onsdag, januari 31, 2007

Småkakor med mandelmassa och apelsin

almondpastecookies

Småkakor med mandelmassa och apelsin
ca 30 små kakor

250 g mandelmassa
100 g mörk choklad, hackad
skalet av en apelsin, fint rivet
1 ägg

Busenkelt. Riv mandelmassan, och blanda med ägg och apelsinskal. Blanda ner chokladen. Klicka ut små, små kakor på ett bakplåtspapper. De flyter inte ut särskilt mycket, så du kan sätta dem hyfsat tätt.

Grädda i 175°C i 7-8 minuter tills de har fått lite färg. Det blir jättegoda, lite sega kakor som dessutom är glutenfria.

Recept på engelska:
Chocolate Orange Almond Cookies

söndag, januari 28, 2007

Krämig Morotssallad



Krämig Morotssallad

3 morötter
lite rädisor
1 liten zucchini
1/2 rödlök
färsk mynta
1 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk dijonsenap
1 msk majonäs
1-2 msk olivolja
salt
peppar

Riv morötterna grovt, eller skär dem tändsticksstora med en mandolin. Skiva rädisorna och zucchinin, hacka löken grovt. Blanda ihop i en lagom stor skål, och riv över lite färska myntablad om du vill. Vispa ihop dressingen och blanda med salladen.

Jättegott till en köttbit...

Recept på engelska:
Creamy Carrot Slaw

torsdag, januari 25, 2007

Pasta med svamp, spenat och ädelost



Pasta med svamp, spenat och ädelost
2 portioner

200 g fullkornslinguini
1/2 paket bacon, tärnat
150 g champinjoner, delade
100 g färsk babyspenat
75 g god ädelost, gärna gorgonzola

Koka pastan i lättsaltat vatten. Fräs baconet tills det är knaprigt, blanda ner champinjonerna och fräs dem också. Häll av pastan - spara lite vatten! - och blanda ner den i stekpannan tillsammans med spenaten och osten. Blanda noga, och tillsätt ev. någon sked av pastavattnet för att få det såsigare. Det är färdigt när osten har smält helt.

Recept på engelska:
Linguini with Mushrooms, Spinach and Blue Cheese

söndag, januari 21, 2007

Rödvinsgryta med kött, linser och whisky



Rödvinsgryta med kött, linser och whisky
4 portioner

100 g rökt sidfläsk, i tunna strimlor
2 gula lökar, hackad
2-3 morötter, slantade
800 g högrev, tärnat
1 tsk timjan, torkad
6 dl rödvin
4 dl god köttbuljong
2 dl små gröna linser (puy-linser)
1 msk oxfond
2 msk whisky
1 msk honung
2 msk balsamvinäger
salt, peppar
1 msk maizena

till servering:
sockerärter
körsbärstomater

Fräs sidfläsket i en stor gryta, tillsammans med löken. Lägg i köttbitarna, och bryn dem en aning. Tillsätt timjan, och häll på köttbuljong och rödvin. Det borde täcka köttet. Täck med lock, och låt småkoka i ca 1,5 timmar, eller tills köttet börjar bli riktigt mört. Tillsätt morötterna efter en timme. Passa så inte grytan blir för torr, tillsätt i så fall extra vatten.

När grytan har puttrat i 1,5 timmar, tillsätt linserna och låt grytan koka i en halvtimme till. (Totalt två timmar, alltså.) Krydda med lite extra oxfond, balsamvinäger, whisky och honung, och om du vill, lite salt och peppar. Red av med maizena utrört i kallt vatten, om grytan känns lite tunn.

Servera med strimlade sockerärter och körsbärstomater, och dekorera ev. med lite kryddgrönt om du har.

Recept på engelska:
Red Wine Beef Stew with Lentils and Whisky

fredag, januari 19, 2007

Kycklingrisotto med morötter och rostad vitlök



Kycklingrisotto med morötter och rostad vitlök
2 portioner

2 dl risottoris
1 gul lök
1 stor kycklingfilé (eller två små), tillagad och tärnad
2-3 klyftor rostad vitlök (gärna confiterad)
olivolja (gärna den från vitlöken, se länk ovan)
1 glas vitt vin (gärna)
2 morötter, tunt skivade på snedden
1 liter kycklingbuljong
citron
honung
chipotlechilisås (eller någon annan god, stark sås - tabasco funkar)
en näve riven parmesan

Hacka löken. Fräs lök och vitlök (det går att ha hela klyftor, de behöver inte hackas eftersom de ändå smälter ihop) i olivolja. Tillsätt morötterna och riset, och rör om ordentligt. Riset ska få lite färg. Häll på ett glas vitt vin om du råkar ha hemma, eller lite sherry. Eller uteslut, det går bra det med.

Tillsätt sakta buljongen, en slev i taget. Rör om hela tiden. När risotton ser torr ut så rör du ner mer buljong. Det är svårt att säga exakt hur mycket buljong som går åt. Risotton är klar när riset är mjukt, men inte överkokt, och när morötterna är lagom kokta. Du kanske inte behöver all buljong. Om du däremot behöver mer går det bra med lite vanligt varmt vatten.

