söndag, januari 29, 2006

Chokladpasta



Chokladpasta
3-4 portioner

40 g mjöl
40 g kakao
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
aningens salt
1 ägg
1 tsk matolja

Blanda de torra ingredienserna. Gör ett hål i mitten av dem, och häll i ägget och oljan. Rör med en träsked tills degen börjar gå ihop, och arbeta sedan ihop den med händerna till en slät och elastisk deg. Svep in den i plastfolie, och låt vila i en halvtimme.

Ta fram pastamaskinen, och kör igenom degen på den största inställningen tills den är silkig. Sen är det dags att tunna ut den - jag kör tills nästa finaste inställningen på min maskin. Skär sedan degen i tagliatelle. Koka i osaltat vatten i två minuter. Servera med frukt och lättvispad grädde.

fredag, januari 27, 2006

Biscotti med banan och pecannötter



Biscotti med banan och pecannötter
ca 36

1 ägg
2 mogna bananer, mosade
1 msk matolja
1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,25 dl mörkt muscovadosocker
60 g grovhackade pecannötter
50 g finhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175°C. Skär en skåra i vaniljstången, och skrapa ut fröna i en stor bunke. Tillsätt oljan, och blanda ordentligt. Tillsätt banan och ägg; blanda.

Häll i mjöl, socker, salt och bakpulver, och blanda om. Tillsätt till sist nötterna och chokladen, och blanda försiktigt. Smeten kommer att vara kladdig, men hanterbar.

Mjöla händerna, och forma försiktigt två platta längder på en plåt. Grädda i ca 20 minuter, tills de har fått lite färg och känns torra på ytan. Ta ut och låt svalna lite. Sänk ugnen till 120°C.

När längderna är svala nog att hantera, skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt med den skurna sidan ner, och låt torka i ugnen i ca 15 minuter. Ta ur, vänd till andra sidan, och torka i ytterligare 15 minuter.

tisdag, januari 24, 2006

Fiskkroketter med thai-stuk



Fiskkroketter med thai-stuk
12 stora kroketter, lagom för 3-4 personer

400 g torskfiléer eller annan vit fisk
2 klyftor vitlök
färsk ingefära - 4-5 centimeter
1 msk fisksås
1 msk japansk soja
3 msk kokosmjölk
2-3 msk sweet chili-sås
stor bunt bladpersilja, eller koriander
Panko (japanskt ströbröd)
rapsolja eller frityrolja

Använd en matberedare. Kör fisken för sig själv tills den är mosig. Tillsätt vitlök, ingefära, fisksås, soja, kokosmjölk, persilja och sweet chili-sås. Kör tills det är en jämn smet - det tar bara ett par sekunder.

Forma tolv bollar av smeten, och platta ut något. Täck med panko på båda sidorna - det är ganska kladdigt! (Använd gärna plasthandskar.) Värm olja i en djup gryta eller i en fritös. Fritera bollarna på bägge sidor tills de är gyllene, det tar 3-4 minuter på varje sida. Servera med avocado-salsa och yogurtsås.

Avocado-salsa

1 avocado
1/2 röd paprika
en näve körsbärstomater
1/2 lime, pressad
1/2 rödlök
salt, peppar

Skär allt i små bitar, blanda.

Yogurtdip

grekisk eller turkisk yogurt
sambal oelek

Jättelätt - blanda, och späd ev. med lite vatten om det blir för tjockt. Servera till kroketterna.

söndag, januari 22, 2006

Kokoskakor med apelsin och lime



Kokoskakor med apelsin och lime
ca 20 kakor

3 äggvitor
ca 200 g kokosflingor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
rivet skal av en lime

Sätt ugnen på 175°C. Blanda allting i en stor bunke. Klicka ut på bakplåtspapper, och grädda i ca 10-12 minuter, tills kakorna har fått lite färg. Godast direkt från ugnen, men de går också att spara i ett par dagar i en lufttät burk, eller frysa.

onsdag, januari 18, 2006

Jordnötskakor med kolatopping



Jordnötskakor med kolatopping
ca 30 kakor

250 g rostade, salta jordnötter
2 msk matolja
110 g smör, rumstemperatur
1,8 dl farinsocker
1,25 dl strösocker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt (ers 2 tsk vaniljsocker)
4 dl mjöl

150 g kolor - Werthers Original mjuka
3 msk vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C.

Börja med att köra 100 g av jordnötterna i matberedare tills de är grovhackade. Ställ åt sidan. Kör resten av jordnötterna i matberedare tills de är mycket finhackade, och tillsätt matoljan tills du har en jämn smet. (Tänk jordnötssmör.)

Vispa ihop smör, farinsocker, strösocker och jordnöttsmöret tills det är fluffigt.

Tillsätt ägg och vanilj. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta in. Sist tillsätter du de grovhackade jordnötterna.

