lördag, september 29, 2007

Svartvinbärskyckling

blackcurrantchicken

Svartvinbärskyckling
4 portioner

1 hel kyckling
smör
3 vitlöksklyftor, krossade
5 små morötter, delade
5 små knipplökar
2 dl färska eller frysta svarta vinbär
10 stora salviablad
1 dl svartvinbärssaft, outspädd
4 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 msk honung
svartpeppar

Till såsen:
5 dl sky från grytan
2 msk soja
2-3 msk maizenaredning
ev. vatten
salt, peppar

Dela kycklingen i portionsbitar. Smält smöret i en stor gryta, och bryn kycklingen tills den är gyllenbrun. Krossa vitlöksklyftorna, ansa kniplökarna, och dela morötterna i mindre bitar. Lägg allt i grytan, tillsammans med vinbär och salvia.

Häll på saft, fond, honung och vatten, och lite svartpeppar.

Lägg på lock och låt koka på låg värme i minst 30 minuter, men en timme är helt okej. Kycklingen ska bli riktigt mör.

Sila av skyn till såsen. Vispa i maizena och soja, och koka upp. Låt småputtra tills det tjocknar, späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av.

Lägg upp kyckling, lök och morötter i en skål, och häll över lite av såsen. Servera med kokt potatis och resten av såsen.

Recept på engelska:
Black Currant Chicken

onsdag, september 26, 2007

Karamelliserad morot

carrotcake

Karamelliserad morot
Till dekoration

3 små, eller 2 stora morötter
2,5 dl vatten
2,5 dl socker

Skala morötterna, och strimla fint. Gärna med ett zestjärn. Koka upp vatten och socker. Lägg i morotsstrimlorna och koka i fyra-fem minuter tills de är lite genomskinliga. Ta upp. Reducera sockerlagen tills den tjocknar och blir simmig. Lägg i morötterna igen, täck med lock, ta av från plattan och låt stå tills det kallnar. Låt sen morötterna rinna av innan du använder dem för att dekorera med.

Recept på engelska:
Caramelized Carrots

måndag, september 24, 2007

Två bra marinader till fläskkött

lemongingerpork

Ingefärsmarinad till fläskkött
Till ett kilo kött

juice av 1/2 citron
5-6 cm ingefära, tunt skivad
ca 1/2 msk torkad chili, gärna piri-piri
2 msk flytande honung
3 msk soja

Blanda ihop allt, lägg i köttet och låt det stå i minst ett par timmar. Grilla eller stek.

dragon-citron-kotletter

Dragon och citronmarinad
till ca 1 kg kött (gärna fläskkarré i bit)

2 dl vatten
2 msk socker
1,5 msk grovt salt
1 dl (löst packat) färsk dragon
3-4 blad färsk salvia
1 citron - skal och saft
svartpeppar

Hacka dragon och salvia grovt. Blanda vattnet med socker och salt, och rör om tills det löser upp sig. Rör ner örterna och citronskal och citronsaft. Skiva köttet och lägg i marinaden i ungefär två timmar. Ta ur, peppra, och grilla.

Recept på engelska:
Tasty marinades for pork

lördag, september 22, 2007

Karamelliserade fikon med kryddig yogurt

caramelizedfig

Karamelliserade fikon
2 portioner

2 färska fikon
smör
råsocker

Dela fikonen. Klicka på en aning smör, och strö över lite råsocker. Karamellisera i ugnen på 225°C i ca 10 minuter. Ta ut och servera med vaniljglass eller kryddig yogurt.

Kryddig yogurt
2 portioner

1 dl tjock yogurt
1 tsk hemgjort vaniljsocker (vaniljstänger nedstuckna i en burk vanligt socker!)
1-2 tsk hemgjort kryddsocker
1 tsk rivet citronskal

Blanda ihop. Låt gärna stå kallt en liten stund så tjocknar det en aning.