Efter ungefär en kvart, tillsätt den tärnade kycklingen. När riset känns klart, tillsätt en slev extra buljong, citron, honung och chili. Smaka av, och justera eventuellt balansen.

Recept på engelska:
Chicken Risotto with Garlic Confit and Carrots

torsdag, januari 18, 2007

Confiterad Vitlök



Väldigt enkelt. Du behöver ett antal vitlöksklyftor, skalade. Sisådär 20-30 stycken. Lägg i en liten kastrull. Häll på en god olivolja, så att det precis täcker. Värm försiktigt, och låt småsjuda i ca en halvtimme. Låt svalna helt, och häll på burk. Förvara svalt.

Recept på engelska:
Garlic Confit

tisdag, januari 16, 2007

Sallad med citronkokta päron, roquefort och rostade hasselnötter



Sallad med citronkokta päron, roquefort och rostade hasselnötter
4 portioner
baserad på ett recpet från "Smårätter"

4 fasta päron (gärna Kaiser Alexander)
150 g rouquefortost
50 g hasselnötter
1 ask ruccolasallad
1/2 dl hasselnötsolja
salt

Lag till päronen:
1 dl vitt vin
1,5 dl socker
2 pressade citroner
5 dl vatten

Rosta hasselnötterna i en varm ugn (ca 200°C, 5-10 minuter) tills de börjar dofta. Ta ut och skala genom att gnugga i en handduk, eller mellan händerna. Hacka.

Blanda allt till lagen och koka upp. Skala päronen och dela i fyra bitar vardera. Skär bort kärnhuset. Lägg päronen i den varma lagen och sjud i 6-7 minuter eller tills päronen känns mjuka. Ta kastrullen av plattan och låt päronen svalna helt i lagen.

Skölj och torka ruccolan. Blanda med nötterna, hasselnötsoljan och salt. Fördela på tallrikar, smula över osten och toppa med päronen.

Recipe in English:
Pear Hazelnut Salad with Roquefort

söndag, januari 14, 2007

Nötkaka med chokladtryffel



Nötkaka med chokladtryffel
Till en form på ca 23*33 cm

Nötbotten:
125 g pecannötter
125 g hasselnötter
50 g pistagenötter
1,5 dl socker
75 g smält smör

Krossa nötterna grovt i en matberedare, blanda med socker och smält smör. Pressa ut i en stor form (ca 23*33 cm) som du klätt med bakplåtsfolie eller papper. Låt bottnen kallna helt.

Tryffel:
300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
125 g osaltat smör, rumsremperatur
4 äggulor

Hacka chokladen, och lägg i en stor bunke. Koka upp grädden, och häll över chokladen. Rör om tills det blir en slät, homogen massa. Tillsätt smör och äggulor, och rör tills allt är väl blandat. Häll ovanpå nötbottnen, och ställ in i frysen.

Förvara i frysen, och ta ut ca 5 minuter innan du ska skära upp kakorna. De är godast kalla, men inte djupfrysta. De håller åtminstone en vecka, tätt inlindade i folie.



Du kan antingen skära kakorna i lagom stora bitar och servera, eller ta ut fina former med ett kakmått. Pudra över lite kakao, florsocker eller som på bilden, pulvriserade frystorkade bär. Lite smulad chili skulle säkert också vara gott. Eller servera med en enkel sås på mixade hallon och lite florsocker. Goda även helt utan något annat till.

Recipe in English:
Chocolate Nut Truffle

fredag, januari 12, 2007

Champagnecocktail med druvor och vodka



Champagnecocktail med druvor och vodka
ca 6 glas

2 stora apelsiner
1, 25 dl socker
1/2 tsk kanel
3,5 dl vodka
2,5 dl kärnfria druvor + 18
1,5 dl vindruvsjuice
1 flaska champagne eller torrt mousserande vin

Sätt ugnen på 125 grader. Riv skalet av apelsinerna på en bakplåt, och torka i ugnen. (ca 30 minuter - 1 timme) Blanda skalet med socker och kanel i en liten skål, täck med plast. Det här går bra att göra dagen innan - sockret håller sig ganska länge. (Även suveränt gott att ha i kaffet!)

Blanda vodkan och druvorna i en kanna, och mosa druvorna ordentligt. (Jag använde stavmixer.) Tillsätt druvjuicen, och låt stå över natten i kylskåp.

Fukta glaskanterna med apelsinerna, och doppa i kanelsockret. Trä upp de reserverade 18 druvorna på tandpetare - tre på varje - och lägg i glasen.

Sila vodkablandningen, och fyll glasen ungefär till hälften. Fyll upp med champagne.