Rulla till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 6 minuter. Ta sedan ut plåten, och platta försiktigt till bollarna med en stekspade. Sätt tillbaka i ugnen och grädda i 5-6 minuter till, tills kakorna börjar bli gyllenbruna.

Ta ur, och låt svalna helt. Sen är det dags för topping! Smält alla kolorna med vispgrädden i en liten kastrull, på medelvärme. Skeda försiktigt över kakorna - men bränn dig inte, varm kola är verkligen jättevarmt. Låt svalna och stelna helt.

Choklad med pistach och körsbär




Choklad med pistach och körsbär

-mörk choklad, 200 g
-vit choklad, 200 g
-liten näve torkade körsbär, hackade
-liten näve rostade men osaltade pistachnötter, grovhackade

Smält den mörka chokladen, och sprid ut i en liten form (gärna klädd med "bakplåtsfolie" som gör att det är lätt att få ut chokladen sen). Låt stelna helt. Smält den vita chokladen, blanda ner körsbär och nötter, och sprid ut den över den mörka chokladen. Låt stelna helt, och skär sedan i bitar.

söndag, januari 15, 2006

Rotsaksgryta med fläskkött



Rotsaksgryta med fläskkött
2 portioner

250-300 g magert fläskkött utan ben
2 medelstora morötter
200 g kålrot
100 g rotselleri
1 majrova
1 gul lök
1 buljongtärning
2 dl vatten
2 msk balsamvinäger
torkad timjan, oregano och dragon
nymald peppar
2 tsk flytande honung
olivolja

Skär morötterna i tjocka skivor, kålroten och majrovan i stora tärningar (ca 1 cm)och rotsellerin i små tärningar (ca 0,5 cm). Skär löken i klyftor, och köttet i lagom stora bitar.

Hetta upp lite olivolja i en stekgryta, och bryn köttet. Tillsätt morot, kålrot, rotselleri, majrova och lök, rör om. Tillsätt buljongtärningen, balsamvinägern och vattnet, och de torkade örterna. Koka upp, täck med lock och låt sjuda i ca 30 minuter eller tills rotsakerna är ordentligt mjuka. Smaka av med flytande honung och nymald peppar (jag använder en blandning av svart-, vit- och rosépeppar), och ev. en aning mer vinäger. Servera med fullkornsris eller med en bit bröd.

fredag, januari 13, 2006

Äppelpaj med vanilj



Äppelpaj med vanilj
4 portioner

-4-5 äpplen, skalade och urkärnade
-50 g socker
-1,5 msk maizena
-1 vaniljstång
-1/2 citron, pressad

-60 g mjöl
-40 g havregryn
-50 g råsocker
-70 g strösocker
-2 tsk kanel
-75 g smör
-25 g finhackade hasselnötter
-35 g valnötter, grovt krossade

Sätt ugnen på 175 °C. Dela äpplen i fyra delar, och skär sedan varje del i tjocka skivor. Lägg i en skål, och blanda med socker, maizena och pressad citron. Skrapa ur fröna ur vaniljstången, och blanda ner dem.

Gör smuldegen. Blanda alla ingredienser i en stor bunke, och nyp ihop med fingarna tills det är jämna smulor. Lägg äpplena i en ugnssäker form, och strö över smuldegen.

Grädda i ugnen i ca en timme. Fyllningen ska bli riktigt mjuk, och toppingen ska få lite färg. Servera med vaniljsås eller glass

måndag, januari 09, 2006

Knaprig Vintersallad



Knaprig Vintersallad
inspirerad av Jamie Oliver

3 stora morötter, skurna i tunna stavar
2 äpplen, delade i fyra delar och sedan tunt skivade (Gärna Pink Lady)
150 gram rädisor, tunt skivade
1 liten näve russin
1 bunt persilja, grovhackad
1 bunt mynta, grovhackad
4 msk rödvinsvinäger
6 msk neutral olja
nymald svartpeppar
salt

Gör dressingen först. Blanda olja, vinäger, salt och peppar i en skål. Gör i ordning alla grönsakerna, och blanda på ett stort fat. Häll på dressingen, och blanda ordentligt. Servera direkt.

fredag, januari 06, 2006

Natt och Dag-Muffins



Natt och Dag-Muffins
Från Nigella Lawson’s How To Be a Domestic Goddess

2 msk kakao
2 msk kokande vatten
75 g socker
50 g mörkt muscovadosocker
125 g mjöl
3 g bakpulver
2 stora ägg
125 smör, rumstemperatur
1 tsk vaniljextrakt (eller 1 msk vaniljsocker)
1-2 msk mjölk

Värm ugnen till 200°C (400F). Blanda kakao med kokande vatten till en smet, ställ åt sidan.

Blanda socker, mjöl, ägg, vanilj, och smör i matberedaren, och kör i några sekunder. Skrapa sidorna, tillsätt kakaoblandningen, och kör igen. Med maskinen på, droppa ner mjölk tills det är en ganska mjuk smet.

