lördag, december 30, 2006

Portionsbröd med Manitoba Cream mjöl



De här små portionsbröden är supergoda att fylla med något smarrigt och grilla i en smörgåsgrill, eller bara att rosta och äta till frukost. Du behöver ett mjöl med hög proteinhalt - gärna Manitoba Cream, men testa med Vetemjöl Special. Degen är ganska kladdig och lite svår att jobba med - men den är värd besväret.

Portionsbröd med Manitoba Cream mjöl

Fördeg:
25 g färsk jäst
250 ml ljummet vatten
250 g mjöl med hög proteinhalt

Deg:
25 g färsk jäst
250 ml ljummet vatten
1 msk havssalt
350 g mjöl med hög proteinhalt

Blanda ihop ingredienserna till fördegen. Jäs i en timme.

Tillsätt resten av ingredienserna, och jobba ihop till en deg. Arbeta i köksmaskin i tio minuter - fem minuter på låg fart, och fem minuter på högre. Flytta sen över degen - som kommer vara ganska kladdig - till en lätt oljad skål och jäs i ca 1,5 timmar. Efter en timme, slå ihop degen en gång.

När den är färdigjäst, dela degen i åtta delar, och forma åtta portionsbröd med lätt mjölade händer. Placera på en plåt, och låt jäsa under en handduk i ungefär 30 minuter.

Grädda i 225°C i ca 12-15 minuter. Bröden ska vara ganska ljusa.

torsdag, december 28, 2006

Julig Apelsinsallad



Julig Apelsinsallad
4 portioner

2 stora apelsiner
1/2 rödlök
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 tsk hel kryddpeppar
1/2 stjärnanis
salt

Skala apelsinerna med kniv och skiva tunt. Skiva rödlöken tunt. Lägg ut på ett fint fat. Krossa kryddorna i en mortel, och blanda med vinäger och olivolja. Smaka av, så det är lagom surt-starkt-kryddigt. Salta ev. lite grann, och häll över apelsinerna.

tisdag, december 26, 2006

Rocky Road Semifreddo



Rocky Road Semifreddo
baserat på recept av Leila Lindholm

200 g mörk choklad
4 ägg
4 msk socker
2 dl vispgrädde
2 dl tjock yogurt
2 msk hasselnötslikör (Frangelico) - går bra att ersätta med Amaretto, eller utesluta helt
100 g rostade, skalade hasselnötter
100 g mörk choklad, krossad (variera gärna - testa med vit choklad!)
1 näve minimarshmallows (eller stora, klippta i småbitar)
1 näve krossade maränger



Smält chokladen (de första 200 g), i microvågsugn går bra. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna med hälften av sockret, tills det blir en ljusgul, pösig smet. Vispa äggvitorna med resten av sockret till ett styvt skum. Vispa grädden fluffig, och blanda ihop med yogurten.

Rör ihop choklad med äggulssmeten och likören, och vänd ner gräddyogurten. Vänd sist ner äggvitorna, och den krossade chokladen. Varva smeten med maränger, nötter och minimarshmallows i en stor form, och ställ i frysen. Låt frysa ordentligt - över natten är helt okej. Ta ut en halvtimme innan servering så den blir lite lagom mjuk. Servera gärna med kolasås.

måndag, december 25, 2006

Gröna äpplen, blå ost



Gröna äpplen, blå ost
från Annette, I Mitt Franska Kök

2 gröna äpplen - helst Granny Smith
50 g (ca) god ädelost, t.ex. Fourme d'Ambert eller en fin gorgonzola
en handfull valnötter
dressing på kallpressad rapsolja, flytande honung och mild vitvinsvinäger

Skiva äpplena mycket tunt och lägg ut på ett stort fat. Smula över ost och valnötter. Droppa över dressingen, och servera direkt.

fredag, december 22, 2006

Julköttbullar



Så här gjorde jag i år!

Julköttbullar

900 g nötfärs
1 gul lök, mycket fint hackad
1-2 klyftor vitlök, pressad
1 ägg
salt
vitpeppar
lite kanel
lite ingefära
lite kardemumma
lite kryddpeppar

Blanda allt till en jämn smet, och rulla små fina bullar. Lägg i en långpanna, och grädda i ugnen i ca 15 minuter på 175°C. (Jag har varmluftsugn, så du som inte har det får kanske lägga till ett par minuter.) Skaka ev. pannan ett par gånger så att du får fin stekyta runt om.

torsdag, december 21, 2006

Biscotti med vit choklad och lingon



Biscotti med vit choklad och lingon
ca 60
från Två Systrars Söta

100 gram smör, rumsvarmt (eller kör 30 sek i mikron på låg effekt)
2 dl socker
3 ägg
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
100 g hackad vit choklad
2 dl frysta lingon

Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör och socker, och tillsätt äggen. Blanda ner choklad och lingon. Blanda mjöl, bakpulver och salt, och rör ner det i de våta ingredienserna.