Recept på engelska:
Grape Champagne Cocktails

onsdag, januari 10, 2007

Parmesankex med rostade körsbärstomater och inlagd getost



Parmesankex med rostade cocktailtomater och inlagd getost
ca 25
från "Canapés"

60 g mjöl
salt, cayennepeppar
45 g smör, kallt, tärnat
60 g parmesan, riven
1 tsk finhackad färsk rosmarin

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda allt i en matberedare och kör till en jämn deg. Blanda i några droppar vatten om det behövs för att få den att hålla ihop. Kavla ut degen tills den är ca 1/2 cm tjock, och ta ut små kakor med ett mått. (Du kan rulla ihop degen som blir över och kavla ut på nytt.)

Lägg kakorna på en skärbräda eller bricka och ställ i kylen i en halvtimme. Flytta dem sen till en plåt och grädda i 7-8 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Det går bra att baka kexen i förväg och ha i en helt lufttät burk. Fräscha upp dem när det är dags att äta - ett par minuter i en varm ugn gör susen. (Men låt dem svalna helt innan du lägger på någon topping.)

Rostade körsbärstomater till toppingen
12 körsbärstomater
olivolja
flytande honung
salt
svartpeppar

Dela tomaterna tvärs över och lägg i en liten ugnsform med snittsidan uppåt. Ringla över lite olja och honung, och strö över lite salt och svartpeppar. Baka i ca 200 grader i 15-20 minuter tills tomaterna har krympt ihop lite. Låt dem svalna.

Lägg tomaterna på kexen, och komplettera med små tärningar av getost eller fetaost, och en fjärdedels svart oliv. Toppa med lite grönt om du har, jag använde körvel.

Recept på engelska:
Parmesan Shortbread with Roasted Cherry Tomatoes and Marinated Goat's Cheese

måndag, januari 08, 2007

Risotto med Taleggio



På bilden ovan är det tillsatt smörstekta trattkantareller, och serranoskinka - men risotton blir faktiskt minst lika god utan tillbehör.



Risotto med Taleggio
2 portioner

1 liten gul lök, finhackad
lite olivolja
2 dl arborioris
ca 8 dl buljong (kyckling eller grönsaks)
100 g taleggio i tärningar
1 msk flytande honung
1-2 tsk chipotlesås
1/2 citron

Värm oljan i en stor kastrull, värm buljongen i en annan kastrull. Fräs lök utan att det får färg i ett par minuter. Tillsätt riset, och höj värmen - nu ska det få färg, och bli lite gyllenbrunt. Rör hela tiden. När riset har fått färg börjar du tillsätta buljongen, lite i taget. Så fort risotton ser torr ut ska du ha i mer. Totalt tar det ca 20 minuter, smaka på riset så att det är färdigt. Du kanske inte behöver all buljong, eller så behöver du fylla på med varmt vatten.

När riset verkar klart rör du ner ostkuberna, och smakar av med honung, lite pressad citron och lite chipotlesås. (Chipotle är rökt chili - om du inte har det, kan du ta lite vanligt chilipulver eller cayennepeppar för att få rätt sting.)

Recept på engelska:
Risotto med Taleggio

fredag, januari 05, 2007

Pasta med Ostsås



Pasta med Ostsås
4 portioner

baserat på ett recept från Cook with Jamie

400 g pasta (jag gillar spiraler)
smör
1 tsk torkad oregano
80 g riven parmesan
100 g taleggio
125 g mascarpone
1/4 muskotnöt
125 g färsk mozzarella (en boll)

Sätt ugnen på 200 grader, och koka pastan i saltat vatten, två minuter kortare än du brukar. Smält lite smör i en kastrull, och fräs oreganon tills smöret har fått lite färg. Sänk värmen. Smält ner taleggio, mascarpone och parmesan, och späd med pastavatten tills du har en fin, jämn sås. Häll av pastan - spara lite vatten - och blanda med ostsåsen. Späd med mer pastavatten om du behöver. Riv över muskotnöt. Häll i en ugnsform. Toppa med mer parmesan, och den färska mozzarellan, riven i små bitar. Grädda i 10-15 minuter, och avsluta med ett par minuter högst upp i ugnen som du sätter på "grill", för att få en fin krispig yta.

Recept på engelska:
Macaroni and Cheese

onsdag, januari 03, 2007

Jessies pastasallad



Jessies pastasallad

kokt pasta
isbergssallad
purjolök
gurka
paprika
ev. majs
god skinka

2 dl crème fraîche
2-3 msk majonäs
cayennepeppar
salt

Det blir lagom med dressing för 4-6 portioner. Skär alla ingredienser till salladen i små bitar, blanda med pasta och rör ihop dressingen. Vänd ihop hela härligheten.

Recipe in English:
Jessie's Pasta Salad

måndag, januari 01, 2007

Äggröra med Crème Fraîche



Äggröra med Crème Fraîche
2 personer

4 ägg
3 msk crème fraîche
salt (gärna ett riktigt gott - jag har ett som är blandat med torkad karljohansvamp)
1 msk smör

Smält smöret i en vid kastrull, på medelhög värme. Vispa ihop ägg och crème fraîche, salta ordentligt. Häll ner i smöret, och låt steka på låg värme, under omrörning, tills det hela blivit krämigt. Häll upp och servera direkt, gärna med knaperstekt bacon och ugnsstekta tomater.