2 minuter. Lägg genast i en skål med kallt vatten.

Torka av broccolin lite, med hushållspapper. Lägg i en kastrull ihop med skivad lök och vitlök, chili, olivolja och lite salt. Låt stå på mycket svag värme, med lock, i ca en och en halv timme. Rör om då och då.

Jättegott till äggröra!

Recept på engelska:
Long-Cooked Broccoli

måndag, oktober 01, 2007

Vitkålssallad med kyckling och fetaost

chicken slaw

Vitkålssallad med kyckling och fetaost
3 portioner

3 dl strimlad vitkål
1/2 stor fänkål, strimlad
1 rödlök, tunt skivad
3 små morötter, tunt skivade
1/2 grillad kyckling, i småbitar
100 g fetaost, smulad

Dressing:
2 msk vitvinsvinäger
2 msk risvinäger
2-3 msk olivolja
krossad torkad chilipeppar
flingsalt
torkad oregano

Blanda dressingen. Blanda alla andra ingredienser i en stor skål - häll över dressingen, och blanda noga.

Recept på engelska:
Chicken Cabbage Salad with Feta