Forma tre längder av degen, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lämna ordentligt med mellanrum - de flyter ut mycket. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och skär i tunna skivor, och lägg ner på plåten. Sänk värmen till 100°C. Torka i ca en halvtimme, stäng sen av ugnen och låt dem stå i eftervärme tills de är helt torra och knapriga.

måndag, december 18, 2006

Pepparkakor med Dinkel



Pepparkakor med Dinkel
baserat på recept från Riddarbageriets Söta (som inte använder dinkel)

400g vetemjöl
200 g dinkelmjöl
300 g socker
250 g smör, rumsvarmt
125 g vispgrädde
125 g mörk sirap
7 g bikarbonat
7 g kanel
7 g ingefära
4 g nejlikor
4 g kardemumma
4 g pomeransskal

Blanda ihop alla ingredienser till en jämn deg. Dela upp i två eller flera mindre delar, och lägg i plastpåsar, platta till, och lägg i kylen. Riddarbageriet tycker att de ska ligga i helst två veckor - jag har testat med en vecka, och det blir alldeles utmärkt bra.

När det är dags att baka, sätt ugnen på 175°C. och ta ut en bit deg i taget. Knåda den smidig, och kavla ut på mjölat underlag. Ta ut kakor med fina kakmått och flytta över till en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 6-8 minuter, eller tills du tycker att de har fått lagom mycket färg.

Dinkelmjölet gör kakorna ännu knaprigare, tycker jag.

söndag, december 17, 2006

Mörk Valnötsknäck



Mörk Valnötsknäck
ca 40 stycken

1 dl mörk sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1/2 dl finhackade valnötter

Blanda sirap, socker och vispgrädde i en glaskanna (eller något annat i glas eller porslin, med höga kanter) och kör på full effekt i din mikro i sju minuter. Gör kulprov (häll en droppe smet i kallt vatten - stelnar den till en mjuk boll så är det klart) och kör ev. någon minut längre. Ta ut, rör ner nötterna, och klicka genast ut i knäckformar. Förvara svalt.

fredag, december 15, 2006

Frusen cheesecake med lingon och pepparkakor



Frusen cheesecake med lingon och pepparkakor

200 gram philadelpia ost eller annan cream cheese
3 äggulor
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon
1-2 tsk kanel

100 g pepparkakor
50 g smör, smält

Du behöver en form med löstagbar botten. Kör kakorna i matberedare tills du har smulor. Tillsätt smöret och kör lite till. Pressa ner i din form, i ett jämnt lager.

Rör osten, äggulorna, och socker till en jämn smet. Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten. Blanda i kanel och lingon. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd ner i smeten. Häll allt försiktigt ovanpå kaksmulorna, och ställ formen i frysen i minst sex timmar, gärna över natten.

Tina i ca 20 minuter före servering.

onsdag, december 13, 2006

Mintkakor



Mintkakor
ca 24

1 äggvita
ca 350 g florsocker
1,5 tsk pepparmintextrakt
0,5 tsk vaniljextrakt (kan uteslutas, eller ersättas med vaniljsocker)

mörk choklad för doppning

Vispa äggvitan tills den är skummig. Tillsätt florsocker och vispa tills du har en hård smet som du kan rulla bollar av. Tillsätt mint och vanij, smaka av. (Börja med lite mindre mint - olika mintextrakt är olika starka.)

Rulla kulor och placera på bakplåtspapper. Platta till så du har tjocka, runda kakor. Täck med plastfolie, och låt torka över natten - vänd en gång (sent på kvällen, t.ex.) så de torkar på bägge sidorna.

Smält sedan mörk choklad, och doppa mintkakorna på bägge sidor. Låt stelna.

måndag, december 11, 2006

Ostpiroger



Ostpiroger
ca 20 stycken

300 g smör
200 g kesella
ca 1 liter vetemjöl
1 tsk salt

fyllning:
100 g riven västerbottenost eller annan stark ost
50 g philadelphiaost
1 äggula
svartpeppar

dekoration:
1 ägg, vispat med lite vatten

Kör mjöl, salt och smör i en matberedare, tillsätt Kesella och kör tills det går ihop. Du kanske behöver lite mer mjöl. Låt ligga svalt, i kylen, i ca en timme.

Blanda ihop fyllningen.

Kavla ut degen tunt och skär ut kvadrater på drygt en decimeter. Lägg på lite fyllning i mitten, pensla kanterna med ägg, och vik ihop till en trekant. Tryck ihop kanterna med en gaffel, och pensla pirogerna med ägg.

Grädda i 200°C i 10-12 minuter.

lördag, december 09, 2006

Adventsbullar



Adventsbullar
från ME på Jungbo

Ca 60 bullar

deg 1:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl

Smält smöret, slå i mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut i degvätskan. Blanda ner alla övriga ingredienser, och arbeta i ca fem minuter i maskin (längre för hand) tills du har en smidig deg som släpper lätt från bunken. Låt jäsa i ungefär en timme.

deg 2:
1,5 g saffran (tre påsar)
125 g smör
1 dl vit sirap
1 dl socker
1 ägg
1 burk Kesella
10-12 dl mjöl

Blanda ihop saffran med smör, sirap, socker, ägg och kesella. Den här degen ska blandas ihop med den vita, jästa vetedegen, och med resten av mjölet. Det kommer bli en riktigt stor, gul deg, som ska nätt och jämnt inte kladda. Ha inte i för mycket mjöl, för då blir bullarna torra och tråkiga.