Recept på engelska:
Caramelized Figs with Spicy Yogurt

fredag, september 21, 2007

Krispig hallonsemifreddo

crunchy raspberry semifreddo

Krispig hallonsemifreddo
8-10 portioner

300 g hallon, frysta och tinade
3 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk yogurt
3 ägg
100 g socker
1 dl krusbärs- och flädercurd, eller vanlig lemon curd
100 g maränger, lätt krossade

Klä en avlång enlitersform med plastfolie.

Blanda ägg och socker. Vispa över vattenbad tills det är riktigt fluffigt, ta sedan av och fortsätt vispa tills det är alldeles svalt. (Totalt ungefär 10 minuter.) Vispa grädden tills den är fast, vänd ner yogurten. Vänd ner i äggsmeten. Blanda ner marängerna.

Krossa hallonen lätt. Häll hälften i botten av formen, och häll resten i smeten. Rör ner curden, och blanda bara lite slarvigt så det hela blir marmorerat. Häll i formen, och frys – gärna över natten.

Recept på engelska:
Crunchy Raspberry Semifreddo

onsdag, september 19, 2007

Medelhavsbiffar med färsk pasta och zucchini

mediterranean meatballs

Medelhavsbiffar med färsk pasta och zucchini

800 g nötfärs
3 msk ströbröd, gärna hemgjort
5-6 blad färsk salvia, finhackad
rivet skal av 1 citron
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
5 soltorkade tomater, finhackade
1,75 dl mjölk

1 zucchini
färsk pasta

Blanda allt utom köttfärs, och låt svälla ett par minuter. Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Forma runda biffar och bryn dem i smör, ta sedan ur pannan. Skär zucchinin i stavar och fräs tills de har lite färg men fortfarande är krispiga. Ta ur och lägg åt sidan så länge.

Sås:
7,5 dl matlagningsgrädde
15 soltorkade tomater, finhackade
ca 10 blad färsk salvia, finhackad
3 msk kapris
salt, peppar

Häll ner allt i pannan och koka upp. Lägg tillbaka biffarna och låt dem koka klart i såsen. Det är okej att lämna dem där en halvtimme, men det tar bara ett par minuter. Häll i zucchinistavarna precis före servering. Servera med färsk pasta.

Recept på engelska:
Mediterranean Burgers with Zucchini

måndag, september 17, 2007

Sparrisfrittata med bacon och manchego

asparagusbaconfrittata

Sparrisfrittata med bacon och manchego
1 portion

3 ägg
salt, peppar
2 tsk olivolja
3 sparris
35 g (1/4 paket) bacon
1 msk riven manchego (ersätt med parmesan eller pecorino om du vill)

Sätt ugnen på grill, på hög värme.

Koka upp vatten till sparrisen. Koka i tre minuter, och flytta sedan omedelbart till en bunke med iskallt vatten så att kokningen avstannar.

Fräs baconet tills det är knaprigt.

Vispa äggen med salt och peppar. Värm oljan på hög värme. Häll på äggen, och sänk genast värmen. Stek som en omelett - flytta försiktigt in kanterna mot mitten vartefter de gräddas, så att hela frittatan blir jämnt gräddad. När den är nästan klar, lägg på sparris, bacon och manchego, och sätt in under ugnens grillelement i 30 sekunder-1 minut. Servera direkt.

Recept på engelska:
Asparagus Bacon Frittata with Manchego

lördag, september 15, 2007

Krusbärsmarängpaj

gooseberry meringue pie

Krusbärsmarängpaj
6-8 portioner

Deg:
100 g smör
100 g socker
20 ml mjölk
1 ägg
200 g mjöl

Kör smör, socker, mjölk och ägg i matberedare. Tillsätt mjöl, och kör tills det precis går ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timme. Degen räcker till ett rejält pajskal - du kan frysa in deg som blir över och använda en annan dag.

fyllning:
50 g smör
100 g råsocker
500 g krusbär

topping:
2 äggvitor
100 g strösocker
1 tsk majsmjöl eller maizena

Kavla ut pajdegen och klä en smord pajform. Använd gärna pajvikter om du har, så blir det snyggare. Förgrädda pajskalet på 180°C/160°C med varmluftsugn i 15-20 minuter, eller tills pajskalet blivit lätt gyllenbrunt.