Klicka i muffinsformar i en muffinsplåt och baka i ca 15 minuter, tills de inte är kladdiga inuti.

Ta ut, och låt svalna helt.

Frosting
200 g florsocker
100 g philadelphiaost
1/2 lime, pressad

Chokladströssel eller mörk riven choklad

Vispa ost och socker tills det är krämigt, tillsätt lime, och vispa lite till. Smeta på muffinsarna efter förmåga, och avsluta med lite chokladströssel.

torsdag, januari 05, 2006

Lax med couscous



Ett härligt laxrecept från - från början - Jamie Oliver.

Lax med couscous
2 portioner

200 g couscous
kokande vatten
2 laxfiléer
olivolja
havssalt och nymalen svartpeppar
1 liten zucchini, skuren i tjocka skivor och sedan i avlånga bitar
1 röd chili, finhackad
1 näve körsbärstomater, halverade
saft från en citron
färsk koriander, grovhackad
crème fraîche

Lägg couscousen i en stor skål, och täck med kokande vatten. Låt stå och svälla. Pensla laxfiléerna med lite olivolja, och salta och peppra. Stek i en liten stekpanna, och tillsätt chili och zucchini.

Blanda ner tomater, citron och koriander i couscousen, och lite olivolja. Krydda. Ta ur laxen ur pannan, och blanda ner även de grönsakerna som är kvar i couscousen.

Servera med en klick crème fraîche.

onsdag, januari 04, 2006

Sallad med Chèvre och druvor



Sallad med Chèvre och druvor
Räcker till två som huvudrätt, eller fyra som förrätt

3-4 schalottenlökar, tunt skivade
4-5 msk vitvinsvinäger
1 tsk torkad dragon
4-5 msk olivolja
2 stora nävar ruccola, sköljda och torkade
2 klasar kärnfria (eller urkärnade) vindruvor, gärna både röda och gröna, delade på mitten
150 g chèvre
salt, nymalen svartpeppar

Börja med att marinera lökskivorna i vinägern och den torkade dragonen i åtminstone femton minuter. Det gör att de blir knapriga och rosa.

Lägg ruccolan och druvorna i en stor skål. Tillsätt lök och vinäger, och olivolja. Blanda. Krydda med salt och peppar, och fördela på tallrikar. Toppa med smulad chèvre.

Det här går inte att förbereda, utan måste serveras omedelbart. Däremot kan man göra alla moment i förväg, så det går snabbt att lägga ihop den. Prova gärna med färsk dragon istället för den torkade, och ha den då som en del av själva salladen, och ersätt lite av ruccolan. Jättegott!

tisdag, januari 03, 2006

Caesarsallad med kyckling och apelsin




Caesarsallad med kyckling och apelsin
1 portion

1 kycklingfilé, kokt, kall och strimlad
1/2 rödlök, tunt skivad
romansallad, ca 1 huvud
1 apelsin
1 äggula
3-4 msk olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
2 tsk färsk riven ingefära
1 sardell
1 liten näve riven parmesan

Häll äggulan i en liten skål, och tillsätt olivoljan, en droppe i taget. Vispa ordentligt, gärna med en stavmixer, tills dressingen sväller och blir fluffig. Tillsätt vitlök, ingefära och sardell, och vispa ordentligt. Tillsätt hälften av parmesanen.

Vänd salladen med dressingen, lök, kyckling och resten av parmesanen. Skär ut hinnfria klyftor av apelsinen och blanda ner, och pressa över den apelsinsaft som blir kvar.

måndag, januari 02, 2006

Fyllda potatisskal



Fyllda Potatisskal

2 stora bakpotatisar, eller 4-5 små potatisar
4-5 tunna skivor bacon
2 nävar riven ost
1 rödlök, finhackad

gräddfil
olja för fritering

Börja med att baka potatisarna tills de är helt färdiga. Gör gärna det dagen innan - för de måste vara helt kalla när du börjar gröpa ur dem... Dela dem på mitten, och gröp ur innehållet, men lämna ca 1/2 cm så att inte skalet går sönder eller blir för tunt.

Sätt ugnen på 225°C.

Tärna baconet, och stek tills det är knaprigt. Värm frityroljan i en fritös eller djup kastrull till ca 180°C och fritera skalen tills de är gyllenbruna och knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.

Fördela bacon och den hackade löken i potatisskalen. Toppa med riven ost, och gratinera i ugnen tills osten har smält och bubblar - ca 10 minuter är lagom.

Krydda med salt och peppar, och servera med gräddfil.

Gott Nytt År!

Ja, här är en liten bonusblogg kan man väl säga.. jag tänkte ha den här för att posta de recept jag har på Anne's Food, men på svenska. Det blir inte direkt något snack - då får ni läsa den engelska bloggen - utan rena recept. Med svenska mått. :) Hoppas att det kan vara till hjälp!