fyllning:
250 g mandelmassa
50 g mandlar, finhackade
100 g smör
1 dl socker

Blanda allt till en jämn, grov smet.

dekoration:
1 ägg uppvispat med lite vatten
mandelspån

Förbered plåtar med bullformar i papper. Ta en liten bit deg i handen och rulla till en boll. Platta ut, och lägg på en lite fyllning. Nyp ihop degen så att den blir jämn, och placera med skarven ner i en pappersform. Pensla sen med ägg och strö över några mandelspån. Låt jäsa i ca 45 minuter tills de verkar färdigjästa. Oroa dig inte om bullarna ser små ut - de blir större i ugnen.

Värm ugnen till 200-225°C. (Den lägre temperaturen för varmluftsugn.) Grädda i ca 8-10 minuter tills de börjar få lite färg. Låt dem inte bli för mörka!

fredag, december 08, 2006

Gateaus Valnötsbröd



Gateaus Valnötsbröd
2 stora limpor

5 dl vatten
50 g jäst
8 dl vetemjöl
4 dl fint rågmjöl
1 msk salt
20 g mjukt smör
2 dl valnötter

Värm vattnet tills det är ungefär fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll vattnet över, rör tills det löser upp sig. Tillsätt allt utom valnötterna, och kör till en deg i assistent (eller knåda ordentligt för hand) i ca 5 minuter. Ha i nötterna, och kör ett par minuter till. Låt sen degen vila i en halvtimme.

Stöt ihop (= pressa ur luften ur degen) och låt jäsa en halvtimme till. Ta sen upp degen, knåda ihop den och dela i två delar. Forma till limpor och lägg att jäsa direkt på plåtar med bakplåtspapper. Nu ska de jäsa ungefär en timme, helst under en handduk.

Sätt ugnen på 250°C och sätt in brödet. Sänk efter fem minuter värmen till 200°C. Totalt ska bröden gräddas i ca 30 minuter.

onsdag, december 06, 2006

Brysselkål med fetaost och pinjenötter



Brysselkål med fetaost och pinjenötter
8 portioner

1 kg färsk brysselkål
1 stor rödlök
50 g pinjenötter
200 g fetaost
smör

Trimma brysselkålen, och koka den i lättsaltat vatten i några minuter tills den är mjuk. Lägg omedelbart i en bunke med iskallt vatten så att kokningen avstannar, då bevaras den fina gröna färgen.

Rosta pinjenötterna i varm ugn eller i en torr stekpanna. Skiva löken tunt.

Värm lite smör i en stor panna, och fräs brysselkålen i ett par minuter. Blanda sen ner lök, pinjenötter och smula över fetaosten. Servera direkt.

tisdag, december 05, 2006

Estnisk svampsallad



Estnisk svampsallad

200 g kantareller
1 liten gul lök
2 dl crème fraîche (inte lätt)
salt, peppar

Hacka lök och kantareller ganska smått. Fräs kantarellerna i en torr stekpanna tills vätskan har kokat ur och det börjar knäppa. Låt dem svalna. Blanda sen med löken och crème fraîche, och krydda med salt och peppar. Jättegott på rostat bröd, knäckebröd eller kex.

måndag, december 04, 2006

Linnéas bärpaj



Kan göras med vilka bär man vill - men det blir jättegott med hallon och blåbär!

Linnéas bärpaj
100 g smör/margarin
2,5 dl socker
1/2 tsk salt
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker

200 g bär

Lägg bären i en form. Smält matfettet, och rör ner sockret. Blanda mjöl med bakpulver, salt och vaniljsocker, och rör ihop med smeten. Rör sist ner ägget och sirapen. Bred ut smeten över bären.

Grädda i 175°C i ca 30-45 minuter tills ytan är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass.

fredag, december 01, 2006

Chokladmoussetårta



Chokladmoussetårta
Ca 12 bitar

Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg

Mousse:
150 g mörk choklad
3 ägg
1 msk irish cream-syrup (eller valfri likör)
2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Lägg i en botten av bakplåtspapper eller teflon i en springform, och smöra kanterna.

Riv mandelmassan, och vispa med äggen till en jämn, fluffig smet. Bred ut i formen, och grädda i 12-15 minuter tills botten har blivit lätt gyllenbrun. Låt svalna helt, och ta ur formen. Diska formen, och lägg i en ny botten av bakplåtspapper, eller diska botten i teflon.

Lägg sedan tillbaka den färdiggräddade, avsvalnade botten i springformen.

Smält chokladen. Separara äggen, och tillsätt äggulorna till chokladen, tillsammans med likör eller extrakt.

Vispa äggvitorna till fast skum, och vänd ner i chokladsmeten. Vispa grädden hårt, och vänd ner den också. Blanda försiktigt, men noga. Bred ut smeten över tårtbotten i formen. Plasta in och låt stå i frysen minst fyra tinmar men gärna över natten. Tina ca en kvart före servering, och dekorera gärna med lite riven choklad.