Blanda socker och smör till fyllningen i en vid kastrull eller traktörpanna. När sockret har löst upp sig, tillsätt krusbären och koka i ett par minuter tills de börjar gå sönder. Rör om ordentligt så inte sockret blir klumpigt. Låt svalna.

Vispa äggvitorna till marängen tills de är fluffiga. Tillsätt sockret, en sked i taget, och vispa tills det är styvt och blankt. Tillsätt majsmjölet sist.

Häll fyllningen i pajskalet, och bred över marängen. Grädda i 140°C/120°C med varmluftsugn i ca 40 minuter.

Recept på engelska:
Gooseberry Meringue Pie

torsdag, september 13, 2007

Saganaki

saganaki

Saganaki
4 portioner

2 paket Saganaki (finns i Fontanas sortiment)
1 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd (helst panko, japanskt ströbröd)

salt
citron
sallad
vattenmelon
olivolja

Skär osten i stänger, 6 per paket. Doppa stängerna först i vetemjöl, sen i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Lägg på en tallrik så länge. Hetta upp olivolja i en djup stekpanna. Stek osten på alla sidor så att den blir gyllenbrun - du behöver ha ganska hög värme så att det blir lite yta, utan att osten smälter.

Fördela sallad på fyra tallrikar, skär vattenmelon i bitar och servera oststängerna med en klyfta citron och gärna lite flingsalt.

Recept på engelska:
Saganaki

onsdag, september 12, 2007

Potatissallad med senapsvinaigrette

potatissallad

Potatissallad med senapsvinaigrette
4 portioner

600 g färskpotatis
1 liten rödlök
1 näve kalamataoliver
1/2 burk kapris
1 bunt rädisor

dressing:
2 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
2 tsk grov senap
1 klyfta vitlök
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk torkad timjan

Koka potatisen tills den är mjuk. Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen, och skiva ner potatisen medans den är varm. Blanda i de andra ingredienserna och servera.

Recept på engelska:
Mustard Vinaigrette Potato Salad

måndag, september 10, 2007

Pimentón de la Vera Glaze & Spenatsallad med bacon

pimentondelaverameat

Pimentón de la Vera Glaze

1,5 dl rödvinsvinäger
3/4 dl råsocker
1,5 tsk pimenton de la vera (rökt paprikapulver, använd picante-varianten)
1/2 tsk salt

Koka upp vinäger och socker, och koka på låg värme i 5-10 minuter tills det har tjocknat lite, och är simmigt. Vispa ner pimenton och salt och koka en minut till. Ta av från värmen och låt svalna. Använd sen för att pensla på kött under grillning, och som sås. Servera sedan köttet med den här salladen:

Spenatsallad med bacon
4 portioner

1 paket bacon (140 g)
2 påsar babyspenat (á 80 g)
1/2 dl filmjölk
2 msk dijonsenap
1/2 dl olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
2 tsk rödvinsvinäger
salt, svartpeppar

Vispa ihop olivolja och filmjölk med senapen, vitlöken och vinägern. Smaka av med lite salt och peppar. Fräs baconet tills det är knaprigt, och skölj spenaten ordentligt. Blanda med dressingen.

Recept på engelska:
Pimentón de la Vera Glaze & Bacon Spinach Salad

lördag, september 08, 2007

Linssallad med gröna bönor och fetaost

feta puy lentil salad

Linssallad med gröna bönor och fetaost
2 portioner

100 g puy-linser
2,5 dl vatten
1 lagerblad
150 g gröna bönor
1 stor morot eller 2 små
1 rödlök
75 g fetaost
1/2 kruka koriander
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 tsk flytande honung
salt, peppar

Lägg linser och lagerblad i en liten kastrull, häll på vattnet och koka upp. Koka i ca 20 minuter, eller tills linserna är lagom mjuka.

Slanta moroten, och koka i saltat vatten tills skivorna har mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Lyft över till en skål med kallt vatten.

Koka de gröna bönorna i 2-3 minuter i saltat vatten, flytta sedan omedelbart till en skål kallt vatten så att kokningen stannar.

Hacka löken fint. Vispa ihop oljorna, vinägern, honung och salt och peppar till dressingen. Hacka koriandern.

Skölj linserna i kallt vatten, låt rinna av. Lägg upp dem på ett stort fat och blanda med gröna bönor, morot, lök och koriander. Ringla över dressingen och smula över fetaost.

Recept på engelska:
Puy Lentil Salad with Feta Cheese

torsdag, september 06, 2007

Dillbröd

dill bread

Dillbröd
24 stycken

50 g jäst
5 dl vatten
2,5 tsk salt
2 tsk socker
1 dl finhackad dill
1 tsk stötta dillfrön
720 g mjöl
50 g smör, i tunna skivor

Lös jästen i en del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, dill och dillfrön, rör om. Rör ner smöret och en del av mjölet, sedan resten av mjölet. Arbeta i maskin eller för hand, ca 5 minuter i maskin. Det blir en ganska lös och lite kletig smet. Häll över i en ren bunke och låt jäsa till dubbel storlek – det går fort, ca en halvtimme.

Knåda ihop med ev. lite extra mjöl. Rulla lagom portionsbröd och lägg på en plåt eller i smorda muffinsformar om du vill ha mer exakt form på bröden. Klipp ett par snitt i toppen av varje bulle, och jäs under duk i en halvtimme.

Grädda i 225°C i 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Dill Bread

tisdag, september 04, 2007

Kikärter med vitlök, lime och ingefära

chili lime chickpeas

Kikärter med vitlök, lime och ingefära

1 burk kikärter
en bit färsk ingefära (stor som en tumme)
1 lime - både rivet skal och saft
1-2 klyftor vitlök
3 msk olivolja
flingsalt med chilismak, eller vanligt flingsalt plus torkad chili

Skölj kikärterna noga. Riv vitlök, ingefära och limeskal, och blanda med limesaft och olivolja. Rör ner kikärterna, och smaksätt med salt och chili.

Recept på engelska:
Garlic, Lime & Ginger Chickpeas

söndag, september 02, 2007

Risotto med kantareller och hasselnötter

cyberkockenrisotto0709-2

Risotto med kantareller och hasselnötter
2 personer

2 dl risottoris
1 liter kycklingbuljong
1 gul lök, hackad
1/2 dl torr sherry
100 g kantareller
75 gröna bönor
25 g ruccola
2 tsk flytande honung
1 dl riven parmesan
1 dl riven pecorino
1/2 dl rostade hasselnötter
smör
olivolja

Koka upp buljongen i en liten kastrull. Rosta hasselnötterna, och hacka dem grovt. Koka de gröna bönorna tre minuter, och lägg i en bunke med kallt vatten så att kokningen avstannar. Skr sedan i mindre bitar. Fräs kantarellerna, hela, med lite olja. Ta ur och hacka grovt (men spara gärna några till dekoration.) Skölj ruccolan och hacka grovt.

Smält lite smör i en stor gryta. Fräs löken så att den blir lite genomskinlig, men utan att ta färg. Häll i riset och en skvätt olivolja och fräs riset tills det får lite färg. Häll på sherryn och låt den koka in. Tillsätt hälften av hasselnötterna. Tillsätt sedan buljong, en slev i taget, och låt det koka in. Du kanske inte behöver all buljong, det är svårt att säga exakt hur mycket som går åt. Jag gör alltid risotto i en vid gryta, på hög värme, så att buljongen kokar in relativt snabbt. Tillsätt mer buljong så fort det ser torrt ut. Efter ca 17-18 minuter brukar min risotto börja kännas klar. Riset ska vara mjukt men spänstigt.

Rör då ner ruccola, kantarellhack och gröna bönor. Rör ner båda sorternas ost, och honung. Lägg upp fint, och dekorera med resten av hasselnötterna, lite mer ost om du vill och hela kantareller om du sparade några.

Cyberkocken - denna månads värd är Cloudberry Quark.

Recept på engelska:
Hazelnut Chanterelle Risotto